Orang Berniaga - Usahlah Berpolitik


Ada kawan tanya, "Awat hang dah lama tak tulis pasal politik kat fb?" Rasanya dah lama sangat saya tak komen mengenai politik. Even PRU haritu pun, saya tak tulis sebarang komen mengenai politiik. Saya ada buat satu stupid mistake. "Berbalah mengenai politik dalam group bisnes. Akhirnya, highly potential customer buat projek dengan orang lain." Akhirnya, saya terus taubat nasuha. Saya belajar dari kesilapan saya. Jangan bertegang leher atau berbalah dengan orang yang berlainan fahaman politik. Ia langsung tidak mendatangkan kebaikan. Bahkan lebih banyak memudaratkan. Dari segi ukhuwah ada potensi untuk bermasalah. Hidup dengan berprasangka negatif terhadap orang lain dan worst case. Hilang bisnes. Macam bisnes saya "hilang" tadi tu worth RM550k. Tak per lah, saya anggap itu "cukai kebodohan" saya. Ada rezeki Allah di tempat lain. Kalau di FB saya tak nak tulis dan komen mengenai politik. Kalau berjumpa in person lagilah saya tak nak cakap lebih lebih terutama kalau dengan orang yang berlainan kefahaman politik dengan saya. Ada kenkawan baik jumpa, saja nak minta pandangan mengenai politik daripada saya. "Kenapa saya sokong Parti XXXX, bukan parti YYYY." Saya ambil jalan selamat dalam memberi jawapan. "Aku solat istikharah. Allah gerakkan hati aku sokong parti ni. Sebab tu lah aku sokong" Kalau tanya aku adakah parti yang aku sokong tu baguih sangat. Jawapannya, "Tak". Tapi...Berdasarkan ilmu yang Allah bagi kat saya, saya perlu buat keputusan untuk nak sokong parti mana. Then saya sokong lah. Nak lebih lebih minta maaf lah. Sebelum PRU hari tu, banyak gila group Whatsapp saya "Left". Saya "bergaduh" dengan senior saya di sekolah dulu dalam group hanya sebab politik. Huhu... It's look stupid. Saya rasa yang menang dalam hal ini hanyalah "syaitan". Dalam group adik beradik pun, kalau ada yang posting mengenai politik, saya buat rileks jer. Nak "Leave" group sedara mara nampak loklaq sangat. Saya utamakan ukhuwah dari berpolitik. Saya berlapang dada dengan sahabat yang berlainan politik. Masing masing ada stand tersendiri. Masing masing ada kebaikan dan masing masing ada kelemahan. Yang baik tak perlu mendabik dada. Jika ada kelemahan, perbaiki segera. Since sekarang PH dah menang PRU, saya berpendapat berilah mereka peluang untuk memerintah. Kita rakyat marhaen ni nak sembang deras pun tak guna sekarang ni. Kita pong pang pong pang pun, hidup perlu diteruskan. Biarkan urusan politik ni diuruskan oleh orang politik. Di Malaysia ada parti kerajaan dan ada parti pembangkang. Biar mereka buat kerja. Kalau kita nak perbaiki ekonomi keluarga kita pun tak lepas, so tok sah la dok marah marah sangat orang lain nak perbaiki ekonomi negara kita. Kita hutang RM100k pun jenuh nak bayar. Depa nak bayar hutang RM1T. Lagi la jenuh nak pikiaq. Be rational. Kalau kita boleh baiki ekonomi keluarga kita, insya Allah kita tak risau sangat ekonomi Malaysia. Tapi kalau ekonomi kita pun kita tak boleh nak perbaiki, nanti ekonomi Malaysia baik pun kita dok jammm lagi. Sekian pandangan saya. Mohd Firdaus Mat Saad Rapatkan Ukhuwah. #sayangimalaysiaku #salamkemerdekaanke61Malaysia

Catat Ulasan

[blogger]

MKRdezign

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Dikuasakan oleh Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget