Assalamualaikum,

Terima kasih kerana menziarahi blog mariafirdaus.com.my. Semoga Allah merahmati dan memberkati hidup anda dunia dan akhirat.


Ramai waris yang tidak tahu macam mana semua ini bermula.....

Perkongsian saya kali ini adalah mengenai "Disebalik Pembinaan Landscape Di Hadapan Pintu Masuk SKPTM".

Bila bercakap mengenai "DISEBALIK" tu, ini bermaksud saya nak kongsi dengan anda macam mana perkara ini boleh menjadi REALITI.

Kisah Awal

Dalam Mesyuarat PIBG dan Guru, kami para waris bertanya kepada guru apa yang kami boleh bantu untuk memudahkan SKPTM dapat Anugerah Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT). 

Cikgu cakap, "Salah satu perkara yang bleh diupgrade di SKPTM ni dari segi keceriaan. Sekolah kita ni macam sekolah biasa biasa. Tak ada unsur Wowwww langsung. Nampak sama aja macam sekolah lain. So, kalau dari segi keceriaan boleh di improve, terutama kalau ia adalah SUMBANGAN PIBG / ALUMNI / KOMUNITI, ia akan bagi markah extra kepada sekolah. Ada banyak benda yang boleh dibuat, contohnya meng"Wowww"kan pelawat sebelum masuk ke pintu sekolah."

Apa yang cikgu cakap tu, mudah difahami. Cuma ia sangat sukar dilaksanakan.

Tabung PIBG pun bukan ada banyak mana sangat duit. Masih RAMAAAIIIIIIIIII waris yang belum bayar YURAN PIBG. Huhhhh.. Duit yang kita perlu guna untuk anak anak kita TERLALU SEDIKIT BERBANDING DENGAN JUMLAH YANG DIPERLUKAN. 

Selepas habis sahaja meeting PIBG, kami para AJK dan guru terus turun ke hadapan pintu sekolah dan sama sama fikir apa yang boleh dibuat disini?

Nak bincang tu tak susah, tapi yang saya pening kepala mana nak cari duit untuk buat projek ni?

Dah la saya diamanahkan untuk uruskan Projek Penanaman Kelapa Pandan, nak kena cari duit lagi untuk projek ni. Saya give up dengan Projek Landscape ni.

Dalam Group Whatsapp AJK PIBG, saya inform. Saya hanya nak uruskan Projek Kelapa Pandan. Saya tak mampu uruskan Projek Landscape ni. Saya mohon maaf. Projek ini tidak dapat diteruskan kalau tidak ada AJK yang nak lead projek ni.

Ntah tiba tiba Mantan YDP kita, Datuk Seri Diraja Farid pi bagi tau dalam group. "Meh la saya handle projek landscape ni..."

Jammmmmmmm saya. Kalau Datuk Seri Diraja Farid yang uruskan projek ni, maksudnya saya jugalah yang kena nanti..

Kami meeting berdua macam mana nak buat benda ni, maklumlah. Kedua dua kami tak ada pengalaman dalam bidang LANDSCAPE

Kami berjumpa, berfikir, brainstorm apa nak kena buat. Macam macam idea datang. 

Image result for landscape taman aman kulim

Nak buat macam ni la.....

Image result for landscape taman aman kulim

Nak buat macam ni la.... 

Image result for mbi padang meha

Cadangan terlajak gila. Nak bubuh Iron Man la, Optimus Prime La, Bumble Bee la depan pintu sekolah. Bila kami cek kat Alibaba.com, seekor pun dah harga puluh ribu. Terus tak jadi. Kansel.

Then idea lawak datang, "Apa kata kita pi 4-5 orang, kita tangkap guard tu. Then kita angkut bumble bee ni bawak balik.." 

Kami siap pi tempat ni nak ambil ilham macam mana nak bagi cantik kawasan sekolah. Nak ambil idea apa yang boleh dibuat.

Then Farid cakap, cuba tanya kat group Waris SKPTM. Minta bantuan sesiapa yang ada expertise dalam bidang landscape. Ada feedback datang dari waris, tapi disebabkan nak kena bayar pulak untuk buat itu dan ini, dan harga pula tak murah. Idea dibatalkan.


Then saya jumpa Alumni SKPTM. Abg Madi. Beliau dulu bekas pelajar SKPTM. Expert bab landscaping. Beliau bersetuju untuk sumbang idea secara PERCUMA buat bekas sekolah sendiri.


