Assalamualaikum,

 Alhamdulillah, terima kasih kerana anda masih setia membaca blog mariafirdaus.com.my "Motivating And Inspiring Others".

Entri kali ini adalah sambungan daripada entry sebelum ini:-

Shaklee Free Trip To Japan - Day 2 - Takayama and Shirakawa Go


Percutian ini ditaja sepenuhnya oleh Shaklee Malaysia atas kecemerlangan kami dalam bisnes Shaklee sepanjang tahun lepas.

Alhamdulillah, syukur kepada Allah dan terima kasih kepada Shaklee.

Intro To Tateyama Kurobe Alpine Route Trip

The first word that I can say is "Amazing".

Sejujurnya, sebelum sampai ke sini, saya memang tak tahu apa itu Alpine Route. Yang saya tahu, kami akan naik bas dan lalu tepi salji setinggi beberapa meter.

Sebelum itu, saya ingat itulah "Alpine Route".


Saya sangka, inilah Alpine Route. Rupa rupanya, ia jauh lebih hebat dari sekadar bergambar macam ni.

Sehari sebelum trip Alpine Route ini, Tour Guide ada menceritakan kepada kami mengenai apa yang akan kami alami pada hari ini.

Beliau maklumkan, ia bukan satu trip yang murah. Ia mahal. Jika diconvert duit Malaysia sekitar RM480 untuk day trip journey. 

Dan bukan mudah untuk handle big group trip seperti Shaklee buat ini. Kami ada lebih kurang 120 peserta. Ada 4 buah bas kesemuanya.

Dan akan ada 6 jenis transport yang kami akan naik untuk complete kan Alpine Route Journey. 

Isu utama, "TAK BOLEH ADA SEORANG PUN TERLEWAT NAIK SALAH SATU TRANSPORT TERSEBUT."

Semua orang WAJIB ON TIME.

Tour guide saya inform, tak ada travel agen yang berani buat trip sebegini untuk group yang besar. Sebab jika TERLEPAS satu satu transport tersebut, ia akan menjejaskan keseluruhan perjalanan semua orang.

And "It is a ONE WAY JOURNEY. You Have To COMPLETE It"

Di Jepun tak sama seperti di Malaysia. Mereka sangat menepati waktu. Jika dah sampai masanya, bas akan terus jalan. Jika ada yang terlewat, mereka akan tinggal.

Nampak tak isu besar yang akan dilalui sepanjang melalui Alpine Route itu. Nak handle 120 orang untuk ON TIME sepanjang 6 jenis kenderaan yang akan kami lalui.

Dan travel agen ucapkan tahniah kepada Shaklee sebab berani ambil cabaran ini dan berikan kepada leader leader Shaklee. 

Janji dari President Shaklee kepada Travel Agen, "Don't worry. My people will be on time....."

Starting The Journey

Kami memulakan perjalan dari Gero Suamieken Hot Spring Resort pada jam 7:00 pagi. Sharp. Tak boleh lewat.

Perjalanan ke Tateyama, untuk memulakan Alpine Route mengambil masa sekitar 2 jam.

Train kami sudah dijadualkan pada jam 10:00 pagi. Kami tidak boleh lewat tiba di first station di Tateyama.

Kami semua disuruh turun ke lobi hotel pada jam 6:00 pagi. Then bila semua dah berkumpul, breakfast bermula jam 6:30 pagi dan jam 7:00 pagi bas mesti bertolak.


Semua orang mula berkumpul seawal jam 6:00 pagi di lobi hotel untuk headcount.


Beg besar akan terus dibawa ke hotel kami di Imperial Hotel di Tokyo. Kami yang naik bas hanya perlu bawa beg kecil untuk keperluan satu hari sahaja.


Di Jepun, walaupun driver bas. Baju tetap smart. Ada yang siap pakai coat lagi untuk bawa bas.


Sementara menuggu waktu breakfast, kami ambil gambar dulu di luar hotel.


Landscaping di sini memang cantik.


Ambil gaya trademark dulu...


Pagi pagi ni memang sejuk, Alhamdulillah jaket yang Shaklee bagi ni memang betul betul berguna.


Permaisuri Maria pun nak bergambar jugak.


Di lobi hotel


Semua delegasi Shaklee bersedia awal pagi ni. Nobody can be late.


Bersarapan dulu. Ni Najmi... Muka sedih sebab datang sorang. Isteri tak dapat join sebab dah nak bersalin. Sob sob sob.....


Ok, jam 7 pagi perjalanan kami bermula.


