Assalamualaikum,

Dan siap bangunan surau, toilet dan tempat rehat sy di surau. Skrg sy kena pasang wiring pulak utk buat connection ke lampu, kipas dan ke soket. Sebelum ni, sy ingat nak buat wiring susah... Selepas sy belajar dan belajar, rupa2nya.. Ya Allah.. senangnya nak buat wiring. Cuma kita kena faham saja. Bukan susah pun, make sure kita faham betul2.

Di sebabkan ni sy buat wiring sendiri, sy consult dengan 3 org member2 yg buat wiring. Just to make sure apa yg sy nak buat betul. Lepas sy dah betul2 faham, sy pun memulakan pemasangan wiring..

Mula2, buka main board.. Then masukkan semua wayar.. Tapi tak buat connection lagi.. Sambungan wayar last sekali.. Buka board ni utk pastikan semua wayar sampai ke board ni sebelum di potong.

Bangla sy sedang masukkan wayar ke dalam paip putih. Perghh.. masa ni sy betul2 serabut. Takut tersalah wayar... Tengok la. Berapa wayar yg terjuntai tu...

Bangla buat connection wayar ke kipas dan lampu. Sy hanya monitor make sure dia tak tersilap pasang saja..

Pemasangan suis kipas dan lampu serta soket plug. Fan Speed Controller pun pasang gak. Semuanya first time sy buat...

Alhamdulillah, lepas bersusah payah.. Siap jugak kerja2 sy ni. Dan perfect. Tak dak error langsung. Kipas berfungsi dengan baik dan semua lampu menyala.
.
Alhamdulillah.. Ilmu sy dlm wiring bertambah sket lagi. Kalau nak panggil org mai pasang ni, hmm.. Satu point lampu dan kipas RM65. Satu plug RM150. Bayangkan sy ada 4 point lampu dan kipas, serta dua plug. Total hampir RM560. Tapi, bila buat sendiri beli barang tak sampai pun RM100. Dan upah bangla, 4 bungkus teh ais... RM4.. Siap kerja.. Alhamdulillah..
.
Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top