Cahaya mata pertama kami, Muhammad Farees bin Mohd Firdaus. Dilahirkan pada 27 May 2009. 


Assalamualaikum,

Dengar sini reader2 mariafirdaus.blogspot.. Hari ni sy ada 1 pengumuman penting... Hari ni dlm sejarah. Sy dah menjadi seorang Ayah ......Syukur Alhamdulillah.. Ceritanya bermula mcm ni..

Hari sabtu lepas sy buat check up di Bagan Specialist, Dr ckp mungkin bersalin hari Jumaat 29/5 nanti... Even due date 11/6/09.

Smlm dari waktu pagi, my wife sakit2 perut. Kejap2 contraction... Kejap2 contraction. Dia tak boleh tidur dan even baring pun tak boleh. Petang smlm masa sy masuk bilik, tgk dia... muka monyok ajer.. Tahan sakit.. Sebab sy sibuk sangat smlm sebab tangkap ayam... Sy cakap la kat dia rehat dulu kat dlm bilik...

Waktu mlm, dia tak boleh tidur.... dari pukul 11 dia betul2 tak tahan... dah sakit teramat sangat... Sebab nak ke Bagan jauh sgt, sy decide bawa dia ke Hospital Parit Buntar dulu, tujuannya nak minta nurse kat situ cek bukaan pintu rahim.....

Lepas pi ke hospital Parit Buntar, nurse tu ckp belum bukak lagi.. tapi tak lama lagi boleh bukak.. So, dia advise kalau nak ke Bagan, better pi sekarang... Jam masa tu pukul 12.15 pagi.

Sy pun terus meluncur laju ke Butterworth.. Normally it will take 35 minutes to get there... On the way, ada satu tempat tu jalan gelap. Tiba2 jalan tu ada lubang dan ada kayu... Nasib baik sempat mengelak.. Kalau tak lagi parah...

Pukul 1 kami sampai di Bagan Specialist. Kami terus ke tempat bersalin. Nurse yg cek tu kata skrg dah bukak 1 cm... sejam lepas tu dia cakap dah bukak 3 cm. Dan dia kata ready utk ke labour room. Perghh.. Terkejutnya sy... Tak sangka begitu cepat...

Dia org call Dr Fawziah suruh datang ke hospital. Dlm masa yg sama diaorg dah transfer my wife ke Dewan Bersalin..


Dlm labour room, Dr tak bagi ambil gambar.. So, tak der la gambar penting waktu tu....

Cerita di labour room, Dr cucuk dan pecahkan air ketuban.... masa tu contraction berlaku every 3 minutes.... bila contraction tu, Maria sakit gila.. Dr bagi injection sebagai ubat tahan sakit. Dlm masa yg sama, Dr supply kan gas oxygen dan satu lagi gas, kalau sakit, hidu gas tu.. Sakit akan kurang dan rasa khayal... Lepas 30 minit, nurse check dan dia kata skrg dah full opening.

Tiba2 Maria jerit.. "Sy rasa baby dah nak keluar". Nurse panggil Dr yg tengah tidur masa tu. Lepas aja Dr masuk, Maria dah ready. Masa tu Dr suruh push.. Sy berbuih2 mulut masa tu selawat, berdoa minta Allah permudahkan urusan...

Maria push for the first time.. Tiba2 aja sy dah nampak rambut baby... Perghhh.. mcm tak percaya... Lepas tu Dr suruh tahan, ambil nafas dan push lagi sekali. Push aja kali ketiga, kepala baby terus keluar.. pergh... Cepat sungguh... Dlm masa 5 minit aja.. Baby dah keluar..

Subhanallah.. Masa tu tak dak kalimah yg dpt sy ucapkan, Allah dah permudahkan urusan kelahiran anak sy ni... Alhamdulillah.....

Lepas baby dah selamat keluar, Dr pun potong tali pusat... Dan baby dibawa ke bilik sebelah utk dibersihkan...

Sy ikut nurse yg angkat baby ke bilik sebelah. Mula2 baby senyap.. tiba2 baby nangis... Masa tu best nya dengar... Ni gambar baby dlm 5 minit lepas keluar dari perut... Nurse tu sedut air dlm hidung dan juga dlm mulut..
Lepas tu, baby ditimbang dan disukat ketinggian. Berat 2.7kg dan panjang 47cm.

Lepas baby dibersihkan, sy diberi peluang utk dukung baby utk azan dan iqamah...
After that, baby was sent to his mother for breastfeed.

Ni breakfast for my wife. Telur separuh masak 2 biji, Oat dan juga roti 2 keping, air milo....

My wife and my baby name Muhammad Farees Bin Mohd Firdaus.
Mohon para pembaca mendoakan kami yer..Mudah-mudahan Farees membesar dengan sihat dan sempurna dan menjadi anak yang soleh, berjaya di dunia dan akhirat..
Terima kasih diucapkan atas doa anda semua.
Wassalam.

1 comments:

  1. mak comel, baby comel..

    siti - p'matang pauh.

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top