Jam 8:30, berhenti seketika di RnR untuk toilet stop. Bila travel dalam large group, benda macam ni memang tak dapat dielakkan. So, nak tak nak kena berhenti juga.


Tandas di Jepun tak sama seperti di negara negara lain. Ia TERSANGAT BERSIH.


Bersih tak?


Dalam tandas, tempat duduk ni siap ada heater lagi. Bila kita duduk, ia akan terasa panas. So, boleh layan sket kalau panas panas ni. Kalau sejuk sejuk then duduk atas ni, fuhhh.. Boleh melompat rasanya nanti.


Memang canggih toilet di Jepun ni. Nak basuh vera, tekan aja. Nanti akan ada air pancut terus  tepat ke lubang keramat tu. Fuhhhhh... Kalau nak terkucil, tekan button terkucil, nanti air akan pancut terus tepat ke sasaran. Senang juga nak basuh. 

Nak banding dengan US dan Europe, saya rasa pengalaman pergi toilet di Jepun jauh lagi selesa berbanding di negara lain.


Siap ada tempat letak baby lagi dalam toilet in case kita bawa baby. Nampak tak, betapa user friendly nyer tandas di Jepun ni.


Awal awal pagi ni, kereta memang clear dekat high way.


Apa apa pun, ambil gambar seround dulu



Jam 8:45 pagi, bas bertolak ke Tateyama. 


Kami tiba di stesen Tateyama pada jam 9:45 pagi. Yang bestnya, train kami yang pertama adalah pada jam 10:00 pagi. 

Sela masa hanya ada 15 minit. Semua orang kena berada di tempat itu tepat pada masanya. Tak boleh terlewat.

About Alpine Route



1. Ia adalah trip menarik dari Tateyama ke Ogizawa. Kita akan menaiki 6 kenderaan yang berbeza sepanjang perjalanan ini.

2. Dari satu stesen ke satu stesen, waktu sudah ditetap. Kita tak boleh terlewat. Never EVER. Sebab kami guna Group tiket. Semua orang kena naik pada waktu yang ditetapkan. 

3. Ia akan mendaki Mount Tateyama.

i. Dari Tateyama ke Midagahara akan menaiki Cable Car.

ii. Dari Midagahara ke Murodo menaiki Tateyama Highland Bus. Di sini, akan main salji dan lalu tepi Snow Wall setinggi 15 meter.

iii. Dari Murodo ke Daikanbo menaiki bas iaitu Tateyama Tunnel Trolley Bus. 

iv. Setiba di Daikanbo, kami akan menaiki Tateyama Ropeway. Macam kereta kabel. Tapi satu kereta ni boleh memuatkan 100 orang.

v. Bila sampai di Kurobedaira, kami akan menggunakan Kurobe Cable Car untuk turun ke Kurobe Dam.

vi. Kami perlu berjalan sejauh 500 meter melalui Kurobe Dam dan kemudia nnaik bas dari Kurobe Dam ke Ogizawa.

Thats' the route yang akan kami lalui sepanjang hari ini. 

Ingat pesanan agen yang berkali kali beri tahu kami. "Nobody should be late."


Di Stesen Tateyama, tour guide mendapatkan tiket yang telah ditempah terlebih dahulu sebelum ini.


Di sini, kami dah jadi budak budak balik. Seriously, kena dengar betul betul apa yang mereka cakapkan. Kalau tersilap dengar boleh terlepas nanti.


Bila dia kata, Group B berbaris dalam garisan ini. kena baris di situ. Huhu... Everything must be perfect mulai saat ini.


Penerangan dari Jojo. Tour guide kami.


We are ready. Lets the journey begin.


First trip adalah menaiki kereta kabel macam di Bukit Bendera. Kami semua orang menaiki kereta kabel yang sama.


Mula masuk ikut barisan. Que tunggu keretapi yang akan datang sekejap saja lagi.


Keretapi ini dah datang. So, boleh start naik.


Saya duduk di gerabak yang last sekali.


Keadaan di dalam keretapi. Perjalanan ini ambil masa 7 minit sahaja untuk sampai ke dari Tateyama ke Bijodaira.


Di Bijodaira, kami ada 30 minit untuk bergambar, beli barang yang perlu, ke tandas dan sebagainya sebelum menaiki bas ke pit stop seterusnya.


Bijodaira. Japan.


Seterusnya, kami menaiki bas selama 50 minit dari Bijodaira ke Murodu. 


Rasanya bas ini bukan bas biasa biasa. Ia bas yang sangat luar biasa. Ia boleh mendaki gunung dengan sangat mudah. Tak macam bas bas lain.


