Inilah nilai kalori sepinggan nasi briyani ayam.

Assalamualaikum,

Saya doakan, anda yang menziarahi blog ini akan sentiasa dipermudahkan hidup. 

Hari ini saya nak share dengan anda mengenai nilai kalori yang biasa kita rakyat Malaysia makan setiap hari.

Untuk pengetahuan anda, jika kita nak turunkan berat badan. Kita WAJIB faham konsep kalori.

Konsep Asas 

Secara asasnya macam ni.

Setiap yang kita makan akan ada nilai kalori. Kalori ini akan masuk ke dalam badan kita dan ditukarkan dalam bentuk TENAGA.

Jika kita makan lebih, maka nilai kalori yang masuk dalam badan akan tinggi. 

Jika kalori ini tidak ditukar kepada TENAGA sepenuhnya disebabkan kita kurang bersenam, kalori ini akan ditukarkan menjadi LEMAK dalam badan.

Bila dikumpul kumpul. Maka LEMAK tadi tu pun bertingkek tingkek.

Lama kelamaan, perut kita pun buncit dan kita pun jadi GEMUK.

Secara generalnya, seorang lelaki perlukan sekitar 2000 Kalori setiap hari. Perempuan pulak sekitar 1700 Kalori.

Namun, ia bergantung kepada usia, berat, jantina dan ketinggian kita untuk ketahui kalori sebenar yang kita boleh ambil setiap hari.

Anyway, saya kongsikan dengan anda nilai kalori makanan popular di Malaysia ok.

Semoga anda dapat belajar sesuatu dari sini.











So, anda cuba perhatikan. Tinggi tak nilai kalori dalam makanan di Malaysia.

Kalau anda nak turunkan berat badan, belajar cara kira kalori dengan betul. Insya Allah, berat badan anda akan turun dengan mudah. 

Saya dah berpengalaman setahun bantu ramai orang turunkan berat badan selepas mereka menyertai Program Now Everyone Can Kurus.

Dalam program ini, kita ajar mereka untuk kira kalori dan ambil makanan dengan jumlah kalori yang betul.

Resultnya, sangat memberangsangkan.















Antara peserta yang dah berjaya transform diri mereka selepas belajar kira kalori dalam pengambilan makanan mereka.

Semoga makin ramai rakyat Malaysia yang concern dengan kalori yang mereka ambil setiap hari.

Saya doakan, anda kurus dan sihat.

Wassalam.

Mohd Firdaus
Motivatin And Inspiring Others

Tekan SHARE Button Di Bawah Jika Anda Rasa Entri Ini Bermanfaat Untuk Orang Lain


0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top