Assalamualaikum,

Apa khabar para pembaca blog Mariafirdaus.com.my?

Terima kasih kerana sudi melawat blog ini. Maria doakan anda semua sentiasa dalam lembayung rahmat Allah.

Sekarang ni jerebu agak teruk melanda Malaysia kan. Maka ramailah yang dilanda penyakit selesema, sakit tekak, batuk berkahak. Dewasa, kanak-kanak, bayi pun tak terkecuali.

Syukur Alhamdulillah, setakat ni kami sekeluarga sihat walafiat, Allah masih pelihara kesihatan kami semua.

Mungkin juga berkat usaha pengambilan supplement Shaklee setiap hari untuk boost imun system kami sekeluarga. Syukur Alhamdulillah.


SELSEMA DAN KAHAK BAGI BAYI

Kalau kanak-kanak dan dewasa kena selesema dan kahak, bolehlah makan ubat dan supplement kan.

Tapi kalau baby bawah 2 tahun, memang tak digalakkan ambil sebarang ubat berasaskan dadah mahupun supplement. Susu ibu dan makanan pelengkap lepas 6 bulan ke atas patutnya dah cukup untuk keperluan bayi.

So kalau baby tak sihat, apa kita boleh buat? Harini terjumpa perkongsian ni dari seorang ibu di Internet. Cara nak rawat bayi bawah 2 tahun yang selesema dan berkahak.

Nampak menarik dan sangat praktikal. Tapi kami pun belum pernah cuba lagi.

So saja je nak share dengan sahabat-sahabat cara rawatan ni, Mungkin bermanfaat untuk semua.

Jemput baca:-

=================

Assalamualaikum wbt.

Memandangkan ramai ibu-ibu yang tanya apa nak buat bila anak bawah dua tahun batuk dan selesema, jadi, saya nak kongsi tips yang amat berguna.

Sebaik-baiknya, jangan bagi baby makan apa-apa ubat. Buat dulu sapuan minyak bawang putih, rawatan stim dan tepukan percussion.

Ini ialah cara semulajadi yang sangat sesuai untuk bayi. Orang dewasa pun kalau nak buat boleh je.

Baru-baru ni baby saya 2 bulan batuk dan selesema, saya cuba cara ni walaupun mula-mula tu ragu-ragu juga, tapi alhamdulillah, memang BERKESAN. Mak dan suami saya pun impressed.

Berikut, saya kongsi cara-cara nya:

1) BUAT MINYAK BAWANG PUTIH

For your info, bawang putih ni antibakteria semulajadi yang sangat bagus. Ambik sebijik bawang putih, cucuk dengan garfu dan bakar atas api sampai masak. Kemudian letak atas pinggan, buang kulit yg hangit tu dan lenyek-lenyek bawang putih tu dgn minyak habbatussauda atau evoo atau virgin coconut oil atau minyak masak pun boleh.

2) RAWATAN STIM

Cara ni boleh guna air panas letak dalam baldi atau periuk nasi atau steamer apa-apa. Macam saya, guna air panas dalam baldi je sebab senang tapi wap cepat hilang. Dalam air panas tu, titikkan minyak bawang putih tadi. Nak campur dengan minyak habbatussauda' lagi bagus.

Then, letak baby atas riba, tiarapkan dan pastikan baby dapat hidu bau wap tadi. Dalam proses ni, lagi kuat baby nangis, lagi bagus sebab kahak lagi senang keluar. Untuk yang new born, pastikan muka baby jangan terlalu dekat dengan wap.

3) TEPUKAN PERCUSSION

Lepas dah habis stim dalam 10 minit, tepuk belakang baby dengan cara tangan cupping, macam pegang bola pingpong. PASTIKAN TAK KENA TULANG BELAKANG BABY DAN PASTIKAN BERLAPIK.

Tepuk di bahagian kiri dan kanan saja. Bukan tengah-tengah. Takut kena tulang belakang. Tepuk dalam 5 minit setiap kiri dan kanan.

Tepukan ni untuk keluarkan kahak baby melalui hidung dan najis. Macam anak saya, kahak tak banyak keluar ikut hidung tapi najis. Cara nak tau, najis dia warna lain dan lebih likat dari biasa. Kalau keluar hingus, sedut atau lapkan.

4) SAPUKAN MINYAK BAWANG PUTIH

Lap peluh baby dan peluk dia supaya dia tenang. Then, sapu bawang putih tadi kat dada, belakang dada, ubun-ubun dan tapak kaki. Siap.
Terima kasih kepada ibu ini kerana berkongsi ilmu yang sangat berguna. 

Sememangya rawatan semulajadi adalah terbaik berbanding gunakan ubat berasaskan dadah. Tapi kalau masalah berlarutan dan semakin teruk, cepat-cepat ke klinik/hospital untuk dapatkan rawatan dari yang pakar yer.


VITAMIN UNTUK IBU MENYUSU

Susu ibu semestinya yang terbaik untuk baby sehingga umur 2 tahun!!

Jadi sebagai ibu menyusu, saya mestilah jaga pengambilan nutrisi sihat setiap hari supaya nutrisi tu dapat disalurkan untuk baby melalui susu ibu. Bila ibu sihat, insyaAllah baby pun sihat kan.

So untuk IBU MENYUSU macam saya pula, saya sangat sarankan pengambilan OMEGAGUARD (Minyak Ikan Tulen) dan VITAMIN C untuk tingkatkan immun diri sendiri dan juga baby yang menyusu. Terutama masa musim jerebu macam sekarang ni kan.

Nak kesan terbaik, boleh ambil Set Lengkap untuk Ibu Menyusu macam di bawah ni:-



Ini set lengkap yang membantu ibu-ibu menyusu KEKAL SIHAT, CERGAS, BERTENAGA, SLIM DAN CANTIK. Memang lengkap dan favourite ramai ibu-ibu menyusu macam saya :)

Untuk maklumat lebih lanjut tentang kebaikan dan fungsi setiap produk dalam SET BERSALIN dan MENYUSU SHAKLEE ini, anda boleh baca di sini : 

Semoga dengan usaha pengambilan supplement yang diperbuat dari bahan-bahan semulajadi ni, Allah pelihara kesihatan ibu, baby dan seisi keluarga. InsyaAllah.

Thanks for reading :)

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top