CARA ORDER SHAKLEE ONLINE - HARGA TERMURAH TERUS DARI HQ!

Travelog Haji - Part 80 - Perjalanan Haji Seterusnya

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, sehingga kini saya sudahpun memperoleh Tahallul Thani. Saya sudah selesai bermalam di Mina pada 11 Zulhijjah. Selesai melontar di Jamrah Kubra. Selesai bercukur. Selesai Tawaf dan Saie.

Jika anda tanya saya. Adakah ia sukar? Alhamdulillah. Allah permudahkan segala urusan saya setakat ini. Tiada sebarang masalah.

Selesai Solat Isyak di Masjidil Haram pada 11 Zulhijjah. Kami perlu bergerak semula ke Mina ( Tempat Jamrah). Bagi melontar di ketiga tiga jamrah pada 11 Zulhijjah dan bermalam di Mina pada 12 Zulhijjah.

Jika diperhatikan, aktiviti haji saya yang seterusnya adalah melontar di ketiga tiga jamrah hari 11 Zulhijjah.

Selepas Solat Isyak, sekitar jam 9.30 malam. Kami semua berkumpul di lobi hotel. Ustaz Shamsudin ketua guru agama Zahafiz memberi penerangan kepada kami mengenai perjalanan yang akan kami tempuhi sebentar nanti.

Motifnya, kami akan berjalan secara berkumpulan menuju ke tempat melontar. Untuk melontar di ketiga tiga jamrah untuk hari 11 Zulhijjah.

Ustaz menekankan agar kami berhati hati melontar di Jamrah Kubra. Kami tidak boleh berjalan melebihi Jamrah Kubra. Kerana separuh dari Jamrah Kubra itu berada dalam kawasan Mekah. Sekiranya kami terlepas masuk ke kawasan itu, maka dikhuatiri kami tidak dikira Mabit di Mina pada 12 Zulhijjah.

Kami perlu tiba di Mina sebelum waktu tengah malam 12 Zulhijjah supaya kami dapat Mabit di Mina pada malam itu.

Selepas melontar di ketiga tiga jamrah, kami perlu bermalam di Mina untuk mendapat Mabit di Mina pada 12 Zulhijjah.

Selepas semua jemaah faham apa yang diterangkan. Kami mula bergerak ke Jamrah.

Laluan masuk untuk menuju ke Jamrah. Terowong ini terletak disebelah bahagian Bukit Marwah. Berdekatan dengan bangunan tempat Rasulullah dilahirkan.

Perjalanan melalui terowong ini membawa kami ke tempat jamrah.

Pemandangan di dalam terowong. Jika semalam perjalanan kami menurun bukit. Hari ini perjalanan 4.5km adalah mendaki bukit.

Lagi gambar pemandangan di dalam terowong. Dalam gambar ini adalah Tuan Haji Azmi Che Nazran. Banyak gambar dalam blog ini diambil dari facebook beliau.

Akibat terlalu banyak berjalan pada hari ini dan malam sebelumnya, kaki saya kekejangan. Masya Allah. Saya tak boleh berjalan dengan betul.

Alhamdulillah, entah macam mana saya teringat untuk masukkan minyak panas dalam beg sandang saya. Saya sapukan minyak panas di betis saya. Dan saya berdoa kepada Allah agar disembuhkan kaki saya yang kejang ini dengan segera.

Alhamdulillah. Ia pulih seperti sedia kala. Allah Maha Berkuasa. Saya kemudiannya meneruskan perjalanan ke Jamrah.

Dalam perjalanan menuju ke Jamrah

Papan tanda menuju ke Jamrah.

Papan tanda jelas kelihatan. Jangan takut. Insya Allah. Anda tak akan sesat di sana.

MELONTAR DI KETIGA TIGA JAMRAH PADA 11 ZULHIJJAH

Kami para jemaah Zahafiz sudah tiba di kawasan Jamrah. Alhamdulillah. Semua jemaah tiba sebelum waktu tengah malam. Ini penting kerana kami perlu Mabit di Mina pada 12 Zulhijjah. Untuk sah Mabit ini, kami perlu berada sekurang kurangnya separuh daripada malam 12 Zulhijjah itu.

Lihat kepada papan tanda. Small Jamrah bermaksud Jamrah Ula.

Kami terus melakukan lontaran di ketiga tiga jamrah. 7 biji batu setiap satu Jamrah. Bermula dari Jamrah Ula, Jamrah Wusta dan Jamrah Kubra.

