By : Mohd Firdaus Mat Saad

Assalamualaikum,

Pada bulan puasa yang lepas, saya ada pergi ke satu gerai di Pasar Ramadhan. Namun, saya nampak sesuatu yang pelik di gerai itu. Biasanya, dah bertahun tahun akan ada dua beradik yang berniaga di gerai itu.

Tetapi..... Tahun ini, hanya seorang sahaja yang ada.

Saya : "Kak, mana pergi kakak sorang lagi? Dia tak berniaga dah ka?"

Akak : "Hang tak tau ka, kak tu sakit la ni. Dah tak boleh berniaga sekarang."

Saya : "Saya ada dengar dia sakit buah pinggang, betul ka?"

Akak : "Ha. Betul la tu. Doktor dah nasihatkan untuk buat DIALISIS. La ni dia tak larat dah. Buat kerja sikit dah penat. Doktor suruh dia rehat."

Saya : "Allahuakbar. Kesiannya. Dah la muda lagi, anak-anak pun ramai yang kecik lagi. Apa puncanya kak?"

Akak : "Dulu, tiap-tiap bulan dia SENGGUGUT. Bukan sikit pulak tu. Senggugut yang agak teruk. So, jalan mudah dia makan PARACETAMOL. Kalau tak boleh tahan lagi, makan PAIN KILLER terus. Air pulak dia kurang minum. Tu la kot yang punca sakit buah pinggang sekarang ni."




Terus saya terdiam. Akak ni dah berumur dalam 40-an. Maknanya dah berpuluh-puluh tahun dia mengalami senggugut dan terpaksa memakan pain killer setiap bulan.

Bila pulang, saya kongsikan kisah ini dengan Maria.

Pengalaman Maria Dengan Senggugut

Rupa-rupanya, Maria pun pernah hadapi senggugut yang teruk beberapa tahun dahulu sebelum berkahwin. Kadang-kadang sampai tak boleh bangun.

Masa tu Maria pun memang tak tahu apa-apa alternative lain untuk mengatasinya. Yang Maria tahu, makan PARACETAMOL atau PAIN KILLER dan masalah selesai, boleh pergi kerja macam biasa.

Syukur Alhamdulillah, selepas berkahwin dan bersalin, Maria dah tak pernah hadapi senggugut lagi sehingga sekarang. Jadi dah lama Maria tak perlukan Pain Killer.

Jadi, kami pun terfikir, "Berdosa kalau kita tak kongsikan kisah ini dengan orang lain."

Sebab apa?

Sebab kami tahu hari ini ramai orang mempunyai masalah yang sama.

Mereka ambil jalan penyelesaian yang sama.

Tanpa mengetahui kesan jangka panjang apa yang akan mereka hadapi apabila usia meningkat.

SENGGUGUT - Masalah Normal Untuk Kebanyakan Wanita

Bila saya buat kajian di internet, baru saya tahu. Rupa-rupanya Senggugut atau Period Pain ini masalah normal untuk kebanyakan wanita.

Secara puratanya, 8 / 10 daripada wanita akan mengalami masalah ini setiap bulan ketika kedatangan haid. Masalah senggugut akan lebih mudah berlaku kepada mereka yang belum berkahwin.

Kebanyakan masalah ini Insya Allah akan selesai selepas wanita ini berkahwin dan mengandung. Selepas itu, 'senggugut' akan hilang. Tapi ada juga wanita yang terus mengalaminya walaupun selepas melahirkan anak.

Baru saya faham.......

Saya rasa, bagus juga untuk saya kongsikan kisah ini di blog. Kita sebagai lelaki perlu tahu juga pasal ini. Sebab apa, mungkin kita ada isteri, anak atau adik perempuan yang sedang mengalami masalah ini.

Jadi, apabila mereka sakit. Taklah kita kaum adam ni kata mereka ni 'mengada-ngada'.


Kadang-kadang bila perempuan ni emosinya berubah. Rupa-rupanya ada punca. Kita sebagai suami  dan bapa perlulah faham masalah ini. So, bila isteri atau anak kita buat 'hal', mungkin mereka ada masalah pada waktu itu.