Malam pun malam lah... Bincang apa nak buat untuk cantikkan kawasan sekolah ni. Since orang expert bagi cadangan, senang lah ceritanya. 


Tak lama lepas itu, kami para AJK PIBG dulu bergotong royong. Tugas pertama pindahkan pasu pasu besar ni sebab tanah merah dah nak datang. Lagi pun, hari Ahad ada gotong royong perdana di SKPTM. Boleh minta tolong waris tarik tanah sekali. 


Nak tolak sket sket tu, boleh lagi. Tapi nak pindah jauh jauh... Mana larat wei nak tolak. Nak putus urat perut ku nak pindahkan pasu bunga atas ni.


Akhirnya, kami minta bantuan Wonderpet. Seorang lagi waris pelajar SKPTM. Beliau ada backhoe. So, Datuk Seri Diraja Farid telefon waris kita ni, minta bantuan pindahkan pasu bunga ni.

Alhamdulillah, "Wonderpet datang membantu kami yang dalam kesusahan...."


Pindah ngan back hoe tersangat mudah.... Alhamdulillah. Wonderpet datang. Ingat.. "Apa yang penting? Kerjasama..... Bila bekerjasama semua jadi mudah...."


Clear semuanya. Huhu.. Tak leh bayang kalau nak kena serek pakai tangan. Saya bagi tau AJK lain, angkat pasu ni ramai ramai letak atas bahu saya. Saya nak pikul.. Dah depa tak boleh angkat naik, tak dapat la saya nak pikul. Haha.. Ala gurau pun tak boleh.


Pagi Jumaat tu, saya dan Farid buat final meeting. Bila kami dah finalise, kami bagi tau Guru Besar. Last idea yang kami nak buat. Beliau bersetuju. Then Farid cakap, apa lagi.. Cepat la order barang. 

Then saya cakap... "Amboi, sedapnya suruh aku order barang... Duit mai mana wei?"

Farid cakap.... "Macam ni, hang order barang dulu. Pakai duit hang. Nanti dah siap, kita list down balik semua barang yang kita dah guna. Then kita cari sponsor untuk sponsor ikut apa yang kita listkan..."

Saya pun cakap..."Kalau dapat sponsor, Alhamdulillah lah. Tapi kalau tak dapat macam mana? Innalillah tu..."

Farid cakap balik, "Kat sekolah ni, kalau nak tunggu kutip duit semua dulu baru nak buat... Pakai tak siap la.. Tak pa. Kita kena berani sket. Kita buat dulu. Nanti baru kita cari dana balik..."

Saya cakap kat Farid. "Ok.. Aku setuju. Tapi hang kena ingat. Duit sponsor tak dapat... Kita bahagi dua tau duit ni... Jangan dok suruh aku pulak tanggung duit ni. Dah la aku tiga bulan tak ada income ni.....Projek tak ada. Busuk busuk, kalau tak dapat duit sponsor, kita minta guna duit Tabung Kasih Sayang tu, seminggu ambil RM100 ka. Bayar pelan pelan balik......."

Farid kata, "Insya Allah dapat.... Kalau kita tak buat macam ni. Sampai kesudah tak siap apa pun..."

Jam 11 pagi saya order barang kat kedai Hardware seperti simen, pasir, besi, bata dan sebagainya. Saya minta datang segera sebab nak start kerja petang ni.

Sebelum Solat Jumaat barang dah sampai. Tapi.... Hardware lupa hantar batu konkrit pulak. Disebabkan nak guna urgent, terpaksalah saya yang pi ambil kat kedai dia.


Dah jadi lori. Setengah ela jer pun. Tapi batu ni bukan main berat. Habis lowered jadinya kereta ku ni.  

Petang tu, saya dan Farid mulakan kerja kerja gotong royong. Kami berdua buat kerja dan saya bawa seorang pekerja saya untuk bantu. Dia ni expert sket. Kira bayar upah gaji hari aje la kat dia ni. Tak semua kerja kami boleh buat... Alhamdulillah, ada waris lain yang rasa bertanggung jawab untuk tolong kami.


Petang tu, Guru Besar Cikgu Halim terkejut. "Mak aih.. Cepat betul mula. Baru cakap pagi tadi nak buat, sekarang dah start..." 

Bersemangat Cikgu Halim. Dengan baju melayu bersampin, sanggup mencemar duli datang membantu kami buat apa yang patut. 


Kami bersetuju untuk buat tembok nama sekolah di sini.  So hari ni kiranya buat asas beam dulu.