Lubang Jamrah

Kemudian menuju ke Jamrah Wusta. Atau Middle Jamarah. Jarak antara satu Jamrah ke Jamrah yang lain adalah sekitar 300 meter.

Melontar di Jamrah Wusta. Juga 7 biji batu.

Kemudian, kami menuju ke Jamrah Kubra atau Big Jamrah. Juga 7 biji batu.

* AWAS. SEMASA MELONTAR DI JAMRAH KUBRA. SAYA TIDAK BOLEH BERJALAN TERUS KE HADAPAN. SAYA PERLU BERPATAH BALIK KE BELAKANG. INI KERANA DI HADAPAN JAMRAH KUBRA SUDAH MASUK KAWASAN MEKAH. DAN JIKA SAYA TERKELUAR DARI SINI, MAKA MABIT SAYA DI MINA PADA 12 ZULHIJJAH TIDAK SAH DAN SAYA PERLU MEMBAYAR DAM.

Bagi anda yang nak tahu macam mana bentuk jamrah di bahagian dalam, inilah gambarannya. Batu yang dilontar harus masuk ke dalam. Perlu diingat, kita melontar batu masuk ke dalam kawah ini. Jika kita lontar dan tidak masuk ke dalam kawah. Maka lontaran kita tidak sah.

MABIT DI MINA 12 ZULHIJJAH

Selepas habis melontar, kami para jemaah haji disuruh untuk berehat di kawasan sekitar Jamrah. Ustaz memaklumkan, di kawasan ini amat sesak. Dan pihak polis sentiasa menghalau para jemaah yang tidur di sini.

Maka, ustaz meminta kami menjadi seperti 'lalat'. Bila dihalau, bangun dan bergerak ke tempat lain. Duduk di situ sehingga dihalau lagi. Pindah lagi. Dihalau lagi, pindah lagi. Asalkan jangan keluar dari kawasan Jamrah.

Pemandangan para jemaah haji sedang Mabit di Mina pada malam 12 Zulhijjah

Mula mula kami duduk di sini, kemudian kami 'dihalau'. Berpindah ke tempat lain pula. Beginilah kami pada malam itu. Secara keseluruhannya, kami berpindah randah sebanyak 5 kali.

Inilah pemandangan para jemaah yang sedang Mabit di Mina pada 12 Zulhijjah. Dinasihatkan anda bawalah tikar atau alas untuk anda duduk atau berbaring di sana.

Saya sedang tidur disebelah bapa mertua saya. Hanya beralaskan tikar yang diberikan oleh pihak TM. Terima kasih TM. Berbantalkan beg sandang yang saya bawa.

Menjelang pukul 4 pagi, saya terasa seperti hendak membuang air kecil. Saya terus mencari tandas.

Subhanallah.

Tandas di situ teramat daif. Terlalu kotor dan busuk. Serta orang ramai menunggu giliran untuk masuk ke dalam tandas. Bayangkan, puluhan ribu orang berada di kawasan itu berkongsi hanya sedikit tandas. Sekitar 10-20 tandas. Tak dapat dibayangkan.

Masya Allah. Saya rasa nak loya berada di situ. Baunya teramat busuk.

Akhirnya, saya tiada pilihan. Saya tak mampu lagi nak beratur menunggu giliran. Saya terpaksa menggunakan 'skill' yang diajar oleh Ustaz sebelum ini. Untuk kencing di dalam botol.

Anda jangan gelakkan saya.

Saya pasti ramai dikalangan jemaah haji lelaki yang terpaksa melakukannya.

Saya membawa dua botol air. Satu botol kosong dan satu botol berisi air. Saya pergi ke tandas itu. Dan menuju ke satu penjuru. Rupa rupanya, dipenjuru itu sudah ada ratusan botol berisi air kencing. Usah dikenang dengan bau di situ.

Saya menyegerakan 'urusan' di situ dan terus keluar dari kawasan tandas itu. Bertambah lagi satu botol disitu. Ia satu pengalaman yang amat 'menarik'. Sesuatu yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Selepas itu, saya menunaikan solat Sunat Tahjud dan solat Hajat dikawasan sekitar Jamrah.

Saya sedang menunaikan Solat Sunat Tahjud.

Saya dan Maria sementara menunggu waktu Subuh

Menunaikan Solat Sunat Qabliah Subuh. Selepas solat Subuh, kami berdoa dan terus menuju ke tempat melontar. Untuk melontar di ketiga tiga jamrah pada hari 12 Zulhijjah.

Selesai melontar diketiga tiga jamrah, saya dan Maria bergambar. Memandangkan saya melakukan Nafar Awal. Maka selesailah sudah segala kerja kerja haji saya. Dan mulai saat ini, saya baru sah diberi title "HAJI MOHD FIRDAUS BIN MAT SAAD".

Macam mana pula dengan Maria? Pada waktu ini, dia belum lagi bergelar Hajjah. Kerana belum melakukan Tawaf dan Saie Haji.

Selepas selesai kami semua melontar, kami berniat untuk keluar dari Mina menuju ke Mekah. Dan berniat untuk tidak kembali lagi ke Mina dalam masa haji kali ini. Dan niat ini perlu dilakukan semasa masih berada di dalam kawasan Mina.

Selepas itu, kami sekeluarga berdoa.

"Ya Allah, kami bersyukur kepada Mu kerana Engkau telah mempermudahkan segala urusan kami sepanjang perjalanan kami ini. Kami bersyukur kepada Mu Engkau telah mempermudahkan segala urusan haji kami. Kami mohon kepada Mu, Kau terimalah amal ibadah kami ini. Kurniakanlah kami Haji yang Mabrur. Ampunkanlah segala dosa kami dan masukkanlah kami ke dalam syurga Mu tanpa dihisab."

Anak panah jika kita hendak berjalan kaki pulang ke Mekah. 4.5km berjalan kaki menuruni bukit.

Selepas itu, kami mula bergerak keluar meninggalkan jamrah. Menuju ke Mekah. Di sini, kami diberi pilihan oleh pihak Zahafiz, mereka yang mahu ke Mekah dengan berjalan kaki sejauh 4.5km boleh balik sendiri sambil diiringi oleh petugas Zahafiz. Sesiapa yang mahu menaiki bas, bas akan disediakan oleh pihak Zahafiz. Tetapi jemaah perlu berjalan kaki berkumpul di suatu tempat sekitar 1km dari tempat Jamrah. Pihak Zahafiz memaklumkan, mereka yang berjalan kaki akan sampai lebih awal dari mereka yang menaiki bas. Jadi, pilihan ditangan kami para jemaah.

Kami sekeluarga memilih untuk pulang ke Mekah dengan menaiki bas yang disediakan oleh pihak Zahafiz. Kami diminta memenuhi bas ini sepenuh penuhnya. Dah jadi macam sardin kami.

Perjalanan pulang menaiki bas ini mengambil masa lebih dari satu jam. Ditambah dengan tempoh menunggu sekitar 45 minit. Benarlah apa yang pihak Zahafiz katakan, mereka yang berjalan kaki akan tiba lebih awal di hotel berbanding mereka yang menaiki bas.

Pemandangan di Mekah pada 12 Zulhijjah selepas kami semua tiba dari tempat Jamrah dengan menaiki bas.

Alhamdulillah. Kami sekeluarga bersyukur. Segala urusan kami dipermudahkan. Saya segera sujud syukur berterima kasih kepada Allah yang menjadikan kami tetamu Nya pada kali ini. Syukur Alhamdulillah.

Persoalannya kini, adakah anda faham apa yang telah saya ceritakan sepanjang 10 entri terakhir ini yang berkaitan haji? Kalau boleh, saya harap anda dapat memberi sedikit komen agar saya dapat perbaiki lagi entri ini agar ia lebih mudah difahami oleh orang lain yang membaca selepas ini.

Wassalam

COMMENTS

BLOGGER: 1
  1. Salam Haji. Trevelog Haji dan Umrah ini sangat informatif dan baik bagi bakal-bakal jemaah. Saya dah baca kesemuanya tulisan Hj Firdaus dan saya juga telah syorkan kpd kawan-kawan. Tersangat baik dan ini membuatkan saya menjadi terlalu rindu pd Tanah Suci.Sebenarnya kita mengerjakan Haji pd tahun yg sama. Saya dari KT 78. Salam hormat, Hj Rozhan

