By : Mohd Firdaus Mat Saad

Assalamualaikum,

Terima kasih kerana sudi melawat blog Mariafirdaus.com.my.

Saya doakan, Allah permudahkan segala urusan anda dan diberikan kebahagiaan hidup kepada anda dunia dan akhirat.

Kisah Pertemuan Dengan Doktor Pakar Bedah

Beberapa bulan yang lepas, saya bertemu dengan seorang sahabat saya yang merupakan seorang DOKTOR PAKAR BEDAH.

Bila saya jumpa dia, saya tanya lah,

"Rez, selalu hang bedah sakit yang jenis macam mana ya?"

"Aku General Surgery Specialist. Biasanya aku operate kes kanser..."

Then saya tanya lagi,
"Dalam banyak-banyak kanser, kanser apa yang hang selalu operate?"

Dia jawab,

"Kanser ada banyak jenis. Tapi yang paling kerap aku operate adalah KANSER USUS/KOLON. Selalu sangat kes macam ni yang aku jumpa."

Ditakdirkan Allah, masa saya jumpa beliau, ada seorang kawan kepada kawan saya sedang menderita kanser usus ini.

So, kawan saya tu ajak doktor ni untuk pi ziarah kawan beliau yang disahkan mengidap kanser usus tahap 3.

Semasa kami melawat beliau, kawan saya yang doktor ni meminta semua laporan doktor dan juga result scan yang beliau ada.

Bila beliau tengok results, beliau cakap:-

"Bang, berdasarkan pengalaman saya sebagai doktor pakar, Abang kena operate cepat. Sebab saya dah biasa sangat operate benda ni. Kalau buat rawatan awal, Insya Allah boleh pulih seperti sedia-kala. Jangan tangguh-tangguh lagi. Sebab kanser ni sangat cepat merebak."

Then beliau sambung lagi.

"Kalau nak jumpa saya, bagi tahu. Boleh pergi ke hospital yang saya kerja. Saya boleh atur bagi priority sebab kes ni memang perlukan pembedahan segera. Pasal kos jangan risau, hospital kerajaan cajnya sangat berpatutan."

Ditakdirkan Allah, sahabat tu takut nak operate. Then dia juga katanya ada beli takaful. So, kalau nak operate nak pergi ke private.

Ditakdirkan Allah, selepas 2 bulan dari kisah ni, barulah sahabat ni bersetuju untuk operate merawat kanser ini.

Tapi... Sayang seribu kali sayang. Beliau sudah terlambat.

Tidak berapa lama selepas operate. Beliau meninggal dunia. Ajal beliau sudah sampai.

Innaillahiwainnailahirajiun.


Akibat Sembelit Berpanjangan

Bila terjadi kes yang macam ni, saya pun bertanya kepada sahabat yang doktor pakar ni.

"Apa punca kanser usus atau kolon ni?"

Beliau jawab, 

"Salah satu punca atau simptom biasa adalah masalah SEMBELIT. Susah nak buang air besar. Tidak buang air besar LEBIH DARI 2 HARI


Cuba check najis kita normal atau tak? 

Kesan Sembelit (1) - Buasir

Kalau nak tahu betapa teruknya kesan sembelit berpanjangan ni, najis yang mengeras tu boleh melekat pada dinding usus besar dan akan menyebabkannya tersumbat.



Perbezaan usus yang normal dan usus yang bermasalah.
Sembelit yang teruk dan selalu meneran juga menyebabkan masalah BUASIR



Kalau kerap sembelit dan terpaksa meneran setiap kali buang air besar, maka buasir boleh terjadi. 


Kesan Sembelit (2) - Toksin dan Kurang Nutrisi

Antara kesan lain yang sering terjadi akibat sembelit, adalah kekotoran dan TOKSIN dalam badan tak dapat dikeluarkan dengan sempurna.

Yelah, makanan seharian kita zaman sekarang ni, penuh dengan bahan pengawet, perisa, pewarna dari bahan kimia.

Malah buah dan sayuran pun penuh dengan racun serangga. Semua ni akan menjadi toxin dalam badan kita.

