Assalamualaikum,

Saya doakan anda yang menziarahi blog mariafirdaus.com.my ini akan sentiasa dilimpahkan rahmat dan kasih sayang daripada Allah.

Saya doakan, "Anda Kaya Dan Berjaya" serta "Slim Dan Sihat".

Wanita Memang Sibuk Tetapi Mengapa Ada Yang Tak Kurus?

Dalam Program Now Everyone Can Kurus (NECK) kita banyak terapkan kepada para peserta untuk ubah gaya hidup.

Kita sangat terapkan kepada para peserta, kalau nak kurus WAJIB JAGA PEMAKANAN.


Anda ingat pesan saya betul betul, syarat pertama nak turunkan berat badan adalah dengan mengawal apa yang kita makan. 

Bila saya kata kawal apa yang kita makan, ini tak bermaksud kita tak leh makan apa yang kita nak makan. Tapi kita kena bijak mengawal kalori yang masuk ke dalam badan kita.

Ok, ini bukan topik yang saya nak bincangkan kali ini.

Tapi saya nak share feedback yang saya dapat daripada peserta NECK sebelum ini. 

Ibu Sibuk Bekerja Di Rumah, Mengapa Tak Kurus?

Ini persoalan yang saya dapat daripada peserta.

Mereka kata di rumah mereka bekerja 24 jam. Mereka kemas rumah, sapu sampah, basuh baju, sidai baju, lipat baju, jaga anak dan buat semua kerja rumah. Tapi mengapa mereka tak kurus?


Antara senarai tugasan seorang ibu di rumah.


Ini pun best juga. Bila anak pi 'kacau' ayah, ini lah jawapannya.

Alih alih, semuanya mak yang nak kena buat dan handle anak ni.

Isunya, mengapa mak masih tak kurus. Tapi semakin bambam.

Saya percaya isu ini pasti dan pasti bermain di fikiran para ibu, isteri dan wanita yang rasa mereka sibuk gila bekerja di rumah, tapi mengapa mereka ini tak kurus.

Tolak waktu tidur, yang lain semuanya waktu bekerja.

Dah kerja keras, buat macam macam mengapa tak kurus?

Kalau tanya saya, jujur saya katakan mereka ini tak ada ilmu. Mereka may be buat kerja macam macam, tapi mereka tak tahu memilih makanan yang betul.

Bila kalori yang masuk dalam badan melebihi kalori yang diperlukan, inilah sebab utama mengapa makin ramai orang yang jadi bambam.

Oklah... Kita tolak ketepi bab pemakanan.

Kita bercakap mengenai bab kerja yang seorang wanita lakukan. Dah buat banyak kerja kenapa masih tak kurus.

Jawapan saya macam ni.

Sebenarnya, walaupun kita buat kerja yang membakar kalori, tetapi bila kerja itu sudah jadi rutin yang kita lakukan setiap hari. Tubuh badan kita sudah boleh 'menerima' apa yang kita lakukan itu.

Cuba bayangkan, kita dah bertahun buat benda benda yang sama dan tak kurus kurus. So, macam mana nak kurus kalau still buat benda yang sama. Tubuh badan kita dah boleh 'terima' apa yang kita buat itu sebagai amalan hidup kita.

Tubuh badan tak rasa sebarang perubahan.

So, berat tak akan turun.

Aktiviti seorang ibu yang buat pelbagai kerja boleh dianggap sebagai 'senaman' bila ia baru melakukan kerja kerja itu. Tapi bila dah hari hari buat, ia bukan lagi jadi senaman. Tetapi ia dah jadi satu rutin.

Tubuh badan tak akan memberi sebarang respon kepada apa yang kita buat. 

Sebab apa? 

Sebabnya, tubuh badan kita memang sudah dilatih untuk menyesuaikan diri dengan keadaan seharian kita. Sebab itulah, setiap dua minggu kita kena mengubah 'rejim senaman' kita. Agar tubuh badan berasa 'terkejut' dan merasakan terpaksa membakar lebih kalori untuk perubahan senaman yang baru itu.