    ReplyDelete

Name

3C Shaklee,17,5 Sebab Perlu Kolagen,1,5 Star Trip to Bangkok,1,5 Star Trip to Italy,7,Advance Joint Health Tablet,3,Advance Marketing Power,4,Agen Banda Aceh,1,Ahli Shaklee,5,Aidilfitri,7,Aidilfitri 2020,1,Aidilfitri 2023,1,Air Kencing Kuning,1,AJHT,3,Al-Quran Tagging,1,Alahan,1,Alfafa,2,Alfalfa,1,Alfalfa Complex,1,Allergic,1,Allergy,1,Allergy Test,1,Amalan Hari Jumaat,1,AMP,5,Anak Sihat & Pintar,1,Anggur Muscadine,1,Anti Aging,2,Anti Penuaan,2,Aquaria KLCC,1,Arman Zaharil,1,Awet Muda,1,Awet Muda.,1,B-Complex,1,Baby Development Guide,1,Baby Shaklee,1,Bagaimana Memilih MInyak Ikan Omega-3 Berkualiti Tinggi,2,Bahaya Beli Shaklee di Lazada Shopee 11thStreet,1,Bahaya Painkiller,1,Bahaya Ubat Penahan Sakit,1,Banda Aceh,1,Basic H,1,Batu Maung,1,Batuk Berkahak,1,Bayi Kahak,1,Bayi Selsema,1,BComplex,1,Beauty On The Go,4,beli lampu murah,1,Berani Berniaga,2,Berpuasa dengan Shaklee,1,Beza Vivix Resv Shaklee,1,bina,1,Bina Reban,16,Birthday,1,Bisnes,3,Bisnes Online Shaklee,5,Bisnes Shaklee,33,BLNC,2,BMW,1,BMW X4,1,Bomoh Patah Selama Perak,1,BOTG by MFMS,4,Breastfed Baby,1,Breastfeeding,10,Breastfeeding Tips,16,bromo,1,Buah Pinggang Rosak,1,Buasir,1,Buat Duit Hari-Hari,3,Buat Rumah Sendiri,7,Bukit Bendera,3,Bukit Merah Laketown,1,Bukti Kajian Klinikal Shaklee,1,Busines,2,Business,48,Business Opportunity,182,Business Shaklee,19,butik feedmilk Shah Alam,2,Cameron Highlands,1,Car Bonus Shaklee,1,Car Sticker Juru,1,Cara Elak Osteoporosis,3,Cara Elak Tulang Rapuh,2,Cara Melakukan Qiamullail,3,Cara Order Shaklee Online,1,Carotomax,1,Cash Rebate,2,Cash Rebate Shaklee,2,Cegah Osteoporosis,3,CEO Shaklee,1,Ceramah Motivasi,26,Chewable Vit C,2,Cholesterol,1,Collagen,6,CoQ-Trol,3,COQ-TROL PLUS SHAKLEE,1,CoQ10,3,COQHealth,1,COQTROL Tenaga,1,Coronavirus,1,Covid19,1,Darah Tinggi,2,Delivery Servis,1,Detox Shaklee,2,Diabetes,1,Diet,1,Disneyland,1,Dr Hamid Arshat,1,Dr Zubaidi,1,Duit Raya,1,Duit Raya Awal,1,Duit Raya Shaklee,1,Dzuha,1,Ebook,11,Ebook Percuma,1,Ebook Sorry Boss Saya Terpaksa Berhenti Kerja,1,Eczema,2,Empayar Maria Firdaus,13,Energizing Soy Protein,7,EPO,1,Escape Penang,1,ESP,12,ESP Protein,2,ESP Shaklee,2,ESP Untuk Ibu Hamil,1,ESP Untuk Kurus,1,ESP Untuk Otot,1,ESP Untuk Tenaga,1,Evening Primrose Oil,1,Exclusive Dinner Jutawan Shaklee,1,Faedah Menjadi Ahli Shaklee,2,Fakta Kolagen,1,Family,119,Family Day,1,Farees,67,Fateh,8,Fawwaz,5,Feedmilk,2,feedmilk jubah menyusu popular,2,Fish Oil,1,Florida,1,Formula Mudah MESTI Kurus,8,Founder NECK,1,Free Trip Shaklee,57,Free Vitalea,1,Friends,20,Fungsi Kolagen,3,Fungsi Omegaguard,4,Gama Linoleik Acid,1,Gambar Kaabah,1,Gambar Raya,1,Garlic Complex,1,General,136,Genetically Modified Organism,1,Genset,1,GLA,1,GLA Complex,5,Global Allergy Centre,1,GMO,1,Good & Services Tax,1,Grand Canyon,1,Grand Seminar 2018,1,GST,1,Gunung Kinabalu,1,Haji Muda,3,Halal,1,Hari