Jadi, toksin yang banyak dalam aliran darah, boleh mengganggu FUNGSI HATI untuk proses detoksifikasi dengan berkesan.

Selain tu, bila kita makan makanan berkhasiat atau apa-apa vitamin pun, khasiat tu tak dapat diserap oleh usus kecil, menyebabkan badan kita KEKURANGAN NUTRISI. 

Jadi sebab tu lah orang yang sembelit mudah jadi letih, mengantuk, malas, sakit kepala, nafas berbau dan macam-macam lagi masalah kesihatan. 


Kesan Sembelit (3) - Kanser Usus Besar

Huhu..Inilah kesan atau simptom yang paling kita takuti, sembelit berpanjangan mungkin antara simptom atau boleh meningkatkan risiko KANSER USUS BESAR.

Akibat toksin mengitari seluruh tubuh badan, DNA tak dapat berfungsi dengan baik dan menganggu pembentukan pelbagai enzim, termasuk enzim detoksifikasi.

Bila detoksifikasi tak berjalan dengan baik, sel badan akan bersifat asid. Akibatnya, berlaku kekurangan oksigen dalam sel-sel badan.

Inilah keadaan yang sangat menggalakkan pertumbuhan sel-sel kanser.

Tanda Tanda Ada Masalah Sembelit Yang Berisiko Kanser

i. Susah nak membuang WALAUPUN dah banyak minum air.

ii. Kurang selera nak makan

iii. Berat badan mula turun sedikit demi sedikit secara perlahan. Kita seronok ingat makin slim, rupa rupanya itu tanda tanda penyakit nak datang.

iv. Tanda besar. Bila makan rasa nak termuntah.

So.. kalau anda dah rasa susah nak membuang tu. Tok sah lah dok tunggu sampai stage ke 4. Bertindak segera ok.

Punca Masalah Sembelit

Kawan saya juga cakap, ramai orang ada masalah sembelit. Tapi tak ramai yang nak ambil tahu dan peduli dengan kesannya. Sebab ingatkan benda ni masalah biasa jer.

Sebab apa? Sebab mereka belum rasa sakit lagi.

Bila dah sakit, then bila kita check dah kena kanser. Masa tu baru tersedar yang mereka buat silap.

Buat silap kerana tidak ambil berat masalah kesihatan yang sukar untuk buang air besar selama ini. Sebab itulah penting kita sentiasa alert dengan keadaan kesihatan kita dan keluarga.

Pastikan diri kita dan keluarga sentiasa lancar buang air besar SETIAP HARI.

Antara punca biasa sembelit, adalah kurang minum air kosong dan kurang makan makanan tinggi fiber. 

Ada juga yang sembelit sebab selalu tahan buang air besar sebab sibuk dengan sesuatu kerja. Ini adalah sangat tidak sihat!!

So, berhati-hatilah dan usahalah atasinya kalau kita ada masalah ini sekarang.

Saya Juga Pernah Mengalami Masalah Sembelit

Dulu saya juga ada masalah sembelit ni. Rasa susah nak membuang. Bila buang rasa macam tak puas. Perut pun rasa membuncit.

Kalau tak silap sayalah, dalam seminggu saya hanya membuang 2-3 kali sahaja. Bukan hari-hari. Saya ingat ianya normal.

Tapi bila share ngan Maria, Maria cakap saya tak normal. Orang yang nomal akan membuang SETIAP HARI tanpa perlu "dipaksa". Barulah proses pembuangan berlaku dengan sempurna.

Since saya dah tahu kes ini, saya tak nak masalah ini berterusan kepada saya, sehingga menyebabkan masalah yang lebih teruk. Saya perlu lakukan sesuatu untuk atasi masalah sembelit ini.

Bagaimana Saya Atasi Masalah Sembelit?

Alhamdulillah, syukur ada isteri sebagai Certified Nutritionist. Hehe. Maria mencadangkan kepada saya untuk menggunakan supplement Shaklee bagi mengatasi masalah saya ni.

1) VIVIX


Vivix mengandungi RESVERATROL dari tumbuhan yang merupakan Anti-Oksidan yang sangat berkesan dalam memelihara DNA dan sel-sel badan kita.

