Assalamualaikum,

Alhamdulillah, Allah memurahkan rezeki kami berdua. 

Untuk tahun 2017, kami layak 2 tiket percutian percuma ke Jepun dan 4 tiket ke Krabi dan Phuket Cruise yang ditaja sepenuhnya oleh Shaklee Malaysia.

Alhamdulillah. Apa yang saya boleh katakan, business Shaklee adalah bisnes yang modal sedikit dan dengan usaha yang berterusan, dengan izin Allah macam macam yang kita boleh dapat.



Ini tahun ke empat kami dapat tiket percutian percuma dari Shaklee. 

Tahun 2014 ke Los Angeles, USA (3 Tiket)
Tahun 2015 ke Italy (4 Tiket)
Tahun 2016 ke Orlando Florida + Dubai, UAE (3 Tiket) + Langkawi (1 tiket)
Tahun 2017 ke Japan (2 Tiket) + Krabi Phuket Cruise (4 Tiket)

Setiap tahun, bermacam macam pengalaman baru yang kami dapat dari perjalanan ini.

So, jom layan gambar gambar percutian kami ini.

Persiapan Sebelum Bertolak


Kami diberikan 2 Jaket Shaklee PERCUMA. Yeyy... Thank you Shaklee. Nak pergi tempat sejuk, mesti kena ada baju macam ni. Semua Shaklee dah sediakan untuk kami.


Jaket tadi, bila dilipat boleh masuk dalam beg kecil ini. Memang mudah nak dibawa. Shaklee bagi T-Shirt warna hijau gelap juga kepada kami. Alhamdulillah.


Semua perjalanan kami ditaja sepenuhnya oleh Shaklee. Tapi ada 4x mealtime yang Shaklee tak provide food & akan bagi Meal Allowance i.e Cash untuk beli food. Antaranya masa shopping kat Factory Outlet & Disneyland.

Nak senang kita beli siap-siap nasi lemak & nasi beriani instant (maklumler tekak melayu nanti mesti carik nasik heheh). And in case time sejuk-sejukkk & dah penat jalan nanti tiba-tiba rasa lapar, ESP dan CINCHSHAKE ni boleh jadi penyelamat tau!!

So kita packing siap-siap lah. Nanti kat sana tinggal bancuh dengan air & shake-shake ajer. Delicious Healthy Meal On The Go! Boleh bagi tenaga lagi untuk jalan lebih banyak! 😄💪

Meal Allowance yang Shaklee bagi tu kita buat shopping lah hihihi.


Sebahagian suplemen Shaklee yang akan dibawa. Banyak kan? Tapi tak sakit pun kena makan suplemen ke?Haaaa mesti ada yang fikir macam ni. Saya dulu pun macam tu. Anti-supplement lagi hehe. Sebab tu kita kena ada ilmu tentang NUTRITION & PREVENTIVE MEDICINE.

Sebab masa travel, badan kita perlukan tenaga yang banyak untuk bergerak. Lepas tu kita jugak akan terdedah pada banyak kuman-kuman dari persekitaran. Bayangkan, mana tau sepanjang travel tu kita jumpa orang yang ada PENYAKIT BERJANGKIT ke kan.

So sebagai USAHA PENCEGAHAN, kita kenalah boost our IMMUNE SYSTEM dengan bekalkan badan kita CUKUP NUTRISI. So sepatutnya kena makan vitamin SEMASA SIHAT & SEPANJANG HAYAT. Bukan dah SAKIT TERUK baru nak cari vitamin yer. Ramai orang salah konsep ni.

Dan bukan juga kalau makan vitamin ni confirm tak jatuh sakit. Cuma kalau jatuh sakit juga, kesan dia tak lah teruk sangat berbanding orang yang tak cukup nutrisi. Badan kita pun akan sembuh lebih cepat secara semulajadi. Syukur Alhamdulillah, dengan berkat amalkan vitamin Shaklee, Allah pelihara kesihatan kami sepanjang Japan Trip ni.




Kalau nak tau, ini lah ENERGY BOOSTER yang WAJIB kami ambil setiap pagi, samada masa kat rumah, dan jugak sepanjang travel. Biasa tak korang rasa letih kalau travel & holiday? Especially kalau banyakkk sangat jalan dari pagi sampai malam.

Kalau letih sangat memang spoil mood holiday la kan. Sebab tu Cinch Tea Mix ni memang terbaik!