Sebab itulah anda tengok, orang yang nak turunkan berat badan, mereka tak boleh buat satu jenis senaman sahaja. Tetapi mereka perlu mempelbagaikan jenis senaman agar tubuh badan perlu bekerja keras bagi membakar kalori dan lemak yang ada dalam badan.

Untuk pengetahuan anda, tubuh badan kita memang sudah di'design'kan untuk tidak suka berubah. Tubuh badan diajar untuk menyesuaiakan diri dengan sebarang perubahan dan kembali kepada keadaan asal.

Sebab itu anda tengok, orang yang gemuk. Lepas dia diet beberapa minggu, kemudian dia stop diet badan akan kembali naik seperti dahulu. 

Sebabnya, semua sel dalam badan ada memori dan mereka masih 'ingat' yang tuan mereka ini sebenarnya gemuk.

Bagi tubuh badan kita, kalau berat badan kita berkurang ia merupakan satu 'kerugian' buat mereka. Tubuh badan kita 'nak' kita ada banyak lemak sebab kita akan ada banyak 'reserve energy'. 

Sistem tubuh berfungsi agar kita boleh survive lama, maksudnya orang yang ada banyak lemak akan hidup lebih lama berbanding orang yang kurang lemak apabila kedua dua orang ini tak makan pada jangka masa yang panjang. Orang yang lemak banyak akan ada banyak kalori yang boleh dibakar berbanding orang yang kurus.

So, seboleh mungkin badan kita tak nak kita kurus sebab dia nak kita ada 'bekalan tenaga' yang cukup.

Sebab tulah, kalau setakat senaman sikit sikit yang kita buat macam kemas rumah, dan kerja harian rumah lain kita buat setiap hari tak memberi kesan untuk menurunkan berat badan kita.

Kepada para ibu yang nak turunkan berat badan, saya cadangkan buat lah dua perkara ini:

1. Buat senaman kardia yang dapat membakar banyak kalori. Seperti jogging, aerobik, berbasikal, skipping, zumba, circuit training dan macam macam lagi.

2. Modify senaman yang anda buat setiap dua minggu. Ini akan membantu untuk kita 'menipu' tubuh badan kita untuk turun berat dengan lebih cepat. Jangan terlalu lama maintain buat benda yang sama.

Saya Sibuk Dan Tak Sempat Nak Bersenam

Ini alasan yang biasa kita dengar. 

Sebab itulah dalam program Now Everyone Can Kurus, kita ajar para peserta untuk buat senaman yang high impact.

Maksud saya, buat senaman yang ringkas dan hanya dari rumah tapi mampu membakar kalori yang jauh lebih tinggi berbanding berjogging di luar rumah.

Contohnya, jika jogging di luar rumah setengah jam bakar 200 kalori. Tapi kita akan ajar para peserta NECK untuk bersenam 30 minit dari rumah yang bakar 400 kalori.

So, kita lebih mementingkan kualiti senaman. Bukan kuantiti senaman.

In fact, kita ada kongsikan dengan peserta untuk buat senaman 1 jam yang boleh bakar kalori sebanyak 1000kCal. 

Mereka boleh fokus buat senaman ini pada hari mereka cuti.

Bila dah ada mentor, dah ada kenkawan dalam Telegram Group yang mempunyai misi yang sama barulah kita akan turun berat badan dengan cepat. 

So, saya harap apa yang saya kongsikan kali ini dapat memberi sedikit ilmu kepada anda bagi menjawab persoalan mengapa ramai ibu yang sibuk bekerja di rumah tetapi masih tidak kurus.

Saya doakan "Anda Kurus Dan Sihat".

Wassalam

Mohd Firdaus
Founder Program Now Everyone Can Kurus
"Jom Kurus Dari Rumah"



Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

Mohon Anda Tekan Button SHARE Di Bawah Jika Anda Rasa Apa Yang Saya Kongsikan Ini Bermanfaat Untuk Anda.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top