Sekitar jam 6 petang, siap kerja ni. Pecah peluh gak lah kami bergotong royong buat kerja ni.


Tara... Siap. So tunggu kering untuk esok nak ikat bata.


Hari Sabtu, kami ke sekolah lagi. Bergotong royong bantu membantu ikat bata tembok ni dan juga ikat bata divider ni. Saya bawa juga dua orang pekerja saya untuk bantu. Mana larat nak kerja panas panas kat sini. Boleh jadi hitam nanti....


Menjelang petang, semua kerja yang dirancang dah siap. Alhamdulillah. Dah nampak asasnya. 


 Di sebelah kiri pintu masuk pun kami ikat bata juga. Kat sini pun nak buat landscape juga.


Hari Ahad pun tiba. Ada gotong royong perdana di sekolah. Tanam pokok kelapa pandan dan juga ramai ramai buat kerja landscape ni.


Banyak tanah ni wei. Kalau dua orang nak buat kerja. Boleh fengsan ni.


Bila dah ramai ni, senang la jadinya kerja.... Wonderpet dah bertambah ramai. Syukur dan terima kasih kepada waris yang join.


Cikgu Pompuan pun tolong juga. Bila bekerja sama semua jadi mudah....  Tengok ni, dua orang cikgu ni adalah penolong kanan di sekolah ni. Hari Ahad pun sanggup datang siap buat kerja berat lagi. Huhu... Respect. 

Nota Kaki :

Ni 'wayang' aje yer. Saya suruh cikgu buat buat berlakon macam angkat tanah. Hehe.. Padahal tak. Tak sampai hati nak dera cikgu kami... Tengok la kasut pink tu. Bersih aje kan... 


Menjelang tengah hari, satu side dah siap dilevelkan. Cumanya, kami nak buat bagi jadi bukit untuk tanam pokok nanti. Dan saya tak reti nak buat bukit tu.


Apa lagi, kami minta tolong abang long kawasan. Mamu... Dia expert bab ni. Dia tolong buat bukit dan tekan tekan tanah. Orang expert ni mai kejap jer dah jadi.


Sementara itu, designer kami bagi draft macam mana akan jadi di depan ni nanti. Memandangkan warna tak berapa cun. Kami plan nak guna warna hitam aja tiles tu nanti.


Tanah dah level. Bukit dah ada dua. Tapi macam tak betul ajer bukit tu.


Sebelah tu pulak, masih 'Gunung Kinabalu' lagi. Tanah merah masih tinggi. Kami tak ada idea nak buat macam mana di sini. Jammm otak memikirkan. Waktu siang kami para waris tak boleh kerja sini. Panas gila wei. Tak leh tahan. Ramai pula waris yang kerja siang. So... Apa lagi, kami pakat pakat gotong royong buat kerja malam.

Kami war warkan kat group waris di Whatsapp. Ajak ramai ramai mai turun sapa yang free.....


 Bila GB tahu kami para waris turun sekolah waktu malam, terus GB sekali lagi mencemar duli datang sekolah memberi sekongan moral kepada kami.

Waris yang mai malam tu nampak gayanya muka yang sama gak la... Tak pa lah. jangan berkecil hati. Kita buat aja siapa yang ada. Kalau nak tunggu satu sekolah nak mai, pakai tak jalan.

Ada 3 orang, buat cara 3 orang, ada 5 orang buat cara 5 orang. Buat tetap buat. 


Terkezuttttt... Sorang ibu pun datang ke sekolah. Sanggup bawa anak 4 orang untuk membantu kami mencangkul tanah dan buat apa yang boleh. Seriously, RESPECT. Dia cakap, "Anak dia ada kerja sekolah nak kena buat... Tapi tak pa lah. Datang sini nak bantu...Kerja sekolah nantilah anak dia buat"

Nampak tak, betapa semangat ibu ni nak bantu kami di sekolah...... Sama sama kita doakan agar anak dia semua menjadi anak yang cemerlang dan jutawan yang bertakwa. Amin. 


Gunung Kinabalu tadi dah jadi Bukit Larut. Dah rendah sket. Tapi kami masih tak tahu nak buat macam mana kat sini.


Bekas pelajar pun sukarela nak datang bantu waktu malam.


Ada lampu spotlight lagi. Anda tengok, siang tu kami dah pasang tiles siap siap. 


Kerja kami terhenti di jam 12 malam sebab hujan lebat. Terperangkap semua orang kat sini. Jam 12:30 malam baru semua orang balik.


Cikgu minta kami buat Arca di sini. Saya cakap nak buat arca yang macam mana? Semua tak ada idea. Jammmm semua orang. Last last, saya dan Farid juga nak kena fikir nak buat macam mana kat sini. 

Lepas tu, kami kena fikir nak letak pokok apa kat tepi arca ni nanti. Nak letak pokok apa kat tepi tembok ni nanti. 

Lepas minta pandangan dari yang pakar, kami nak tanam pokok Jawi aja kat situ. So saya pun kena pi cari pokok jawi di Nursery. 


Merata nursery saya pi. Semuanya mahal mahal. Satu pokok RM500. Kami nak pakai 4 pokok. Takkan nak beli pokok sampai RM2000 kot. Mahal tu. 


Then saya dan Farid ronda kawasan sekolah. Kami nampak pokok ni sesuai kalau tanam kat depan sekolah. Kami bagi tahu GB. Tolong kami.. Pokok ni kami nak rembat. Alhamdulillah, GB setuju.


Malam tu, sekali lagi kami gotong royong beramai ramai. Tapi kami dah tak ajak di group Whatsapp waris. Kalau ajak orang tak datang, nanti kami kecik hati. So baik tak ajak. Tak ada sapa kecik hati. 

Kali ni pi cabut pokok dan tanam di tempat baru. Jelas terpancar kepuasan dapat cabut pokok ni. Huhu... Bukan senang wei nak cabut. 


Alhamdulillah... Siap tanam. 


Ni lagi dua pokok. Jimat duit kami RM2000 sebab dapat rembat pokok di sekolah.


Next nak kena trim. Aduyai. Saya mana reti trim. Tapi ku hentam gak la buat. 


Dah siap trim. Cantik tak? Hehe... Tengok tangan la.... Miakakak. Lepas tu kami bubuh batu pulak buat bulatan di sekeliling pokok ni. Harap harap pelajar tak rembat la batu kami ni nanti. 


Siap lagi satu side.


Then, saya nak kena cari rumput pula untuk ditanam nanti. Akhirnya saya jumpa kedai rumput yang jual murah. RM2.80 setiap keping 2'x1'. Boleh la.... Saya order 300 keping. 


Esok tu, kami minta bantuan waris lain yang ada mesin compact untuk compactkan tanah ni. Tujuan nak bagi nampak rumput tu lawa nanti.

Kami AJK ni jenuh la pikiaq dan usaha macam mana nak buat bagi jadi mudah. Kalau boleh nak dapatkan free ajer. Kalau waris sumbang sorang sket, tak lah susah sangat jadinya.


Petang tu, kami tak cukup pasir. Nak beli kat hardware kena tambah duit lagi. Then ada sorang waris cakap nak sumbang pasir. Tapi kena pi ambil depan rumah dia. Nak tak nak, kami kena la pi kutip pasir pasir ni. Nampak macam free la dapat pasir ni. Tapi kalau nak kira balik, dengan 3 orang kena pi buat kerja, nak guna kereta lagi.... Boleh makan modal juga la. Tapi nak buat macam mana, bila tak cukup duit, kita buat kerja macam tak ada duit. Buat tetap buat...

Bila nak guna bata, bata pula habis. Ada waris yang datang cakap, mai la ambil bata kat rumah dia. Kalau nak ikutkan, bata ni tak lah mahal sangat. Tapi sebagai menghargai waris yang nak bagi ni, kami pi ambil juga. Dua kali pulak tu. Sebab ambil first time tu tak cukup. Kena ulang balik. Gambar pula tak ambik.

Benda benda macam ni la ramai waris tak tahu. Betapa susahnya kami nak kena buat. Tapi... Buat tetap buat....


Malam tu, kami datang lagi. Ni malam ketiga berturut turut ni kami datang ke sekolah. Kami dah dapat idea nak buat apa dengan arca tu. So, malam ni kami sama sama buat base simen dengan besi.

Besi ni pun kami cari dari waris. Ada waris yang ada besi buruk buruk tu, dari terbiar kat rumah tak pakai. Kami ambil la buat besi tapak dan besi tiang. Betapa nak jimat... Betapa tak mau bazirkan duit. 


Abang cangkul ni kontraktor. Walaupun kaya, masih lagi sanggup datang tolong kami. Sebenarnya saya malu nak ajak dia mai. Cuma masa solat Isyak, saya tanya dia pasal macam mana nak buat kerja kat situ. Saya tak tahu cara. Then dia tahu ada gotong royong malam tu. Terus dia mai. 

Biasanya pekerja dia la yang dok buat kerja kerja ni. Bukan ni. Tapi malam ni, dia tanpa rasa apa apa terus bekerja bersama sama. Siap payung beli teh o ais limau nipis lagi. Thanks yer. Jom sama sama kita doakan abam ni. Bagi jadi jutawan bertakwa. Anak anak semua berjaya, dunia dan akhirat. 


Siangnya, saya siapkan bata pulak. Kita nak buat Arca "UPSR 6A - LET'S DO IT".  Dan pagi ni rumput pula sampai ke sekolah. Sampai waktu siang. So siapa la yang nak tolong atur semua rumput ni? Nak ajak waris mai, ramai yang kerja. Sob sob sob....


Saya dah adjust awal awal ngan Guru Besar. Minta tolong hantar tukang kebun bantu saya atur rumput ni. Alhamdulillah, mereka sudi bantu. Bantu bantu juga. Tapi takkan saya nak senyum aja dan cakap terima kasih kat depa ni. Saya hulur RM10 x 3 kepada mereka bertiga. Bagi ikut cikgu suruh serah kepada mereka. Duit air la kiranya. 


Abang Long kawasan terpaksa bekerja juga.Kerja hari hari tengah panas sampai ramai orang cakap, "Awat hang nampak hitam sket wei...." lebih menyedihkan.... "Nampak hang dah macam bangla aja wei...."

Masa ni Penolong Kanan mai tengok saya buat kerja. Panas ni... Terus saya cakap.. "Amboi..... Dahaga sungguh aih.... Kalau kena air ais ngan roti barang seketul dua, sedap gak ni...."

Nasib baik cikgu tu faham. Terus dia payung air dan roti. Miakaka. Jimat duit aku..


Dapat la teh aih dan roti sandwich. Thank you Cikgu PK. 


Sambung kerja balik.  Bersama Abam Tukang Kebun. Terima kasih kerana membantu.


Dah siap.... Nanti pondok telefon ni kita nak cat balik cantik cantik...


Belah depan ni pun siap.


Pandangan hadapan. Dalam 2-3 minggu ni bila rumput dah bersambung baru nampak cantik. Nanti kita pasang nama sekolah kat sini. Buat macam di bawah ni.


Ni baru design dalam komputer. Dah tempah dah. Nanti akan dipasang.


Pokok hijau kecil ini disumbang oleh seorang waris. Dan terima kasih juga la kepada waris ni, sanggup datang ke sekolah untuk tolong tanam pokok hijau kecil ni.


Alhamdulillah. Para guru sangat berpuas hati. Mereka cakap cantik. Bunga merah kecik tu adalah sumbangan daripada waris. 

Farid kata, "Siapa kata tak cantik... kita pi ketuk tempat tu. Then suruh dia buat balik bagi cantik"

Saya sekadar berkongsi apa yang ramai orang tak tahu disebalik landscape ni:

1. Kos yang kami guna adalah hampir RM3500. Ini modal sahaja. Tak ada untung sesen pun. Pecahannya begini. Saya bagi lebih kurang aje sebab nak kena kumpul semua resit dulu nanti. 

i. Simen, bata, besi, pasir RM500
ii. Upah pekerja dua orang beberapa hari RM500. Waris tidak dibayar upah sebab gotong royong aje.
iii. Tanah merah dua lori RM220.
iv. Tiles + Simen Gam + Susu  RM600
v. Rumput RM810
vi. Batu, Pokok Kecik, Stepping Stone = RM210
vii. Huruf SK Permatang Tok Mahat = RM500 
viii. Lain lain RM200 

2. Duit ni so far guna duit saya dahulu. Farid cakap, nanti kita carilah mana mana waris yang nak sumbang apa yang dia nak. Kalau ada Alumni yang nak sumbang pun boleh jugak. 

So, kalau ada waris SKPTM baca benda ni, tolong yer. Janganlah dok canang "Kami AJK boleh dapat projek di sekolah...." Sakit hati dia tu TAHAP DEWA tau tak. 

3. Jika dapat cukup duit, baru kita akan buat projek seterusnya iaitu cat satu dinding sekolah dan letak logo sekolah dan cogankata.


Nak cat yang ni. Betul betul depan pintu masuk sekolah.