Made from WHITE, RED & GREEN TEA. Memang power dengan antioksidan. Lepas minum Cinch Tea ni, InsyaAllah confirm segar badan dan jugak bijik mata selama berjam-jam. Sesuai sangat minum sebelum nak drive jauh-jauh dan jugak sebelum workout. Segar bertenaga. InsyaAllah.



Bersedia untuk berlepas. Yang pergi kami berdua saja walaupun kami layak dapat 3 tiket untuk trip ke Jepun kali ni. Mulanya nak bawa Mak Maria untuk trip ni. Tapi atas sebab kesihatan, kami terpaksa tukarkan tiket ketiga kepada Cruise Krabi Phuket pada Nov 2017 ni. 


Fawwaz. Budak comel yang akan ditinggalkan dengan mak saya dan bibik di rumah.


Bergerak ke Airport. Member saya Amirul tolong hantarkan. Thanks Amirul.


Sampai di Penang International Airport, kami makan dulu untuk alas perut. Flight kami dari Penang - Singapore - Nagoya menggunakan Singapore Airlines.


Makan KFC dulu. Dah dapat duit Japanese Yen. Waktu ni, 1 Ringgit Malaysia bersamaan 25 Yen. Kami bawa tak banyak ke Jepun, sekitar RM2500 sahaja, so dapat dalam 64,000 Japanese Yen. 

Shaklee pun akan bagi duit makan dalam 12,0000 Yen seorang (dalam rm500). 

So, total kami ada dalam RM3500 untuk 7 hari di sana. Cukup ker cukup? Insya Allah, cukup.


Selesai makan. Alhamdulillah. 


Check in dulu.


Dua beg ini di bawa masuk terus ke kargo. Kami balut beg ni dengan kain stretachable yang dibeli di Lazada. Harga RM55 sahaja untuk satu beg. Bagi saya murah jugak, sebab nak cover beg tak bagi calar. Beg ni Shaklee bagi free masa kami pergi trip ke Italy tahun 2015 dulu.  


Dah dapat boarding pass.


Melepasi Kaunter Imigresen dahulu. 


Sayonara Malaysia. Lets fly to Japan!


Transit di Changi Airport, Singapore. Maria first time menjejakkan kaki di Singapore.


Dengar taklimat daripada Tour Guide dulu. 


Agak besar Terminal Airport Changi ni.


Acara wajib. Bila sampai ajer mana mana tempat, Maria ajak ambil gambar dulu. 


Landscaping di Changi Airport sangat cantik.


Alhamdulillah. Transit 2 jam, dapat 20 dollars per person. So we got 40 dollars. Tapi kami tak beli food pun sebab kenyang lagi makan di Airport Penang. 


Dah tak tau nak beli apa, akhirnya beli sehelai baju Singapore. 


Di Singapore, baru jumpa Tour Agen yang bawa duit elaun makan kami di Jepun. Shaklee bagi kami 12,000 Yuen setiap seorang, so total kami dapat 24,000 (dalam RM1000)


Name Tag untuk letak di beg dan Itinerary Book. 


Jam 1.20 pagi, kami bertolak dari Singapore ke Nagoya. Perjalanan mengambil masa 6 jam 30 minit. Naik ajer flight ni, terus tidur. Tak bangun bangun. Sedar sedar dah masuk waktu Subuh. Solat Subuh dulu. Nak mudah, saya ambil wudhuk di kerusi sahaja guna air botol. Tak sampai suku botol 500ml pun untuk berwudhuk kalau di buat dengan cara yang betul.


Jam 6 pagi, breakfast dulu. Alhamdulillah. Dapat Nasi Lemak special Muslim Food.


Suplemen Shaklee tidak boleh dilupakan. Teman setia kami sepanjang perjalanan. 


Dah nak sampai Nagoya.


Alhamdulillah, safely landed at the Nagoya airport.


Welcome to Japan!! Here we go. First time sampai ke bumi Jepun. Alhamdulillah. Terima kasih ya Allah atas rezeki ini. 


Jepun - Satu ajer boleh cakap. Sangat cantik. Sangat bersih. Sangat tersusun dan kemas. Sejuk mata memandang.


Beg comel kami ni dah dapat. Senang nak identify bag bila pakai luggage cover ni.