Raya,1,Hari Raya Dengan Shaklee,2,Hari Raya Open House,1,Helicopter Tour,1,Herb-lax,1,Hero Kiddo,1,Hiasan Dalaman,1,Hiasan Rumah,3,Holiday,3,Home And Mobile Spa,3,Home Exterior Design,1,Homestay di Desaru,1,Homestay Di Kok Lanas,1,Homestay Di Machang,1,Ibu,1,Ibu Hamil Batuk,1,Ibu Menyusu Batuk.,1,Ibu Menyusu Berpuasa,1,IF,1,ijen crate,1,IKEA Personal Shopper,1,Ikhlas,1,Immune Booster,1,Immune System,2,India,2,Indonesia,2,Insentif Shaklee,4,Inspirasi Mariafirdaus,4,Intensif Jutawan Industri,6,Interchange,1,Interior Design,1,Intermittent Fasting,5,Istanbul,2,Italy,7,Jakarta Trip,1,Jam Dinding Kaabah,1,Jamuan Aidilfitri,1,jenama baju feedmilk,2,Jom Detox,3,Jom Detox Jutawan,3,Jom Detox NECK,2,Jom Detox Now Everyone Can Kurus,2,Jom Rileks,1,JomDetox,1,Jubah Menyusu,2,Jubah Mia,2,Jubah muslimah,2,Jutawan Shaklee,1,Kaedah Merancang Semulajadi,1,Kalsium,1,Kanser,1,Kanser Kolon,1,Kanser Usus,1,kawah ijen,1,Keahlian Shaklee,4,Kebaikan Kolagen,2,Kebaikan Omegaguard,3,Kebaikan Shaklee Collagen,4,Kebaikan Susu Ibu,1,Kebaikan Vitamin E Untuk Lelaki Wanita,1,Keburukan Intermittent Fasting,1,kedai lampu murah puchong,1,Kelas Bisnes Facial,1,Kelebihan Ahli Shaklee,4,Kelebihan Shaklee,1,Kembara Sufi,9,Kembara Turki,8,Kencing Manis,1,Kepentingan Protein,1,Kepentingan Suplemen,2,Keperluan Makanan Bayi,1,Keperluan Wanita Mengandung,2,Kesan Gadjet Pada Sikap Anak-Anak,1,Kesan Kehilangan Kolagen,2,Kesan Merokok,1,Kesan Susu Ibu,1,Kesihatan Bayi,1,Kesihatan Jantung,4,Kesihatan Minda,1,Kesihatan Sendi,2,Kesihatan Tulang,3,Kesuburan Lelaki,1,Kesuburan Wanita,1,Keunikan Vivix,1,Kiriman Doa Di Depan Kaabah,1,Kisah Kejayaan Bisnes,3,Kisah Pesakit Kanser,1,Kolagen,5,Kolesterol,3,Kompilasi Info Produk Shaklee,6,Komtar,1,Komuniti Bisnes Shaklee,3,Konsultan Reban Ayam,59,Kontraktor Reban Ayam,53,Korban,1,Krabi,2,Kursus Ayam Daging,64,Kursus Dr Azizan Osman,3,Kursus Haji,2,Kursus Haji Online,1,Kursus Solat,1,Kursus Umrah,3,Kursus Umrah Online,2,Kursus Umrah Percuma,2,Kurus dan Sihat,2,Kurus Dengan Cepat,2,Kurus Sebelum Raya,1,Las Vegas,2,Lasik,2,Latest Post,1763,Lecithin,2,Legoland,1,Legoland Malaysia,1,Life Inspiration,1,Look Younger Longer,2,Los Angeles,1,Magic Aura Shaklee,1,Magnesium,1,Makan Sedap,2,Mamacilik Empire,1,Manfaat Omegaguard,3,Maria Firdaus,6,Maria Firdaus Empire,6,Maria Firdaus Kids,1,Maria Firdaus Millionaires in Shaklee,6,Maria Firdaus Mobile SPA Academy,16,Mariafirdaus,2,Mariafirdaus Baby,1,Mariafirdaus Kids,1,Mariafirdaus Travelog,68,Mariafirdaus Villa,2,Master Celebration Maria Firdaus,8,Master Coordinator Shaklee,33,Master Maria Firdaus,1,Mealshakes,6,Mengandung Semasa Umrah,1,Mercedes Benz C200,1,MFMS,5,MFMS Academy,16,MFMS Empire,61,mia jubah popular,2,Minum Susu Untuk Kalsium,1,Modify Hilux,1,Most Fantastic Millionaires in Shaklee,5,Motivasi,86,Motivasi Usahawan,3,Motivation,4,MRSM PDRM Kulim,1,MRSM