Disini, kami mula nampak salji.


Hampir keseluruhan kawasan pergunungan ini ditutupi dengan salji.


Kenderaan yang digunakan untuk memecah dan memindahkan salji di atas jalan raya.


Selepas 50 minit, Alhamdulilah kami tiba di Murodu.


Keadaan di sini sangat jammmm. Orang sangat ramai. Kami ada masa sehingga jam 2:45 sebelum kami naik bas ke pit stop yang seterusnya.


Pusing pusing dahulu di Murodu.


Di sini kami bersolat Zuhur dan makan tengah hari. Yang best nya, Shaklee siap sewa ruang khas dari pihak hotel di situ supaya kami boleh bersolat dengan selesa. Alhamdulillah. Thanks Shaklee.


Kat atas ni pun ada kedai jual souveniour. Tapi harga jangan cakap la. Memang mahal.


Selepas solat, kami makan direstoren yang dah ditempah khas oleh Shaklee. Makan atas ni jangan cakap la, memang mahal. Lebih kurang RM100 setiap seorang untuk sekali makan.


Makan tengah hari kami. Simple tapi sedap. Sebelah saya tu, Hj Hussain. Dah buat Shaklee sejak tahun 1996. Income tertinggi pernah mencecah RM800k sebulan. Itu income yer. Bukan Sales. Memang banyak yang Shaklee tawarkan kalau kita buat bisnes ni betul betul. 


Muslim Food untuk kami semua.


Bon Appetit. Selamat menjamu selera.


Habis makan, kami main salji dulu. 


Kawasan di sini sangat cantik. Subhanallah.


Maria pun nak selfie jugak


Model Shaklee yang tak berbayar. Hehe. Sanggup bawa botol botol ni untuk bergambar di atas gunung bersalji ni.


Boleh la jenjalan atas salji dan main sekejap.


Dengan back ground langit yang super duper cun, gambar menjadi sangat cantik dan perfect. 


Cantik tak? Subhanallah. Maha Suci Allah.


Ambil gambar puas puas. Kali terakhir saya main salji pun tahun 2003 di Switzerland. Huhu. Dah lama tak main salji.


Buat gaya bebas dulu.


Ambil gambar dengan team member dulu

 .
Boleh guna teropong ni untuk lihat pemandangan di bawah


Memang tersangat ramai orang di sini. Cer bayangkan. mereka "Pecahkan salji" untuk buat jalan bas ni. Subhanallah. 


Selfie dulu sebelum turun ke bawah pula


Jom turun ke bawah...


Ini adalah ketinggian di Murodu. 2,390 meter dari paras laut.


Gambar ni lejen. Dari berpuluh gambar yang kami ambil, akhirnya dapat juga satu gambar yang tak ada orang lain dalam gambar kami. Perfect. Tinggi salji ditepi tu adalah setinggi 15 meter.


Subhanallah. Maha hebat ciptaan Allah.


Memang terbaik bergambar di sini


Saya dan adik saya bergambar di sini. Dari kiri Duha, Ainul, Maria dan saya.


Waktu puncak, ketinggian boleh mencecah 20 meter dari jalan raya. Snow wall ini hanya satu satunya yang terdapat di dunia. Kat tempat lain tak ada.




Yani, Laila, Zura dan Malek


Wayang ajer ni.. Acah acah makan salji. Nampak ajer senyum di muka....Hehe... Padahal dalam hati, "Cepat sket ambil gambar wei.. Tangan sejuk ni..."


Been there.


Love it.


Done that.


Bergambar di bawah lubang salji ni.


Gambar berdua lagi.


Jam hampir 2:45 kami perlu bergerak kembali ke tempat berkumpul.


Dari Murodo ke Daikanbo menaiki bas iaitu Tateyama Tunnel Trolley Bus. 


Setiba di sini, kami diberi masa lebih kurang 15 minit untuk bergambar dahulu sebelum menaiki kereta kabel ke bawah.


Tempat disini sangat cantik. Subhanallah. Maha suci Allah yang menciptakan seluruh langit dan seisinya.


Belakang tu sangat cantik sampai nampak macam photo shopt ajer gambar ni.


Apa pun, kena selfie dulu


Menikmati pemandangan yang sangat cantik ini.


Kami akan ke bawah menuju ke empangan yang menakung air itu.


Next is naik kabel car.


Kereta kabel kami jam 3:30 petang.


Apa apa pun, beratur dulu sebelum naik kereta kabel ini.


