Assalamualaikum,

The best ways to reduce weight and maintain a healthy weight are to EAT LESS and MOVE MORE. Tapi Maria percaya, tak semua orang mampu untuk melakukan 2 perkara 'MUDAH' ni.

Harini Maria nak cerita tentang pengalaman diri sendiri tentang berat badan. Bagi yang baru mengenali Maria, mungkin berpendapat Maria ni memang jenis badan kurus dan susah nak naik berat badan. Kalau anda berpendapat begini, sebenarnya anda silap. Maria pernah mengalami masalah berat badan satu masa dahulu. Bagi mereka yang dah lama kenal Maria sejak zaman sekolah, mesti tahu kisah ini ;-)

SELERA MAKAN TIDAK TERKAWAL

Semasa berumur 16 tahun, Maria diterima masuk ke MRSM untuk menyambung pelajaran ke Form 4. Sebelum masuk ke MRSM, berat Maria hanya 47 kg (ermm..sama macam berat sekarang ni ye).

Siapa yang pernah tinggal di MRSM, mesti tau kan mcm mana menu seharian di MRSM yang sungguh mewah. Kami semua diberi makan 6 kali sehari tau. Setiap hari lepas habis prep malam, mesti ada supper berat2..contohnya burger dan murtabak (bayangkan betapa banyaknya minyak dan lemak dalam tu). Maklumlah dah penat2 study, otak penat, perut pun lapar..

Lepas habis makan supper, ada pulak makcik jual nasi lemak kat hostel..adoyaii...tgk roommates semua makan nasi lemak, sedapnyeee..Maria pun selalulah jugak makan nasi lemak malam-malam..berselera sungguh kan bila makan ramai2 ni...hihih...nikmat yang tidak terkata..

Stress study pun menjadi salah satu faktor SELERA MAKAN bertambah. Asyik rasa nak maaaaakan je kerjanya walaupun x lapar.. Sambil study kat bilik, mesti rasa nak mengunyah. Bila nampak makanan, semua nampak sedap. Especially bila tengok kawan-kawan lain makan...

Anda pernah tak mengalami situasi macam ni?


Selepas beberapa bulan, Maria balik rumah bercuti. Kat MRSM takde weight scale, and takde orang tegur pun pasal badan Maria. Maybe kawan-kawan takut Maria kecil hati. Tapi, masa balik rumah tu, semua family terkujat tengok keadaan Maria yang tiba-tiba bertambah 'tembam'. Masa tu BARU TERSEDAR yang badan dah naik dan gemuk! Berat Maria dah bertambah dalam 5kg dalam masa 3 bulan je.

Bila dah ramai family members termasuk saudara-mara tegur, memang rasa sangat sedih dan down. Tiba-tiba rasa rendah diri dan kurang confident dengan keadaan diri. Sekarang baru Maria faham macam mana perasaan orang gemuk yang sering diejek. Sedih sangat tau..


Dalam masa setahun je di MRSM, berat badan terus bertambah sebanyak 10kg, menjadi 57 kg. Dengan ketinggian Maria yang hanya 152cm, dapat bayangkan tak ketembaman masa tu? Huhuh...nak ambil gambar masa dulu pun segan sangat. Takde self-confidence langsung.. :(

TIDAK KONSISTEN

Bila dah tersedar berat badan naik, Maria cuba sedaya-upaya juga untuk KAWAL PEMAKANAN, tapi selalu TERTEWAS dengan nafsu makan. Bayangkan Maria boleh habiskan 2 mangkuk besar laksa dengan sekali hadap. Tapi lepas makan, akan ada rasa MENYESAL yang amat sangat sampai menangis.


Kronik sungguh emosi pada masa tu. Nak kurus, tapi tak mampu kawal selera makan. LOW SELF ESTEEM and DEPRESSED. Pengalaman zaman remaja yang memang tak boleh Maria lupakan.. Hanya orang yang pernah mengalaminya sahaja yang faham perasaan ni.

Sejak zaman sekolah rendah, Maria ni memang jenis yang kurang bersenam. Sebabnya dulu Maria ada asthma sejak berumur 4 tahun. Lari-lari sekejap pun dah letih. So memang apa-apa activity sukan memang Maria jarang join. Kalau join pun, setakat volleyball je ok sebab tak payah nak lari banyak-banyak. Hihih..Alhamdulillah sejak masuk sekolah menengah, asthma dah semakin beransur sembuh. Tapi activity senaman tetap tak buat, sebab dah tak biasa dan MALAS...hehhe..