Taiping,4,Multivitamin,1,Multivitamin Pertama di Dunia,1,Muscadine Grape,1,My Shaklee Effect,1,MYVI,1,Natural Skincare,1,NECK,7,Non-GMO,1,Norafizal Mat Saad,9,Now Everyone Can Kurus,54,nursingwear,2,Nutrien Untuk Tulang Kuat,2,Nutriferon,2,Nutrisi Semulajadi,1,Nutrisi Untuk Lelaki,2,Offline Coaching,2,Omega-3,7,OmegaGuard,16,Omegaguard Shaklee,1,Omegaguard Untuk Ibu Dan Bayi,2,Omegaguard Untuk Kesihatan Jantung,1,Omegaguard Untuk Kesihatan Otak,1,Omegaguard Untuk Kurus,1,Online Business,139,Organic Skincare,1,Orlando,3,Ostematrix,6,Osteporosis,2,Pakaian Menyusu,2,Panduan Didik Anak Solat,1,Panduan Perkembangan Kanak-kanak,1,Parenting,1,Parit Buntar,1,Pedoman Hidup,1,Pemilihan Soy Protein,1,Penang,4,Penang Hill,2,Pencen Kubur,20,Pengalaman Bersalin,1,Pengalaman di Gunung Kinabalu,1,Pengalaman Haji,3,Pengalaman Umrah,3,Pengedar Shaklee,2,Pengedar Shaklee Alor Setar,1,Pengedar Shaklee Bandar Darulaman,1,Pengedar Shaklee Bukit Jambul,1,Pengedar Shaklee Changloon,1,Pengedar Shaklee Jitra,1,Pengedar Shaklee Kepala Batas,1,Pengedar Shaklee Nibong Tebal,1,Pengedar Shaklee Parit Buntar,2,Penjagaan Kulit Shaklee Youth,2,Penternak Ayam Daging,62,Peranan bapa dalam penyusuan susu ibu,1,Perbezaan Ubat dan Suplement,2,Percutian Di Kashmir,2,Percutian Shaklee,6,Performance Drink,5,Perintah Kawalan Pergerakan,1,Period Pain,1,Perokok,1,Personal,1,Photoshoot,1,Phytocol-ST,2,Piramid Makanan,1,PKP,1,Polifenol,2,Politik,1,Port Dickson,1,Postnatal SPA,2,Potret Kejayaan,14,Pra Haji,7,Pregnancy Set,3,Premium Beautiful,5,Produk Shaklee,130,Produk Tradisional Bahaya,1,Projek Blog Mega Shaklee,1,Projek Buat Duit,7,Projek Buat Duit MFMS,24,Projek SPA,19,Promosi Shaklee,4,Protein Soya Terbaik,1,PT3,1,Puasa dengan Shaklee,1,Public Sharing,1,Pulau Pangkor,1,Pulau Perhentian,1,Pulau Pinang,1,Pulau Redang,1,Qiamullail,3,Rahsia Merancang Keluarga Semulajadi,1,Rahsia Pelajar Cemerlang,12,Ramadan Shaklee,2,Ramadhan,1,Ramuan Vivix,1,RAST Test,1,Raya Dengan Shaklee,1,Reban Ayam Tertutup,57,Resepi ESP,1,Resepi Sihat dan Sedap,1,Resipi Jutawan Bertaqwa,1,Restoran Pen Mutiara,1,Results SPM,1,ResV,1,ResV Shaklee,1,Reunion MRSM Taiping,1,Reverse Aging,1,Rich Dad Poor Dad,1,Roger Barnett,1,Rome,1,Rumput Sungai Buloh,1,Saintis Shaklee,1,Sakit Jantung,2,San Francisco,1,Selamberselak,2,Sembelit,1,Senggugut,1,Set Anak Pintar Sihat,1,Set Bajet Kesihatan Optimum.,1,Set Berpantang,12,Set Berpantang Shaklee,1,Set Berpuasa Shaklee,7,Set Berpuasa Shaklee Kanak-Kanak,7,Set Bersalin,11,Set Bersalin Shaklee,8,Set Bersalin Terbaik,1,Set Breasfeeding,10,Set Cantik Shaklee,1,Set Detox Shaklee,1,Set Gastrik Shaklee,1,Set Haji & Umrah,1,Set Haji Shaklee,4,Set Hamil Shaklee,2,Set Hello New You,1,Set Ibu Hamil Shaklee,3,Set Ibu Hamil/Bersalin/Menyusu,15,Set Jantung,1,Set Kanak-Kanak,8,Set Kanak-kanak Shaklee,3,Set Kecantikan,4,Set Kecantikan Shaklee,5,Set Kesihatan Lelaki