Kandungan Resveraterol juga telah terbukti mengurangkan RISIKO KANSER USUS dan lain-lain jenis kanser lagi.


Terdapat bukti kajian saintifik tentang kebaikan RESVERATEROL berkaitan kanser usus.
(Sumber : Cancer Prevention Research)


Saya hanya amalkan Vivix sebanyak 1 sudu teh setiap hari, InsyaAllah, ia sebagai usaha saya memelihara kesihatan diri dari pelbagai penyakit.



Antara kebaikan Resveraterol untuk kesihatan yang telah dibuktikan melalui kajian saintifik.

2) HERB-LAX
Saya juga menggunakan Herb-Lax untuk MENCUCI USUS saya daripada sebarang kekotoran dan toxin dalam makanan seharian. 

Yelah, cuba bayangkan longkang rumah kita kalau tak dicuci berpuluh tahun, macam tu jugalah usus kita kat dalam ni kalau tak di cuci. 

Herb-lax ini biasanya saya hanya ambil 2 KALI SEMINGGU. Atau jika saya rasa saya dah termakan makanan yang terlalu berlemak dan berminyak, saya akan ambil sebelum tidur malam. InsyaAllah, esok paginya akan terasa puas 'membuang' dan perut pun terasa kempis je. 


Tahukah anda? DAUN SENNA ini adalah antara bahan yang terdapat dalam Herb-lax. 
Ia juga telah digunakan sejak zaman Rasulullah lagi dan terbukti berkesan untuk mengatasi SEMBELIT. Jadi jangan risau, kandungannya adalah selamat digunakan. (Info dari buku Islamic Medicine)

3) ALFAFA COMPLEX

Selain itu, saya juga mengamalkan Alfafa Complex untuk mencuci toxin dalam darah. Kalau anda nak tahu, Alfafa juga banyak kelebihan lain dalam memelihara kesihatan. 


Alfafa Complex antara produk terawal dihasilkan oleh Dr Forrest C. Shaklee. Daun Alfafa mengadungi pelbagai nutrient sebab akarnya yang mencecah 6 meter di bawah tanah. Alfafa Shaklee hanya diperbuat daripada DAUN ALFAFA saja. 



Kegunaan Alfafa untuk pelbagai masalah kesihatan lain. 


Kesan Selepas Menggunakan

Apa kesan selepas saya menggunakan VIVIX, HERB-LAX dan ALFAFA COMPLEX?

Syukur Alhamdulillah. Sekarang proses pembuangan saya berjalan LANCAR dan badan pun rasa RINGAN DAN CERGAS je setiap hari. 

Sejujurnya, saya rasa puas bila membuang jika dibandingkan dengan dulu. Terasa perut tu macam KEMPIS saja. 

Kebanyakan mereka yang ada masalah OBESITI atau PERUT BUNCIT, kemungkinan besar mereka juga ada masalah sembelit. 

Kalau anda ada masalah sembelit, saya nasihatkan, tolonglah bertindak dari SEKARANG untuk atasi masalah ni. Jangan biarkan ia berlarutan yer.

At least kalau ikhtiar dari awal, dapatlah kita mengelak daripada masalah lain yang lebih teruk.

Mudah-mudahan dengan usaha kita ini, tiada antara kita yang termasuk dalam statistik PESAKIT KANSER USUS yang semakin tinggi bilangannya masa kini.

Saya berharap agar perkongsian pengalaman saya ini dapat memberi manfaat untuk kesihatan anda dan keluarga tersayang.

Anda boleh hubungi Maria untuk dapatkan konsultasi tentang produk yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Lebih baik kita gunakan rezeki yang Allah berikan kepada kita sekarang untuk mencegah sebarang penyakit. Supaya kita tak perlu gunakannya untuk merawat penyakit di kemudian hari. InsyaAllah.

If you think WELLNESS is expensive, 
Then try ILLNESS. 

Jika anda rasa info ini bermanfaat untuk orang lain, mohon anda tekan SHARE button di bawah. SHARING IS CARING. 

--------------------------
Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER MARIA FIRDAUS
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top