Assalamualaikum,

Hari ini, saya nak berkongsi satu kisah yang saya baca daripada salah satu group Telegram saya.

Terlalu banyak kisah yang dapat kita ambil daripada cerita ini.

Jom kita baca sama sama.

Kisah Kambing Dan Kuda



There was a farmer who had a horse and a goat…..

One day, the horse became ill and he called the veterinarian, who said: Well, your horse has a virus. He must take this medicine for three days. I'll come back on the 3rd day and if he's not better, we're going to have to put him down.

Nearby, the goat listened closely to their conversation.

The next day, they gave him the medicine and left.

The goat approached the horse and said: - Be strong, my friend. Get up or else they're going to put you to sleep!

On the second day, they gave him the medicine and left.

The goat came back and said: - Come on buddy, get up or else you're going to die! Come on, I'll help you get up.
Let's go! One, two, three...

On the third day, they came to give him the medicine and the vet said:- Unfortunately, we're going to have to put him down tomorrow. Otherwise, the virus might spread and infect the other horses.

After they left, the goat approached the horse and said: Listen pal, it's now or never! Get up, come on! Have courage! Come on! Get up! Get up! That's it, slowly! Great! Come on, one, two, three... Good, good. Now faster, come on...... Fantastic! Run, run more!
Yes! Yay! Yes! You did it, you're a champion!!!

All of a sudden, the owner came back, saw the horse running in the field and began shouting: It's a miracle! My horse is cured. We must have a grand party. Let's Cook the goat!!!! 

Lesson:

Management never knows which employee actually deserves the credit.

Pengajaran :

Inilah yang banyak berlaku jika berkerja makan gaji.

Masa saya berkerja dulu, pernah terjadi perkara macam ni. Saya tengok orang lain yang buat kerja. Orang lain yang dapat nama. Orang lain yang bersusah payah, orang lain yang naik pangkat.

But... nak buat macam mana. That's life. Dunia memang tidak berlaku adil kepada kita.

Sebab itulah, bagi saya kita penting untuk mencari 'keadilan' sendiri.

Saya yakin kisah ini tidak lagi berlaku dalam hidup saya sekarang. Kerana saya sudah berkerja sendiri.

Walau apa pun, bagi saya kita jangan berhenti untuk berbuat baik kepada orang lain. Ingatlah, kita mesti sentiasa berbuat baik.

Soal rezeki, adalah urusan Allah. Jika Allah dah tentukan kita dapat lebih, kita buat sikit pun dapat banyak. Tapi kalau Allah dah tentukan kita dapat sikit, kita buat banyak pun dapat sikit.

Namun, kita tak boleh terus menerima nasib kita sebegitu. Kita harus belajar untuk buat yang terbaik. Beri beri beri yang terbaik. Selebihnya, kita serah kepada Allah.

Kalau kita masih berkerja dengan orang lain. Teruskan buat yang terbaik untuk orang lain. Insya Allah, Allah akan gantikan kepada kita melalui jalan lain.

Wassalam.

Mohd Firdaus Mat Saad

Sila Tekan LIKE Button Di Bawah Jika Anda Suka Dengan Kisah Ini.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top