Assalamualaikum,

Saya doakan anda yang menziarahi blog ini akan sentiasa dilimpahkan rahmat dan kasih sayang daripada Allah.

Semoga Allah memasukkan kita semua ke dalam syurga tanpa dihisab.

Ceramah Motivasi 

2 minggu lepas, bekas guru saya di MRSM Taiping iaitu Pn Normah Kassim yang sekarang menjadi Pengetua di MRSM Transkrian menjemput saya untuk berkongsi pengalaman dengan para pelajar di situ.

Topik yang diberikan kepada saya adalah lebih kurang pecutan terakhir buat para pelajar Tingkatan 5 yang akan menduduki peperiksaan 2 bulan dari sekarang.


MRSM Transkrian - Blok utama bahagian pentadbiran


Pelajar wanita Form 5 yang sudah bersedia dalam dewan seminar


Pelajar lelaki yang turut teruja untuk mendengar perkongsian daripada saya


Persediaan terakhir sebelum program bermula. Now Everyone Can Fly.


Saya mulakan program dengan bacaan doa. Menitis air mata saya meminta doa kepada Allah memohon kejayaan buat adik adik di hadapan saya ini.


Kalau para pelajar nak fly, kena minta tips dari orang yang dah fly...


Dah mula beraksi di situ.  


Para pelajar yang tersenyum mendengar perkongsian daripada saya


Guru penyelaras Tingkatan 5, Pn Nurhanis dan Cikgu Amir 


Mulakan dengan aktiviti senaman dulu. Pagi pagi ni nampak bebudak macam lemau sikit jer. So... Nak kena up sket energy dia orang.


Dah energy tinggi maccam ni baru sedap nak sharing.


Lets the programme begin.....


Tips yang saya kongsikan adalah 11 Tips Pecutan Di Saat Akhir.


Saya guna konsep High Impact Learning. Para pelajar yang dengar sharing dari saya semuanya berpuas hati dengan sharing yang saya berikan.



Bersama Pengetua dan guru MRSM Transkrian ketika minum pagi waktu break jam 10.30 pagi.


Pn Normah. Beliau yang banyak bantu saya ketika di MRSM Taiping dulu. Beliau ajar saya subjek BM. Kalau bukan sebab Pn Normah yang call saya sendiri. Mungkin saya tak buat sharing di MRSM ini.

Untuk pengetahuan anda, jadual hidup saya agak pack. Saya buat bisnes. Macam macam kerja yang nak kena buat. Sebab tu saya tak leh nak berceramah sangat.


Sessi kedua. Kali ni bersenam saya ajak student naik sekali.


Kita nyanyi lagu dulu. I Believe I Can Fly.


Semoga semua pelajar ini dapat fly ke luar negara tahun ini.


Give a big hug to their friend


Lets do it together....


Ini sharing kedua. Macam mana nak jadi magnet kepada kejayaan dalam kehidupan.


Saya buat tayangan video


Kisah katak pekak.... 


Bila habis... Sahabat saya, super senior di MRSM Taiping hari tu berkongsi sedikit pengalaman dengan adik adik di sini.


Semua pelajar wanita khusyuk mendengar sharing dari akak ni.



Pelajar lelaki pun sama...


Closing... Part tangkap syahdu.. Saya bagi bebudak menangis. Nak make sure dia orang buat yang terbaik dalam SPM nanti..


Selfie dulu dengan para pelajar...


Sedikit cendera hati dari pihak MRSM Transkrian kepada saya.

Alhamdulillah... 

Syukur atas segala nikmat yang Allah berikan.

Semoga sedikit yang saya kongsikan banyak yang pelajar ni dapat manfaat.

Wassalam.

Mohd Firdaus Mat Saad
Penceramah Motivasi
Penulis Buku Pelajar Cemerlang

Sila Tekan Button Share Jika Anda Rasa Entri Ini Bermanfaat

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top