Nak cat then letak SUKAMAJU dan lencana sekolah macam ni kat dinding tu. Anggaran kos keseluruhan adalah RM3000. Nak sewa kren skylift lagi. Bukan kerja senang la kiranya.


Ada waris yang PM cakap nak sumbang barang di sekolah. Then saya bagi tahu ini yang kami perlukan. Alhamdulillah, dah dapat cat. Boleh cat nanti disekolah.  Kami masih perlukan lagi dua tong cat. Warna putih dan warna coklat. Ada ka waris yang nak sponsor?  019-4955559. Meh contact Farid meh. 20 liter cat ni rega mau dekat RM300 rasanya setong. Hehe...

4. Sepanjang saya buat kerja ni selama seminggu di sekolah, ada kata kata sinis yang sampai ke telinga saya sampai berdesing rasanya. Antaranya :

i.  "Firdaus tu jadi AJK PIBG boleh projek kat dia....". Seriously, memang sakit hati sampai rasa nak maki.

ii. "Hang tender berapa ribu Firdaus buat kerja landscape ni....."

iii. "Firdaus, rajin terlebih ni nak lobi jadi YDP ka tahun depan...."

iv. "Jangan sampai salah guna duit PIBG yer..............."

Sekiranya saya tulis semua ayat yang sampai ke telinga saya ni, rasanya hari ni gak nak letak jawatan. Ingat dapat duit ke buat kerja ni semua. 

Depa yang bercakap main sedap mulut ni, ada kalanya rasa nak tampar aja. 

"Hang dah tak buat apa satu bab, then hang gasak pulak aku yang dok buat kerja ni...Panggil gotong royong tak turun pun...... " Sakit hati ni Allah sahaja yang tahu. Minta maaf yer. Garang sket... Saya hanya manusia biasa. Bila dengar kecaman tak betul tu, terasalah juga.

5. Bayangkan, dah kena advancekan modal yang tak tahu nak dapat balik ke tak, then kena buang masa seminggu siang malam kat sini nak siapkan, lepas tu dikata macam macam pulak. Kalau anda ditempat saya. Then anda tahu lah apa rasanya.

6. Sekarang ni, saya dengan rasa rendah diri. Merayu, menyeru kepada para waris / alumni SKPTM agar bantu saya balik. Kita tong tong sorang sikit. Kalau boleh dapat balik RM3500 ni, kita akan buat projek yang seterusnya pulak.

7. Kami AJK  dah plan nak cat pintu pagar sekolah balik bagi nampak cantik. Pendek kata, memang nak guna banyak duit lah. Tapi kita buat satu satu. Kalau kita kumpul RM3,500 ni balik. Then kita akan figure out untuk buat projek seterusnya. 

8. Bagi yang nak menyumbang, cuba anda buat macam ni. Cuba bayangkan selama anda kerja / berniaga. Ada tak anda buat salah? Tipu orang, cakap salah ngan orang, claim OT terlebih, semua duit yang anda dapat tu adalah duit HARAM. In case anda ada duit riba yang dapat. 

Apa kata anda bersihkan sikit duit anda dengan bagi kepada projek projek umum sebegini. Jangan risau. Anda tak bagi duit anda pun. Anda cuma bagi duit orang lain yang bukan hak anda aje. Mudah mudahan Allah ampunkan dosa anda ni nanti.

9. Kalau nak menyumbang, boleh hubungi saya. Firdaus. 019-5782515. Nak bagi barang pun boleh. Nak cover duit landscape yang saya dah keluar pun boleh.

10. Ok yer, jangan kata macam macam yer kat kami AJK PIBG ni, kesiankan lah kami. Kalau dah tak suka kat kami sangat pun, bersabar lah sket jer lagi. Tinggal 4 bulan jer lagi. Nanti tahun depan kita lantik anda pulak.

Alrite. Ini ajer perkongsian hari ni.

Semoga Allah merahmati kita. Semoga impian SKPTM untuk dapat SBT akan tercapai tahun ini.

Wassalam.

Mohd Firdaus Mat Saad
Motivating And Inspiring Others

Image result for shaklee

Anyway, kalau sesiapa nak cari Suplemen Shaklee. Boleh la kontek wife saya. 019-2592731. Saport sikit yer.

Image result for yuhaso carwash

Ni.. pi saport Datuk Seri Diraja Farid sama. Dia buka Carwash kat depan Hospital Parit Buntar. Kalau nak cuci kereta, nak polish, nak wax. Pi la saport kedai dia. Dia ni banyak menyumbang untuk sekolah ni. 

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top