Assalamualaikum,

Hari ni, I recieved another email. Which is good to share with you all..

Soalan Dalam Email

assalamualaikum abg firdaus, nama saya naim, saya dah lama tertarik dengan penternakan ayam yg abg tulis dalam blog, saya masih belajar di universiti, baru 22 tahun, tp saya amat berminat dengan bisness, saya pun dah baca hampir keseluruhan entry dlm blog abg..amat menarik..saya ada banyak soalan nak tanya, tp eloklah saya mula dengan beberapa soalan.pertama bolehkah student yg mcm saya menceburi bidang, maklumlah saya masih muda dan akan graduate pd umor 23 tahun..x terlalu muda ke..soalan kedua..apakah motivasi yg abg pegang utk servive dalam bisness ni..ketiga pada pendapat abg apakan tahap kepercayaan masyarakat kepada golongan muda yang menceburi bidang ini..saya sudahi dengan terima kasih..

Jawapan Saya

Waalaikumsalam, nampak gayanya macam dah jadi sessi soal jawab pulak skrg ni. Sebelum ni pun ada gak yg hantar emel ke sy, tapi sy tak jawap di blog. Sejak jawap di blog, hmmm.. Makin ramai lagi yang bertanya.. tak per la. Kalau sy sempat, memang akan saya jawab. Kalau tak, sy KIV. Kalau lupa.. tak jawap la.

Cuma sy minta, lain kali kalau hantar emel, jangan la tulis karangan satu perenggan macam ni. Bagi la ada perenggan. Dan bila tanya soalan, biar ada no. So, sy jawap ikut no.

1) Pada usia 23 nak ceburi business.. That's the best time. Lepas grad, try buat business. And give yourself time about 2-3 years to try in this field. In case you failed, you still can look for another job after that. BUT, if you start working and then only you want to do business... Susah sket. Sebab masa tu kita dah ada komitmen hutang kereta, hutang rumah, dan nak bagi makan anak isteri. Nak berhenti kerja pun tak berani.

2) Bukan 'servive', tapi 'SURVIVE'. Hmmm.. Bagi sy, hanya Allah lah satu satunya mengapa saya still survive hingga hari ni. Kalau nak ditanya cabaran yg dihadapi, masya Allah.. Allah sajalah yg tahu.. Dah berapa kali menangis.... Cuma sy tak berkesempatan nak bercerita dlm blog ni. Tiada lain yg menjadi motivasi sy dlm business ni.. Melainkan APA YANG SAYA LAKUKAN HARI NI, SAYA LAKUKAN KERANA ALLAH. BUKAN SEBAB NAK KAYA. BUKAN SEBAB NAK BERMEGAH, BUKAN SEBAB LAIN. TAPI SAYA LAKUKAN KERANA ALLAH. Jadi, apa saja ujian yg Allah berikan kpd sy, sy redha dan terima seadanya. Sekiranya Allah bagi sy untung tinggi, sy bersyukur, kalau Allah bagi sy untung kurang pun sy bersyukur.... Terima seadanya. Yg penting, usaha sungguh2 dan kemudian berdoa. Selebihnya, serahkan kepada Allah untuk tentukan. Dan TIDAK LUPA MENGELUARKAN ZAKAT dan membantu orang susah. Insya Allah, Allah akan sentiasa ingat kita..

3) Pandangan masyarakat especially kepada org muda macam siut... Sy dah lalui semua ni. Sy start business umur 24 tahun. Macam2 cabaran. Banyak pihak yang tak percaya dengan kebolehan kita. Kebolehan dari segi pengurusan, dari segi kewangan dan kekuatan fizikal dan mental... Ada sekali tu, masa saya ke bank.. Bank tak mau bagi pinjaman dan suruh sy balik... Sedih rasanya... Tapi tu semua cabaran. Dan Alhamdulillah, la ni dah ok sket..

Hmmmm rasanya dah jawap soalan adik kita ni. Moga mendapat manfaat. Banyak lagi yg nak cerita. Tapi dah azan Maghrib, lain kali la sambung lain. Wasalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top