Shaklee,3,Set Kesihatan Wanita Shaklee,3,Set Kesuburan,1,Set Kesuburan Shaklee,2,Set Kulit,1,Set Kulit Shaklee,1,Set Kurus,2,Set Kurus Shaklee,7,Set Lutut,1,Set Mengandung,5,Set Mengandung Shaklee,3,Set Menyusu,17,Set Menyusu Shaklee,5,Set Minda Shaklee,1,Set Puasa Shaklee,2,Set Ramadan Shaklee,3,Set Raya Shaklee,1,Set Sendi,2,Set Shaklee Untuk Pendakian,1,Set Shaklee Untuk Tenaga,1,Set Shaklee Untuk Umrah dan Haji,2,Set Sistem Imun,2,Set Slimming,1,Set Slimming Shaklee,1,Set Umrah Shaklee,5,Shaklee,73,Shaklee 5 Star Trip,1,Shaklee Awards,2,Shaklee Baby,3,Shaklee Bagan Serai,2,Shaklee Berkesan,2,Shaklee Business,50,Shaklee Business Leaders Conference,2,Shaklee Business Leaders National Conference,1,Shaklee Car Bonus Achievers,5,Shaklee Collagen Powder,7,Shaklee dan Israel,1,Shaklee dan Makanan Sunnah,1,Shaklee Difference,2,Shaklee Effects,16,Shaklee for Kids,2,Shaklee Free Trip,25,Shaklee Free Trip to Switzerland,1,Shaklee Fun Day,1,Shaklee Global Conference 2016,2,Shaklee Global Conference USA 2014,17,Shaklee Halal,2,Shaklee Incentive Trip,3,Shaklee Independent Distributor Terbaik,1,Shaklee Japan Trip,2,Shaklee Japan Trip 2017,7,Shaklee Kids,2,Shaklee Leaders,1,Shaklee Lovers,1,Shaklee Mama,4,Shaklee Murah,2,Shaklee National Conferences Award,8,Shaklee National Convention 2018,1,Shaklee Nibong Tebal,2,Shaklee Nilai,1,Shaklee Parit Buntar,2,Shaklee Product Trainer,1,Shaklee Ready Stock,1,Shaklee Rewards,64,Shaklee Selamat,3,Shaklee Semulajadi,2,Shaklee Shop,1,Shaklee Skincare,1,Shaklee Story,1,Shaklee Success Seminar 2015,1,Shaklee Terbaik,1,Shaklee Total Detox Solution,2,Shaklee Trip Cruise,1,Shaklee Trip To Langkawi,2,Shaklee Untuk Darah Tinggi,1,Shaklee Untuk Jantung,1,Shaklee untuk Jemaah Haji dan Umrah,1,Shaklee untuk Kanak-kanak,3,Shaklee USA Trip 2014,1,Shaklee USA Trip 2019,1,Shaklee Vita-E Complex,1,Shaklee Vitamin E,2,Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,11,Shaklee Youth Skincare,2,Shakleebaby,1,Shakleebaby Gentle Wash,1,Shakleebaby Massage Oil,1,Shakleebaby Soothing Lotion,1,Shopping Trip,1,Sijil Halal,1,Sistem Imun,1,SKPTM,8,SMKA Al Mashoor,1,Success Stories Shaklee,4,Success Story TWB,12,Super Star Libra Cruise,1,Supervisor Shaklee,2,Suplemen Shaklee,2,Suplemen Untuk Lelaki,2,Supplement untuk Berpuasa,1,Supplements Shaklee,2,Supplements Terbaik,2,Surabaya,1,Surah Al-Kahfi,1,Sustained Release Vit C,7,Susu Ibu,1,Susu Ibu dalam Al-Quran,1,Switzerland,2,Tahi Ayam,6,Tazkirah,173,Ternakan Ayam,344,Testimoni,5,Testimoni NECK,3,Testimoni Shaklee,1,Testimony AMP,2,Testimony ESP,1,Testimony ESP Untuk Menyusu,2,Testimony Gastrik,1,Testimony NECK,6,Testimony Set Ibu Hamil,3,Testimony Set Menyusu,3,Testimony Shaklee Set Bersalin,1,Testimony Shaklee Set Ibu Hamil,1,Testimony Shaklee Set Menyusu,2,The Gravityz,1,The Landmark Study,1,The Most Fantastic Millionaires in Shaklee Empire,1,The