Memandangkan lepas ni kami akan ke Factory Outlet, Shaklee minta kami masukkan bag besar siap-siap ke dalam bas. Nanti bas akan hantar bag terus ke hotel. Lepas tu terus ke dalam bilik hotel. Masuk je bilik bag dah tersedia. Terbaik service trip Shaklee!! Memang rasa dilayan seperti VVIP. 


Faham tak bahasa Jepun tu? Dia tulis "Selamat Datang". Hehe..


Shaklee sediakan breakfast dulu untuk makan di Airport.


Dah sampai Japan mesti try Japanese Food dulu! Onigiri with Salmon, Banana and Japanese Tea.


Sedap juga rasanya. Alhamdulillah. 


Dah turun di Nagoya, kami pasang Sim Card Jepun dahulu. Kami beli 2 Sim Card. Khusus untuk data sahaja. 5GB RM67 untuk satu sim card yang boleh dipakai dalam tempoh 7 hari. Bagi saya, ia murah dan berbaloi-baloi. Anda boleh beli Sim Card Jepun di http://hello1010.my/japan-unicom-sim


Tempat pertama kami akan lawat pagi ni adalah Toki Premium Outlet. Untuk lunch, Shaklee tak sediakan makanan, dan beri meal allowance sahaja. Di Premium Outlet tiada restoran halal. So, tour guide advice kami beli lunch Kebab Halal di airport ni. Harga dalam 850 Yuen (RM35). Ada kebab, pepsi dan kentang.


Sampai dalam bas, ni Tour Guide kami. Jessica. Orang Malaysia yang kini dah menetap di Jepun. Bekerja sebagai Tour Guide untuk orang Malaysia dan Indonesia yang ke sana.


Jepun juga kaya dengan kawasan pertanian. Ni gambar sawah padi mereka.


Selepas sejam bergerak dari airport, kami selamat sampai di Toki Premium Outlets. Bawa beg besar terus, senang nak simpan hasil tangkapan hehe.


Coach - Hmmmm.. Macam lebih murah di US. So, tak beli Coach.


Berjumpa adik saya, Duha dan Ainul. Mereka pun dapat free trip ke Jepun. Tapi mereka naik flight Thai Airways dari KL. Mereka tiba sejam lebih awal dari kami di Nagoya.


Beg Anello. Dalam RM160 satu beg. Orang Jepun agak patriotik, mereka support produk barangan mereka. Memandangkan Anello adalah brand Jepun, ramai orang Jepun yang pakai beg ini. Bagus kan budaya orang Jepun ni.


Lunch dulu. Beg pun Maria bawa beg yang Shaklee bagi masa trip kami ke USA haritu. Comel ajer beg Disney ni.


Masuk kedai kasut pulak... Belek belek. Tersangkut lah sorang sepasang kasut. 


Oh isteri ku... Dah teruja bila masuk kedai MK. Siap ada diskaun 50-60% lagi. Apa lagi. Rembat lagi sebutir handbag, walaupun handbag kat rumah banyak lagi belum pakai. Ish ish.


Di kaunter pembayaran. Rembat beg MK yang ada 50% diskaun.


Ok.. Jam 3 petang, tamat waktu shopping. Kalini tak banyak sangat kami shopping di outlet, sebab kalau compare, harga di USA jauh lebih murah. Lagipun, barang yang beli masa Shaklee Free Trip to USA bulan August 2016 haritu pun ada yang belum guna. 


Seterusnya, kami bergerak ke next destination iaitu ke Hotel Gero Suimeikan Hot Spring Resort. Di Jepun, ada terlalu banyak tempat yang terpelihara kawasan hutannya. Hutan masih penuh, sungai masih jernih. 


Sincerely, orang Jepun sangat mencintai dan memelihara alam sekitar. Seboleh mungkin, mereka cuba untuk elak tebang pokok.


Air sungai sangat jernih. Boleh nampak ikan kat dalam tu. 


Trip ke hotel ambil masa 2 jam lebih. So, stop kejap for toilet break.


Di Jepun, ada kereta yang guna Elektrik. So, ini tempat nak charge bateri kereta tu.


Selamat sampai di Suimeikan Hot Spring Resort. Ia adalah kawasan perkampungan Jepun.


Untuk trip kali ni, Shaklee bawa kami ke dua kawasan. Kawasan perkampungan Jepun dan juga kawasan bandar raya Tokyo. So, kami boleh tengok dari segi perbezaan budaya kawasan kampung dan juga kawasan bandar.


Setiba di hotel, kami disambut oleh staff Shaklee. 


Then Shaklee hadiahkan kami pakaian tradisional Jepun yang dipanggil Yukata (Kimono), sekali dengan terompah kayu. Maria dapat satu.


Saya pun dapat satu. 


Welcome to Shaklee International Incentive Trip to Japan!


Di hotel ni, Shaklee bagi kami merasai pengalaman tinggal di rumah seperti orang Jepun. 


Dalam bilik tiada katil. Cuma ada satu meja dan dua kerusi. Adoyai, agaknya nak tidur mana malam ni?


Bilik mandi. Kecik ajer bath tub dia.


Ni tandas dia. Pun kecik ajer.


Ada 2 bungkusan hadiah dari Shaklee atas meja. Alhamdulillah. Thanks Shaklee. Ni yang nak sayang Shaklee ketat ketat ni.


Shaklee Welcome us to Japan. 


Surat cinta dari Shaklee. Hehe. 


Taraaa. Inilah hadiahnya. 


Dapat produk Shaklee yang hanya ada di Jepun. Instant protein powder dengan 6 jenis perisa. Alhamdulillah. Hopefully tak lama lagi produk ni boleh masuk ke Shaklee Malaysia. 


Untuk dinner, kami kena pakai baju tradisional orang Jepun iaitu Yukata yang disediakan oleh pihak hotel. Since Maria tak reti pakai, minta travel agen tolong buatkan. Hehe..


Alrite. Dah siap, boleh pi dinner.


Di dalam dewan dinner. 


Tempat santapan kami. Dah siap tersusun elok. 


Untuk dinner malam ni, kami makan traditional multi-course Japanese Fine Dining, dipanggil KAISEKI. Memang pure Japanese food. First time seumur hidup nak makan ikan mentah ni wei...


Ni baru makan appetizer. Just sebagai pembuka selera dulu. Walau rupa dan rasanya pelik. Kena try makan gak la. Nak rasai keunikan makanan Jepun.


Boleh makan ke tak ni... Huhu..


Geng geng yang lain yang join sekali.


Dengan member baik, Malek. Kene buat baik dengan dia sebab dia bawa DSLR kamera. Banyak gambar gambar cantik nak kene suruh dia ambilkan. Haha.


Dengan lafaz Bismillah. Jom makan.


Sup apa ni tak tahulah. Tapi rasa boleh tahan. 


Aper benda ni.... Belasah ajer lah labu....


Steady je try makanan baru. 


Mulanya kami ingatkan minyak untuk goreng sebab ada api lagi kat bawah. Tapi rupanya benda ni sup. Huhu...


Oklah Sedappppp.... Cuma ada sesetengah makanan ajer yang tak lalu di tekak Melayu ni. 


Alhamdulillah licin. Biarlah gambar yang berbicara.


Seterusnya sessi bergambar beramai-ramai dengan semua peserta trip ni.



We love Shaklee!


Bersama Helen. President Shaklee Malayasia. Sebelum ini, beliau President di syarikat MLM lain. Dah kerja di situ 20 tahun. Tapi lepas tahu mengenai Shaklee. Terus beliau join dan rasa Shaklee is soooo great....


Geng geng Legasi Anugerah Terindah 


Saya dan adik saya bersama Ainul dan Maria.



Alhamdulillah, thank you Shaklee for this great Japanese dinner experiences. 


Dah selamat makan. Boleh pulang ke bilik.


Taraaa..... balik bilik, tengok-tengok tilam ni siap dihamparkan. Alhamdulillah. Ada orang tolong buatkan. So, masa untuk tidur. Yang saya tak boleh faham, kenapa di tengah tu berlubang. Itu yang musykil sikit. 

Oklah... Siap perjalanan kami hari Pertama di Jepun.

Anda ada apa apa nak kongsi atau katakan kepada kami? Sila tulis komen anda di ruangan komen di bawah yer. We love to hear some feedback from you.

Jemput baca pengalaman hari kedua kami di sini:-


Shaklee Free Trip To Japan - Day 2 - Takayama - Shirakawa Go

Wassalam.

Masters Maria Firdaus
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Motivating And Inspiring Others



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTERS KAM MARIA AND MOHD FIRDAUS
Certified Shaklee Product Consultant
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top