Assalamualaikum,
 
Saya sebenarnya hanya nak berkongsi dengan anda.
 
Anda sebagai pengguna perlu tahu keadaan sebenar tahap 'kebersihan' makanan yang anda makan di Malaysia.
 
Saya seorang penternak ayam. Saya juga amat memahami 'proses pengeluaran makanan' di Malaysia ini.
 
Jika semalam, saya menceritakan sayur sayuran yang anda makan mungkin mengandungi bahan kimia untuk mengekal kesegaran sayur sayur itu. Dan apa yang saya kongsi dengan anda semalam adalah daripada kajian yang dibuat oleh pihak berkuasa. Dan dilaporkan melalui akhbar NST.
 
Kisah Ayam Pula
 
Seperti yang saya kongsi dengan anda, sebahagian penternak di Malaysia menggunakan pelbagai ubat untuk mengekalkan tahap kesihatan ayam dan juga untuk mempercepatkan proses pembesaran ayam.
 
Ini hakikat yang tidak dapat dielakkan.
 
Buatlah macam mana pun, para penternak 'terpaksa' menggunakan ubat ubatan untuk mengelak ayam ayam daripada terkena penyakit. Ubat yang digunakan termasuklah vitamin, antibiotik dan juga vaksin.
 
Untuk makluman, ubat bukan hanya digunakan dalam industri ayam daging, bahkan ayam kampung, lembu dan kambing semuanya menggunakan ubat. Ubat juga diletakkan di dalam makanan dalam berbentuk pellet.
 
Hari Isnin lepas, terdapat laporan di KOSMO mengenai terdapat kesan ubat terlarang dalam ayam. Dan syarikat ini bukan calang calang syarikat. Ia syarikat Ayamas & KFC. Antara pengeluar ayam terbesar di Malaysia.
 
Dan untuk makluman anda, spesifikasi yang ketat dilakukan oleh Ayamas untuk menjaga kualiti ayam ayam mereka.
 
Cuba anda bayangkan, kalau syarikat Ayamas yang menjaga kualiti ayam pun 'terdapat kesan ubat terlarang'.
 
Bagaimana dengan ayam yang dibekalkan oleh syarikat syarikat lain?
 
Tahukah Anda?
 
Bukan semua ayam yang diternak di Malaysia boleh dipasarkan/dieksport ke Singapura. Ini kerana, kerajaan Singapura mengenakan syarat yang amat ketat sebelum satu satu ayam boleh dihantar ke negara mereka.
 
Maka, untuk sesuatu ayam di hantar masuk ke Singapura. Hanya reban reban ayam tertentu di Malaysia yang dibenarkan mengeksport ke sana.
 
Di reban reban ayam ini, penternak tidak dibenarkan menggunakan ubat-ubat terlarang. Dan pihak Singapura 'membayar harga yang lebih' untuk mendapatkan bekalan ayam dari ladang yang terpilih ini. Ladang ladang ini adalah ladang yang terpilih dan dikhususkan untuk pasaran Singapura sahaja.
 
Dan setiap hari, terdapat sample yang diambil apabila ayam di hantar ke sana. Jika terdapat sedikit kesan ubat dalam ayam itu, semua ayam itu akan direject. Mereka hanya menerima ayam yang terbukti bebas daripada ubat terlarang sahaja.
 
Sekarang, saya minta anda fikir. Kemana ayam yang di 'reject' itu dipasarkan? Takkan nak dibuang begitu sahaja? Anda fikirlah sendiri.
 
Itu ayam yang ke Singapura.
 
Untuk pasaran ayam di Malaysia. Tidak ada kawalan yang sebegitu kuat. Kesannya, para penternak seolah olah 'bebas' guna pelbagai jenis ubat untuk mengelak ayam mereka terkena jangkitan penyakit dan mempercepatkan proses pembesaran ayam mereka.
 
Bila ayam keluar, tiada siapa pun yang akan buat 'sample' sama ada ayam yang dikeluarkan itu benar benar bebas ubat terlarang atau tidak.
 
Dan saya nak bagi tahu anda, bila menternak ayam. Kos ubat yang saya gunakan hanyalah sekitar RM0.12 untuk seekor ayam. Tetapi, ada penternak yang guna ubat yang berlebihan sehingga mencecah RM0.30 untuk seekor ayam.
 
Bayangkan. Berapa banyak ubat yang ayam itu makan? Dan kemudiannya.... Anda pula yang makan. Dan dikongsi dengan anak anak anda yang masih kecil itu.
 
Kesannya.... Anda fikirlah sendiri.
 
Laporan Akhbar KOSMO.
 
Nak citer lebih-lebih pun tak guna, anda bacalah sendiri laporan yang diberikan oleh KOSMO.
 
 
Keratan Kosmo Hari Isnin. 5 November 2012.
 
 
Keratan KOSMO. Hari Selasa. 6 November 2012.
 
 
Terdapat Chloramphenicol dalam ayam Ayamas.
 