Shaklee Difference,1,The Walking Beauty,12,Tiket Murah Aquaria KLCC,1,Tip Tambah Susu Ibu,6,Tips Anak Pandai,1,Tips Awet Muda,2,Tips Bercuti Di Legoland,1,Tips Berhenti Merokok,2,Tips Berpuasa,2,Tips Bersalin,1,Tips Bisnes,1,Tips Business,1,Tips Cemerlang,1,Tips Elak Batuk Berkahak,1,Tips Haji,2,Tips Hamil,1,Tips Jarak Anak,1,Tips Memilih Protein,1,Tips Mudah Berpuasa Untuk Kanak-Kanak,3,Tips Mudah Menyusukan Bayi Di Tempat Awam,1,Tips Penyusuan,11,Tips Travel,1,Trampoline for kids,1,Travelog Haji,110,Travelog Istanbul,1,Travelog Shaklee Trip Italy 2015,10,Travelog Shaklee Trip Japan 2017,7,Travelog Shaklee Trip USA 2014,14,Travelog Shaklee Trip USA 2016,3,Travelog Shaklee Western Mediterranean Cruise 2018,9,Travelog Turki,9,Travelog Umrah,24,Travelog USA 2019,23,Trip Indonesia,2,Trip Yogyakarta,1,Tukar Nombor Plate,1,Tulang Rapuh,2,tumpak sewu,1,Turkey Trip,3,Turki Trip,7,Turunkan Kolesterol Secara Semulajadi,2,TWB,18,TWB by MFMS,17,Ubat VS Supplement,1,Ubat Vs Vitamin,1,Universal Studio,1,Universal Studio Singapore,1,Urin Kuning,1,US Trip,1,USA Trip,16,v,1,Video,4,Video Ibadah,1,Video Shooting,1,Video Sirah Nabi,1,Visit Singapore,1,Vita-lea for children,1,Vitalea,3,Vitalea for Children,2,Vitalea for Kids,2,Vitamin C,5,Vitamin C Shaklee,2,Vitamin E,2,Vitamin Kanak-Kanak,1,Vitamin Kulit,1,Vitamin Kulit Cantik,1,Vitamin Rahmah,2,Vitamin Semulajadi,1,Vitamin Shaklee,2,Vitamin Shaklee Percuma,1,Vitamin Sintetik,1,Vitamin Tenaga,1,Vitamin Umrah Haji,1,Vitamin untuk Ibu Hamil,2,Vitamin untuk Ibu Menyusu,1,Vitamin untuk kanak-kanak,3,Vitamin Untuk Lelaki,2,Vitamin untuk Perokok,1,Vitamin Untuk Wanita,1,Vivix,12,Vivix Shaklee,4,Vivix Untuk Diabetes,1,Vivix Untuk Kencing Manis,1,WAHM,1,Wanita Bersalin,1,Wanita Mengandung,3,WanitaKeperluan Wanita Mengandung,1,Warna Urin,1,Wedding Anniversary,1,Why Shaklee,1,Womens Health Set,2,Working-At-Home-Mom,2,Youth Experience Party,1,YOUTH Mask,1,Youth Shaklee,2,Youth Skincare,1,Zinc,1,Zinc Complex,1,Zinc Plus,2,
ltr
item
Maria Firdaus: Travelog Haji - Part 80 - Perjalanan Haji Seterusnya
Travelog Haji - Part 80 - Perjalanan Haji Seterusnya
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEht-gSlYa6IQDzcUOAV5gMgY8tkaS4QiIa1psLtTH6gNtFObFHqv-myoGgk-g7xHMzDh5-45ZVP7RvhxaK0tAbSul2XAfI8WMEUu_piwSUfpNhfmrsTSdjh4VymnnKSk7fNZtfrTei77zqu/s400/4.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEht-gSlYa6IQDzcUOAV5gMgY8tkaS4QiIa1psLtTH6gNtFObFHqv-myoGgk-g7xHMzDh5-45ZVP7RvhxaK0tAbSul2XAfI8WMEUu_piwSUfpNhfmrsTSdjh4VymnnKSk7fNZtfrTei77zqu/s72-c/4.JPG
Maria Firdaus
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/03/travelog-haji-part-80-perjalanan-haji.html
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/
https://www.mariafirdaus.com.my/2012/03/travelog-haji-part-80-perjalanan-haji.html
true
6501105525487195336
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy