By : Kam Maria Abdul Mutalib

Assalamualaikum,

Sebagai seorang Shaklee Product Consultant, Maria memang selalu terima soalan daripada customer yang hadapi macam-macam masalah kesihatan lepas ambil kaedah perancang keluarga, samada dalam bentuk PIL, SUNTIKAN atau IMPLANT. 

Tak dinafikan, kaedah perancang bukan semulajadi ni akan ada KESAN SAMPINGAN pada sesetengah orang.

Contohnya kesan suntikan hormon boleh menyebabkan:-

- Kitaran haid yang tidak menentu (pendarahan berlebihan atau ketiadaan haid)
- Perubahan berat badan
- Sakit kepala
- Perut kembung dan rasa tidak selesa
- Senggugut
- Rambut gugur

Maria ingat lagi, setiap kali lepas bersalin, lepas habis pantang jer, nurse di klinik kesihatan mesti akan offer untuk ambil pil perancang.

Maria memang tolak sebab takut sangat dengan kesan sampingan macam kat atas tu.

Tak sanggup lah nak kacau hormon dalam badan yang dah sedia elok ni, nak masukkan hormon sintetik pulak. Huhu.


PENTINGNYA ILMU TENTANG KESUBURAN 

Actually sebelum pregnant anak pertama lagi, Maria dah banyak belajar thru internet, cara nak detect bila WAKTU SUBUR dan TAK SUBUR. 

(Tapi syarat nak detect mestilah PERIOD TERATUR setiap bulan, kalau period tak teratur, kena pulihkan yang tu dulu baru senang nak detect waktu subur. InsyaAllah, boleh cuba GLA COMPLEX SHAKLEE untuk bantu betulkan period). 

Tapi rupa-rupanya ramai lagi suami isteri yang tak tahu cara yang betul nak jarak anak secara semulajadi.

Dan ramai yang ingat kaedah semulajadi tu susah sangat atau mungkin tak berkesan.

So Maria nak share artikel yang ditulis oleh Prof Dr Imelda Balchin, Pakar Perunding Maternal dan Fetal Medicine, Pusat Perubatan Universiti Malaya. (Post asal di sini)

Alhamdulillah, kami memang dah amalkan cara semulajadi ni dan memang terbukti berkesan untuk kami.

3 orang anak kami lahir dengan jarak 3 tahun, iaitu tahun 2009, 2012 dan 2015. Maria tak pernah ambil sebarang pil, suntikan atau implant. Alhamdulillah.

Ilmu ni sangat penting untuk semua pasangan yang nak merancang, samada untuk JARAKKAN ANAK, atau yang sedang berusaha untuk DAPATKAN ANAK.

Artikel ni agak panjang tapi percayalah, ia sangat berguna.

SUAMI DAN ISTERI WAJIB TAHU!!

===========

RAHSIA MERANCANG DENGAN SENDIRI (NATURAL METHOD) - by Prof Dr Imelda Balchin

Setiap minggu di klinik antenatal, saya mesti berjumpa dengan ibu-ibu hamil yang malu-malu menyatakan yang mereka merancang 'sendiri-sendiri'.

Ramai yang memilih menggunakan kaedah perancang keluarga yang dikatakan 'Sunnah', seperti 'al-azl' dimana suami mengeluarkan air mani di luar, atau si isteri 'merancang sendiri-sendiri' iaitu menggunakan kaedah 'natural method', atau menggabungkan kedua-dua sekali.

==================

Jika 100 pasang suami-isteri melakukan hubungan kelamin, dan tidak merancang, dalam jangkamasa 1 tahun, 85 akan hamil.

Jika 100 pasang suami-isteri melakukan hubungan kelamin, dan merancang 'sendiri-sendiri' (natural method), dalam jangkamasa 1 tahun, 25 akan hamil.

Jika 100 pasang suami-isteri melakukan hubungan kelamin, dan merancang kaedah 'al-azl', dalam jangkamasa 1 tahun, 22 akan hamil.

Jika 100 pasang suami-isteri melakukan hubungan kelamin, dan merancang menggunakan condom lelaki, dalam 1 tahun, 18 akan hamil.

Jika 100 pasang suami-isteri melakukan hubungan kelamin, dan menggunakan pil perancang keluarga, dalam 1 tahun, 9 akan hamil.

Yang paling berkesan sekali ialah susuk implant berhormon, hanya 0.05 akan hamil. 

Maknanya, jika 100 pasang suami isteri menggunakan implant, seorang akan hamil selepas 20 tahun. Atau jika 2000 pasang suami isteri menggunakan implant, dalam 1 tahun, seorang akan hamil.

==================

Tidak ramai wanita Malaysia yang mendapat sokongan mempelajari kaedah 'natural method' dengan betul, kerana memberi tunjuk-ajar caranya mengambil masa yang lebih lama, dan di Malaysia lebih senang bagi doktor dan jururawat mencadangkan kaedah lain yang lebih berkesan.

Tetapi dengan ilmu pengetahuan, dan motivasi, ada caranya membolehkan kita merancang sendiri.

Ini lah cara yang di ajar kepada suami-isteri beragama Catholic, kerana agama mereka tidak membenarkan kaedah lain.

Wanita Catholic memang handal menggunakan 'natural method' dengan betul, dan sering meminta saya mengajar mereka kaedah ini.

Jika suami isteri di Malaysia nak belajar kaedah ini, kita patut menghormati pilihan mereka, dan memberi sokongan dan tunjuk ajar.

===============

Kaedah 'natural method' ni bukan senang, tetapi kalau ingin mencuba, ada syarat-syaratnya:

1) Motivasi yang tinggi dan kerjasama dari kedua-dua suami isteri

2) Bersetuju memberi sekurang-kurangnya TIGA BULAN untuk memahami caranya, SEBELUM memulakan kaedah ini. Dalam masa 3 bulan ini, suami hendaklah bersetuju menggunakan condom lelaki sehingga isteri cukup mahir menggunakan kaedah yang natural.

3) Haid yang teratur setiap bulan. Jika haid berubah dan tidak teratur, hendaklah bertukar menggunakan kaedah yang lebih berkesan.

4) Supaya ia berkesan, hendaklah bersetuju menggabungkan penggunaan kaedah alami ini dengan penggunaan condom lelaki semasa waktu subur, atau tidak membuat hubungan kelamin semasa waktu subur.

===============

Jika nak belajar, Saya akan teruskan....

Ada 3 cara natural method. Sebaik-baiknya menggunakan >1 cara supaya berkesan.

A) Kalendar Kesuburan 

B) Suhu badan

C) Lendir Cervix

=================

SPERMA SUAMI:

Selepas keluar ke dalam faraj, boleh hidup 3-7 hari.

Memerlukan bantuan lendir beralkali yang cair yang datangnya dari cervix (pangkal rahim) untuk masuk ke dalam rahim.

ISTERI:

Kenali diri sendiri
dalam masa 3 bulan untuk mengetahui bila masanya ovulasi berlaku.

Catat dalam kalendar kesuburan.

Hari pertama ialah hari permulaan haid. Haid yang teratur datangnya setiap 24 - 35 hari. (Jika lebih 35 hari, kaedah ini kurang berkesan. Cari lah kaedah yang lain).

Ovulasi boleh berlaku sekali, di antara hari ke 7 - 21, dan ini boleh bertukar setiap bulan.

Bilakah peringkat subur:

Bermula dari 6 hari sebelum ovulasi (sebab sperma boleh tunggu disitu) sehingga 2 hari selepas ovulasi (sebab ovum hanya boleh hidup 24 jam).

Membuat hubungan kelamin di peringkat subur ini tidak digalakkan atau pakailah condom lelaki.

Bilakah peringkat tidak subur:

3 hari selepas ovulasi sampai datangnya haid. Tak perlukan apa-apa perlindungan jika membuat hubungan kelamin di peringkat ini. Al-Azl pun tak payah.

==================

A) Kalendar Kesuburan

Catatkan bila datangnya haid pada 3 bulan berturut-turut.

Hari pertama kesuburan = bulan yang paling pendek ditolak 20 hari.

Hari terakhir kesuburan = bulan yang paling panjang ditolak 10 hari.

Contohnya, jika dalam 3 bulan itu, haid datang setiap 28 hari, kemudian 31 hari, dan kemudian 32 hari.

Bulan terpendek = 28 hari,
Bulan terpanjang = 32 hari.

Hari pertama kesuburan = 28-tolak 20 hari = 8.
Hari terakhir kesuburan = 32-tolak 10 hari = 22.

