Assalamualaikum,

Saya doakan anda yang membaca blog ini akan terus dilimpahkan rahmat dan kasih sayang daripada Allah.

Semoga kita semua kaya, berjaya dan bertakwa.

Saya terjumpa satu sharing yang best. Saya perpanjangkan kepada anda pula. Semoga bermanfaat ya.

INI ILMU BISNES YANG SIFU TAKKAN AJAR SAMPAI BILA-BILA :

Mengapa ada sesetengah orang yang dah ada Phd in bisnes & dah hadiri segala seminar kursus tetapi bisnesnya masih suam-suam kuku?

Ini yang saya belajar dari Dr. Azizan ketika menghadiri Annual Dinner Richworks tempohari.

Beliau telah kongsikan ILMU BISNES yang semua tuan guru bisnes TAKKAN KONGSIKAN.

Ilmu marketing bisnes tahap 'maharaja dewa'. Kira macam mahaguru silat dahulu ada 10 jurus, mereka ajar 9 je kat anak murid. So, inilah 1 jurus yang dia taknak ajar tu :)

Maaf doc, saya terpaksa kongsikannya sbb ilmu ini terlalu bernilai, semua orang wajib tahu.

Rupanya, ada ilmu bisnes yang tak mungkin kita boleh ajar/share kepada orang lain kerana ia bukan berpaksi kepada ilmu atau teknik, ia berasal dari SIKAP bisnesman itu sendiri.

Ilmu boleh ajar, tapi sikap atau attitude susah nak dibentuk sedangkan, attitudelah yang menentukan bisnes kita terbang tinggi atau merangkak. Maknanya, walaupun kita telah kuasai segala ilmu & strategi, bisnes kita sukar pergi jauh andai sikapnya tidak betul.

Analoginya, kereta Ferrari anda (ilmu) takkan memecut laju jika enjinnya 'kong' & minyak tiada (sikap).

Ada 3 sikap yg penting. Inilah 'ilmu tahap dewa' yang tuan guru kuasai tapi tak boleh nak ajar : 

THE POWER OF CERTAIN : Or certainty, Lebih kurang begitulah. Maksudnya, keyakinan. Sejauh mana kita yakin dengan apa yang kita yakini, itulah penentu kejayaan bisnes. Dr. Azizan berkongsi, ketika beliau memulakan syarikat di rumah seorang diri & berimpian, syarikatnya akan menjadi seminar provider terbesar di Malaysia, semua orang ketawa. Semua orang tersenyum sinis.

Tapi sekarang, tiada yang berani tersenyum sinis apabila Richworks menjadi seminar provider terbesar dengan purata 140 ribu peserta  setiap tahun.

THE POWER OF BERANI : Ilmu marketing boleh diajar, tapi keberanian untuk mengambil risiko tak boleh ajar. Saya melihat kekuatan Dr. Azizan antaranya adalah keberanian mengambil risiko.

For sure, ia bukan risiko 'kamikaze'. Ini calculated risk. Kita pun begitu cuma beza beliau dengan kita, DAO terjun 2 kaki & push high energy tanpa pandang belakang sementara kita, nak letak sebelah kaki pun masih kurang berani. Bila rasa sakit sikit, kita tarik semula.

'Allazi yuwaswisu fii sudurin nass', itu kata Al-Quran. Kita ikut nasihat syaitan or 'biawak belakang tabir' yang meragu-ragukan kita. Nauzubillah min zalik.

THE POWER OF PASSION : Percaya tak, sebenarnya perasaan malas, susah atau boring itu sebenarnya tiada? Ia hanya wujud dalam minda mereka yang TIADA PASSION dalam dirinya.

Saya pernah membaca pepatah, jika seseorang sudah ada passion, nak mandi pun beliau tak sempat. Bill Gates ketika mula passion mencipta windows, beliau hanya berhenti kerja utk pergi tandas, makan kejap & tidur kejap je. 

Yang lain, passion yang menggerakkannya. 

Mungkin kita masih belum berjaya kerana passion kita dlm bisnes yang sedang dilakukan belum kuat. Hati kita belum 100% disitu. Mungkin juga kita tak minat pun menjual apa yang kita sedang jual sekarang. Kita hanya minat duit sahaja.

Dr. Azizan start bisnes beliau dgn passion yang jelas : beliau ingin membantu orang lain tahu apa yg beliau tahu. 

Dan dari niat luhur itulah beliau berjaya.

--------

Itu yg saya belajar dari annual dinner Richworks. Just nak share kerana bagi saya, ia bernilai. Perkongsian pendek & bersahaja DAO sebenarnya amat menyedarkan saya tentang beberapa khilaf yang sedang dilakukan ketika membina bisnes saya sendiri.

Sharing is caring. Jika anda dapat banyak manfaat dari sharing ini, mari kita panjangkan lagi sharingnya. 
.
.
Us Asraff Ayob 

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top