Sebelum naik kereta kabel.


Satu kereta boleh memuatkan 100 orang. Macam bas kabel ajer. Bukan kereta kabel dah lagi ni.


Sepanjang trip ini, tugas Maria ambil gambar. Tugas saya ambil video. So kebanyakan gambar dalam blog ni adalah dari phone Maria. Ada sket saja dari phone saya. Selebihnya dari kenkawan saya atau dari official Shaklee Photographer yang join trip kami ni.


Subhanallah. Cantikkan.


Hampir 7 minit trip nak turun ke bawah ni.


Ada sorang tu pucat gila muka dia naik keretapi ni. Dia takut kepada ketinggian. Huhu. Nak tak nak kena naik jugak. It's a one way ticket.


Subhanallah. Maha suci Allah atas penciptaan yang hebat ini.


Then sekali lagi, kami kena naik kereta kabel ini untuk menuju ke bawah ke empangan di bawah.


Perjalanan yang sangat best.


Selamat sampai ke Kurobeko Dam. Alhamdulillah.


Ia merupakan empangan tertinggi di Jepun.


Aktiviti  kami seterusnya adalah bergambar di sekitar empangan ini. Tempoh yang diberikan adalah selama 1 jam.


Memang cantik tempat ni


Master Hj Hussain dan Hjh Salwa. 


Centre of Kurobe Dam.


Ambil gambar dulu. Sejujurnya, atas ni sangat sejuk. Dah la berangin. Sakit kepala dibuatnya.


Maria dan Master Laila


Semua orang ambil peluang untuk ambil gambar di sini


Cantik tak gambar ni? Super duper cantik. Subhanallah.


Memang terbaik tempat yang Shaklee bawa ni. Sangat puas hati.


Semua mak mak dah jadi budak budak sekejap.


Terhingat kat suami ler tu.....


Alhamdulillah. Jam 5:30 bas membawa kami dari Kurobe Damm ke bawah melalui terowong bawah tanah.


The bas is ready and waiting for us. Tiada yang tertinggal.


Alhamdulillah, semuanya selamat.


Dah sampai bawah ni, perut pula terasa lapar. Jam baru pukul 6 petang waktu ni. Nak balik hotel lagi 2 jam baru sampai. Huhu. Waktu ni pulak dah petang, habis makanan dalam beg dah kena belasah awal awal tadi.


Atas bas, tara... Shaklee bagi kami makanan. Alhamdulillah. Dapat la alas perut sementara nak sampai ke hotel.


Macam macam ada... Makan ajer la. Perut pun dah lapar ni.


Jam 8 malam, kami tiba dihotel dan terus makan malam. Lapar punya pasal, terlupa nak ambil gambar makan malam.


Naik ke bilik, again... Hotel di Jepun  ni tak ada katil. Nampak gayanya kena tidur atas lantai ajer la.


Maria nak berkemas, lampu kena buka. Saya nak tidur. Tak boleh tidur sebab cahaya lampu terang sangat. Nak tidur punya pasal, saya angkut tilam tidur dalam almari malam tu. Haha.. Memang kelakar.


Gambar bilik air di hotel malam tu.

Alhamdulillah. Memang puas hati dalam completekan journey Alpine Route ini.

Hanya satu boleh saya katakan, "Its Amazing".

Subhanallah. Alhamdulillah. Syukur kepada Mu ya Allah. Thank you Shaklee for this amazing journey.

Anda ada apa apa nak kongsi atau katakan kepada kami? Sila tulis komen anda di ruangan komen di bawah yer. We love to hear some feedback from you.

Jemput baca entry seterusnya untuk hari ke-4 pula:-


Wassalam.

Master Maria Firdaus
Motivating And Inspiring Others


"Best tak trip ni? Memang best lah kan. Nak nak kalau free trip pulak. Roughly, Shaklee belanja lebih kurang RM20k untuk setiap seorang daripada kami untuk trip ini. Dan ia PERCUMA untuk kami."

"Apa lagi, jom buat bisnes Shaklee kalau anda belum buat lagi. Nak buat bisnes, PM Maria 019-2592731. Jangan risau, nak join Shaklee bukan kene ada modal riban riban pun. Ratus ratus jer untuk dapatkan keahlian percuma."

"Kalau yang dah buat Shaklee tu, buat betul betul yer. Saya doakan anda kaya dan berjaya. Tanamkan azam. Satu hari nanti aku mesti berjaya."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTERS KAM MARIA AND MOHD FIRDAUS
Certified Shaklee Product Consultant
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top