Senggugut atau PMS ini juga boleh mengakibatkan wanita itu berubah watak menjadi 'harimau' ketika emosi terganggu.


Bila sakit, biasanya wanita itu akan rasa 'cramp' di perut. Kalau keadaan terlalu teruk, mungkin sampai terpaksa berguling-guling. Pada waktu ini, biasanya akan ada yang 'terpaksa' ponteng sekolah atau pun terpaksa ambil MC jika sudah berkerja.

Kesilapan Ramai Wanita Dalam Menangani PMS atau Senggugut

Bukan sedikit, tapi ramai rupa-rupanya RAMAI wanita yang mengambil langkah yang sama. 

Hampir semua wanita yang mengalami PMS atau senggugut ini akan ambil Paracetamol sebagai penahan sakit.

Kalau dah teruk sangat, terpaksa ambil PAIN KILLER seperti Tramadol, Ibuprofen atau Ponstan.


Anda pengguna PAIN KILLER ini?

Mereka ambil ubat penahan sakit ini kerana mereka tidak tahu pilihan yang lain. Mereka rasa, hanya itu pilihan yang mereka ada.

Sedangkan mereka tak sedar apa yang mereka lakukan itu seolah olah sedang 'menjahanamkan' buah pinggang mereka secara perlahan-lahan.

Sejujurnya, kita boleh ambil pain killer ini jika keadaan tak boleh dikawal. 

Tetapi, kalau kita 'terpaksa' ambil untuk tempoh 2 ke 3 hari, setiap bulan selama berpuluh-puluh tahun. 

Cuba bayangkan berapa banyak yang kita 'terpaksa' makan dan cuba bayangkan kesan jangka panjang terhadap buah pinggang nanti.

Tapi.... kalaulah suatu hari nanti bila dah sakit buah pinggang, pada waktu itu nak menyesal pun dah tak berguna.

Anda Mempunyai Isteri, Anak Atau Adik Perempuan Yang Kerap Senggugut?

Jika ada, adakah anda mahu membiarkan mereka mengambil 'Paracetamol' atau 'Pain Killer' setiap bulan?

Adakah anda mahu merisikokan buah pinggang anak atau adik anda yang tersayang?

Adakah anda merasakan buah pinggang itu boleh ditukar ganti jika sudah rosak nanti?

Adakah anda sanggup melihat mereka terpaksa melalui dialisis pada usia 40 tahun nanti?

Jika saya.... pasti tidak.

Hilangkan Senggugut Secara Semulajadi!!

Dengan rasa rendah diri, saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana cara mudah untuk menghilangkan masalah senggugut yang menjadi mimpi ngeri kebanyakkan remaja hari ini.

Insya Allah, cara ini lebih selamat kerana ia tidak menggunakan sebarang bahan kimia sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi.

Saya ingin berkongsi dengan anda cadangan vitamin buat para wanita hari ini iaitu GLA COMPLEX (Sila Click)

Bahasa mudahnya, GLA ini memberikan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan. Ia melegakan kesakitan akibat senggugut, mengurangkan sakit kepala dan membantu kitaran haid agar tidak 'berterabur'.

Satu perkara penting yang ingin saya tekankan, GLA Complex daripada Shaklee ini tidak mempunyai perisa, pemanis, pewarna atau sebarang pengawet tambahan.

Ia selamat kerana betul-betul semula jadi. 



Sejujurnya, sejak kami mengenali Shaklee, barulah kami sedar rupa-rupanya ada penyelesaian SECARA SEMULAJADI kepada kebanyakan masalah kesihatan, termasuklah senggugut yang biasa ramai wanita hadapi.

Maka kita boleh mengurangkan kebergantungan terhadap ubat-ubatan berasaskan DADAH.

GLA COMPLEX (Gama Linoleik Acid) ini adalah antara produk yang SANGAT BERKESAN dalam menyelesaikan masalah berkaitan hormon seperti Senggugut di kalangan wanita.

Jika anda rasa nak tahu lebih lanjut mengenai produk ini, sila klik di sini :
GLA COMPLEX ATAU EVENING PRIMROSE OIL??

TESTIMONI PENGGUNA GLA COMPLEX!!

Syukur Alhamdulillah. Dah ramai wanita yang menggunakan GLA dan dengan izin Allah, dapat menyelesaikan macam-macam masalah berkaitan hormon.

Antara masalah yang insya Allah dapat diselesaikan adalah :

1. Senggugut ( Period Pain )
2. Haid Tidak Teratur
3. Masalah Kesuburan Wanita
4. Fibroid dan Cyst

Ini adalah kompilasi pelbagai testimony GLA yang saya rasa anda wajib baca:-

Testimony 1


"Kitaran haid semakin teratur. Rasa sakit senggugut yang kurang. Hubungan suami isteri menjadi semakin mantap. Tahap kesuburan meningkat."

 Testimony 2
"Rasa senggugut kurang dan period teratur 7 hari sahaja. Sebelum itu 15 hari."

Testimony 3


"Period pain berkurang dari tahap 7/10 kepada 3/10"

Testimony 4


"Kitaran haid menjadi semakin teratur. Semakin mudah untuk merancang anak selepas ini"

Testimony 5


"Sebelum ini, setiap bulan ada masalah senggugut. Tetapi selepas makan GLA selama sebulan, rasa sakit senggugut semakin berkurangan. Sebelum ni dah cuba pelbagai produk, tapi tak pernah jumpa yang ok. Tapi Shaklee memang best"

Testimony 6


"Sebelum ini, masalah senggugut hampir setiap bulan. Kalau senggugt pasti MC. Dengan GLA Shaklee, baru sebulan mencuba dah tidak mengadu sakit lagi."

Testimony 7


"Selepas ambil GLA Complex ini, saya tidak perlu pi ambil MC lagi. Saya masih boleh bergerak pantas di hari pertama 'dia' datang."

Testimony 8


"Sebelum ini, period cycle saya sangat lama. 42 hari. Selepas konsisten mengambil GLA, period cycle 28 hari."

Testimony 9


Testimony 10


Rasanya cukuplah kot saya kongsikan 10 testimoni pengguna GLA Shaklee ini dengan anda.

Mudah-mudahan anda dapat ambil pengajaran daripada kisah-kisah ini.

Pengajaran :

Ingat yer, elakkan anak anak tau adik adik kita makan ubat berasaskan DADAH kerana ia akan MEMBEBANKAN BUAH PINGGANG mereka untuk jangka masa panjang.

Jika sebelum ini mereka dah terambil 'dadah' tersebut kerana 'kejahilan' kita. Tak apa, maafkan diri kita atas kesilapan yang lalu.

Cuma hari ini, selepas saya berkongsi kisah ini. Saya harap sangat agar anda semua dapat belajar sesuatu.

Carilah alternatif penawar daripada bahan semulajadi yang telah Allah ciptakan untuk kita semua.

Jangan membiarkan 'masa' depan anak anak dan adik kita 'musnah' akibat kesilapan kita  tidak membantu mereka.

Ingat, senggugut ia masalah kecil. Tapi, ia boleh menjadi 'pembunuh' secara senyap buat ramai wanita jika tidak kena caranya.

Dapatkan GLA Untuk Diri Sendiri, Anak Atau Adik Perempuan Anda Hari Ini...

Jika anda rasa berminat untuk mengetahui lebih detail mengenai GLA Shaklee ini, anda boleh menghubungi Maria pada nombor telefon di bawah.

Jangan risau, anda utarakan masalah anda itu kepada Maria. Maria akan berikan konsultasi terbaik secara PERCUMA kepada anda.

Thanks for reading!! :)

Jika anda rasa entry ini bermanfaat untuk orang lain, mohon anda click button LIKE di bawah dan SHARE entry ini dengan rakan-rakan yang lain. Mungkin satu KLIK LIKE daripada anda dapat 'menyelamatkan' nyawa orang lain. Terima kasih.

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com


019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

2 comments:

  1. Alhamdulilah lepas kawain dan melahirkan anak..sengugut dah xde..

    ReplyDelete
  2. Thanks for the great sharing.. love it.

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top