 
Percayalah !!!!.... Dari segi 'business' world... Akan ada kesan amat buruk terhadap KFC jika diumumkan positif menggunakan ubat terlarang dalam ayam ayam mereka. Dan percayalah.. Jika mereka memilih untuk mengumumkan ayam KFC terdapat ubat terlarang ini. KFC akan lumpuh.
 
Dan percayalah. Benda ni akan dikatakan bebas dari ubat terlarang. Walaupun dalam sample pertama dah ada kesan ubat itu.
 
 
Keratan Akhbar Hari Ini. 7 November 2012. So, kita tunggu sajalah. Apa berita nak dikhabarkan esok.
 
 
 
Info untuk anda. Kesan penggunanan Chloramphenicol boleh mengakibatkan penyakit darah.
 
Pilihan Di Tangan Anda
 
Sekarang ini. Pilihan di tangan anda.
 
 
 Penggunaan Biozone dapat menyingkirkan 99% toksin dalam makanan anda.
 
Satu perkara yang saya nak tekankan kepada anda. Jika anda bukan dari mereka yang berkemampuan. Sebelum makan, berdoalah banyak banyak. Semoga, anda dan anak anak anda dihindari daripada penyakit penyakit berbahaya.
 
 
Tetapi, jika anda dari golongan mereka yang berkemampuan. Hmmm.. Kalau anda 'kedekut' nak invest sedikit duit untuk kesihatan anak anak anda. Terpulanglah.
 
Sebab anda hanya beli sekali sahaja. Dan kemudian boleh digunakan seumur hidup oleh seisi keluarga anda.
 
Ia boleh digunakan untuk daging ayam, daging lembu, ikan, sayur dan buah buahan.
 
Harga Biozone
 
Bila anda tanya harga Biozone ini. Ia memang sedikit mahal.
 
Tapi, jika hendak dibandingkan dengan kos rawatan kalau terkena penyakit 'kanser'. Tak terbanding.
 
Percayalah, ia amat berbaloi. Jika anak anak kita sudah terkena penyakit..... Nauzubillah. Kasihankan mereka. Kerana mereka masih kecil. Dan mereka 'deserve' untuk hidup lebih lama.
 
Cuba anda bayangkan, anak anak anda makan ayam dan daging setiap hari selama 20-30 tahun dari sekarang. Apa akan jadi kepada mereka satu hari nanti? That's the point of no return. Menyesal pada hari itu sudah tiada gunanya.
 
Sama sama kita fikirkan.
 
Berusahlah Untuk Mengelaknya
 
 
Bila sudah terjadi begini. Bukan murah untuk merawatnya. Jangan menambah 'statistik' penyakit kanser di Malaysia. Semoga kita semua dijauhkan Allah daripada musibah sebegini.
 
"Kita mampu mengubahnya"  
(Ala Ala Iklan Jalan Raya La Pulak)
 
Saya hanya berkongsi dengan anda. Tiada paksaan untuk anda membeli.
 
Cuma, saya hanya menekankan betapa perlunya anda membeli Biozone ini untuk rumah anda.
 
Jika anda berminat untuk mengetahui lebih detail pasal produk ini. Anda boleh hubungi Maria.
 
"Kerana Dirimu Begitu Berharga"
 
Phone :019-2592731
Facebook : Kam Maria
 
* Saya ada banyak lagi keratan akhbar mengenai 'makanan' yang kita semua makan hari hari. Nantilah, saya kongsikan nanti. Kalau share semua kali ni, takut anda tak lalu nak makan pula balik rumah nanti. Till then.
 
* Jika anda rasakan artikel ini bermanfaat untuk anda kongsi dengan rakan rakan anda. Sila tekan Like Button. Terima kasih kepada mereka yang menyokong kami dalam 'menyihatkan' keluarga anda.

4 comments:

 1. Terima kasih di atas entry ini. Saya pun sebenarnya tertanya juga, adakah En Firdaus menjalankan ternakan ayam organik atau tidak? Saya sendiri membeli ayam organik untuk dimasak di rumah. Pada saya rasanya memang lebih sedap.

  BalasPadam
 2. Too bad... ayam saya tak organik pun...

  Tapi, saya tak kisah.. sebab saya dah guna Biozone untuk mengeluarkan toksin dan chemical dari daging ayam..

  BalasPadam
 3. Kalau saya nak share about this info into my blog boleh ke sis?

  BalasPadam
 4. Salam semua.

  1) Akak Mama, * Rasanya jawapan sy yang lepas tak berapa tepat. Insya Allah. Lain kali, bila berkelapangan ,sy akan cerita MENGAPA SAYA TAK TERNAK AYAM ORGANIK?

  2) Bukan saya suka suki tak nak ternak ayam organik. Nanti, saya ceritakan ok.

  3) Akak mungkin boleh beli ayam organik, tapi akak perasan tak? Daging lembu, ikan, sayur sayuran dan buah buahan. Semuanya ada pesticide. Benda tu pun tak leh nak buang kalau sekadar dibasuh dengan air.

  4) Biozone juga penyelesaiannya.... Harap dapat pencerahan.

  5) Ayu Roslan... You can share the article. No problem. Sebarkan, tugas kita memaklumkan agar orang tahu...

  Wassalam

  BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top