Bila berat badan start naik, Maria ada juga cuba untuk exercise, contohnya jogging, sit-up and skipping. Tapi malangnya Maria memang tak mampu nak buat senaman secara konsisten. Dengan sibuk lagi (maklum lah duduk MRSM memang homework sangat banyak...alasan biasa), rasa malas nak bersenam terus membelenggu diri.. huhuh..

   

Masa tu ada juga terasa nak try makan UBAT UNTUK KURUS, tapi takut pula ada SIDE-EFFECT. Maria pernah pakai krim pelangsingan badan, tapi sebab kadang-kadang tu tak sempat nak sapu dan tak boleh nak consistent pakai, maka memang tak pernah berkesan lah. 

Lagipun sebenarnya zaman sekarang ni banyak juga krim pelangsingan badan yang mengandungi bahan berbahaya, jadi lebih baik berhati-hati memilih produk yang selamat.


BERAT BADAN TURUN NAIK

Hmm..mesti ada orang tanya macam mana Maria boleh jadi kurus semula macam sekarang ni?

Well, lepas habis SPM dan bila duduk di rumah, dah takde pengaruh sekeliling yang mengajak Maria untuk asyik makan je. Family Maria bukan jenis yang makan banyak. Jadi selera makan pun berkurang, dan berat badan pun berkurang sedikit. Senaman, macam biasa memang tak pernah buat pun..

Tapi lepas tu tak sampai 2 bulan duduk rumah, Maria dapat offer untuk buat A-Level di KYUEM. Bila masuk kolej, keadaan yang sama BERULANG.

Bila STRESS study, mesti rasa nak MAKAN DAN MENGUNYAH je. Berat pun naik kembali. Tengok kawan-kawan makan, terasa nak makan jugak. Ada kawan yang memang makan banyak tapi berat maintain je. Jealous sungguh dengan orang-orang macam ni.

Lepas tamat A-Level, Maria duduk rumah selama 3 bulan. Again, berat badan dapat berkurang sebab selera makan berkurang.

Bila Maria sambung study ke UK, dapat pulak housemates yang rajin masak. Ramai kakak-kakak postgrad sangat rajin menjemput kami makan kenduri di rumah. Selepas usrah malam-malam, activity wajib ialah MAKAN-MAKAN. Heheh..murah sungguh rezeki masa tu.

Maka BERULANG lah kembali kisah berat badan NAIK MENDADAK. Nampak tak, graph berat badan Maria is always fluctuating. Masa encik hubby mula-mula kenal Maria, Maria memang tengah sangat 'tembam' masa tu. Tak percaya boleh tanya dia..heheh..

Bila habis study dan balik ke Malaysia, Maria duduk dengan family selama 2 tahun. Sambung Master selama setahun di KL, dan kemudian berkerja juga di KL. Alhamdulillah dalam masa ni Maria berjaya kuruskan badan semula, dan semasa berkahwin berat Maria hanya 42kg. Encik hubby pun tak pernah sangka yang Maria boleh kurus kembali :)

Kiranya, episod BERAT BADAN TURUN NAIK ni memang sentiasa menghantui diri. Maria yakin, ramai orang di luar sana pun ada masalah macam Maria. Kalau diberi pilihan, Maria memang tak sanggup nak mengulangi sejarah lama ketika sangat 'tembam'. Especially bila dah berkahwin, haruslah mantain berat badan yang ideal sebab hari-hari ada orang yang tengok..hihih..

Bagaimana PREMIUM BEAUTIFUL CORSET dapat membantu?

Kini, selepas berjumpa dengan Premium Beautiful corset, Maria rasa lebih yakin yang sejarah hitam dulu InsyAllah tidak akan berulang lagi.

Dalam next entry, Maria akan ceritakan bagaimana dengan pemakaian Premium Beautiful corset dapat membantu mereka yang mengalami masalah mudah naik berat badan, susah nak kawal selera makan dan tidak mampu untuk konsisten dengan senaman/ubat kurus.

Stay tuned!!

~Maria~
019-259 2731

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top