Assalamualaikum,

Sekarang musim hujan... Angin pun kadang2 kuat... Cuaca agak tak menentu... Satu hari, lepas hujan lebat.. Bangla sy ckp, "Bos, zink hilang...problem..." Sy pun cek la.. Aduh.. Memang 2 keping bumbung sy terangkat.. Dan sy kena repair segera..

Yg menjadi masalahnya, cuaca skrg ni selalu hujan.. Kalau hujan, macam mana nak repair... Tak boleh naik atas bumbung sebab licin.

Ni la gambar bumbung yg terkopak tu.. Nak kena lapik dengan zink baru di atas....
.
Semalam, cuaca agak ok.. Susah jugak sebenarnya... Bangla sy tak berani panjat.. Sy apatah lagi, memang kerja2 yg berisiko sy tak mau buat.. Sy sanggup upah org. Jatuh sekali, makan tak habis... So, sy pun ada la janji ngan jiran sy sorang ni. Dia berani naik atas...Yg masalahnya, bila dia ada.. cuaca tak mengizinkan. Hujan.. So, tak leh naik.. Bila cuaca elok, sy cari dia.. dia pulak tak dak. Sebab pi kerja buat rumah org.. Aduh..
.
Semalam, Alhamdulillah.. Cuaca pun ok, dan jiran sy tu pun available. So, sy panggil la dia utk mai repair bumbung yg rosak tu...
.
Ukt naik ke atas bumbung, sy perlukan tangga yg boleh sambung.. Sy tak dak.. so, terpaksalah beli. Satu tangga RM300... Aduh... Jiran sy start panjat ke atas bumbung.....

Dia naik di bahagian depan, tapi yg rosak di bahagian belakang.. So, dia terpaksalah meniti atas bumbung tu... Sy tengok ni pun dah gayat.... Dia jalan selamber ajer...

Bangla sy tolong naikkan zink baru. Nampak tak bumbung yg terangkat tu....

Jiran sy yg tengah ada kat atas.. Tengah repair... Lepasa siap.. dia kena turun di depan jugak.. Tak boleh turun ikut tangga ni sebab tak dak tempat nak pijak...
.
Alhamdulillah.. Semuanya ok dan selamat... Mlm tadi, hujan lebat.. Nasib baik semua dah ok... Ni la salah satu cabaran bila kita buat ternakan ayam.. Sy call member ckp kat dia bumbung sy problem, dia kata nasib baik sy punya 2 keping. Dia kena 12 keping.. Lagi teruk....Moga lepas ni tak jadi dah macam ni.... Aminn..
.
Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top