Jadi tidak digalakkan membuat hubungan kelamin daripada hari 8-22 tanpa menggunakan condom.

==================

B) Suhu Badan

Beli lah digital thermometer yang menunjukkan bacaan dengan skala 0.1C.

Setiap pagi bila terjaga pagi, sebelum bangun dari katil, catatlah bacaan suhu badan.

Selepas ovulasi, suhu badan akan naik > 0.2C untuk 3 hari berturut-turut.

Hanya boleh membuat hubungan kelamin tanpa perlindungan selepas 3 hari berturut-turut suhu badan naik sebanyak 0.2C, jika dibandingkan dengan suhu badan pada 6 hari sebelumnya.

==================

C) Lendir Cervix:

Selepas ovulasi,
ovari mula mengeluarkan hormon progesterone yang menyebabkan lendir Cervix menjadi pekat dan melekit.

Sebelum ovulasi lendir cervix cair tidak melekit seperti telur putih mentah.

Bila lendir cervix tidak lagi cair dan menjadi melekit (atau TIDAK ADA LENDIR) selama 3 hari berturut-turut, selepas 3 hari ini boleh membuat hubungan kelamin tanpa perlindungan sehingga datangnya haid.

Masukkan jari ke dalam faraj sampai ke Cervix untuk mencalit sedikit lendir di jari, dan kemudian lihat samada melekit atau cair.

==================

Gabungkan ketiga-tiga cara supaya paling berkesan. 

Kalau mengikut seperti di atas, mulakan menggunakan condom pada hari ke 8 (hari kesuburan pertama) sehingga 3 hari suhu badan naik dan 3 hari tidak ada lendir Cervix. 

Selepas itu tidak perlukan perlindungan sehingga datangnya haid.

Kaedah Al-Azl kurang berkesan jika dibandingkan dengan menggunakan condom.

Ada wanita yang belajar menggunakan condom wanita (diaphragm), yang itu boleh tunjuk-ajar di klinik sahaja.

Untuk paling berkesan, hanya membuat hubungan kelamin selepas 3 hari suhu badan naik dan 3 hari tidak ada lendir Cervix, iaitu masa yang tidak subur.

Yang penting, belajar supaya tahu sendiri bilakah peringkat yang subur untuk badan anda dan bilakah tidak subur.

Setiap wanita lain, setiap bulan mungkin lain.

Kalau ada motivasi dan disiplin, dan kerjasama suami untuk menggunakan kaedah alami/natural supaya berjaya merancang sendiri, silakan lah.

Selalunya lepas penat saya mengajar bagaimana nak berjaya menggunakan kaedah natural method ni, patient saya kata, "oooooooo terimakasih , saya telan pil sajalah doc!"
😂😂😂😂😂😂😂😂

Prof Dr Imelda Balchin
Pakar Perunding Maternal dan Fetal Medicine
Pusat Perubatan Universiti Malaya
Kuala Lumpur

==================

SUSAH KE CARA SEMULAJADI NI?

Actually, kalau anda baca jer info ni, memang rasa macam susah.

Tapi kami sendiri dah amalkan, takdelah susah mana pun. (Itupun Maria guna cara A dan C saja, tak pernah lagi guna cara B).

Yang penting period sekarang teratur, ada kerjasama suami isteri, berdisiplin dan ikut syarat yang ditetapkan.

Kami pilih cara ni sebab sangat-sangat berbaloi berbanding risiko nak hadapi kesan sampingan akibat ambil pil, suntikan dan implant.

So terpulang lah yer ikut pilihan dan kesesuaian masing-masing.


APPS DI HANDPHONE

Sekarang ni pun dah senang, ada banyak apps di handphone yang kita boleh install untuk monitor jadual period dan kesuburan.



Maria guna apps PERIOD DIARY yang ni di Iphone, sangat membantu kita detect period dan waktu subur kita setiap bulan. 

So walau kita sibuk macam mana pun, takde alasan tak sempat nak record waktu period kita. Semuanya di hujung jari jer!


Jika anda rasa info ini bermanfaat, mohon anda share link ini untuk membantu mereka yang mungkin memerlukan.

Sharing is caring! :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTERS KAM MARIA and MOHD FIRDAUS
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Certified Shaklee Product Trainer
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (CLICK HERE TO WHATSAPP)


0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top