Assalamualaikum,

Saya doakan Allah permudahkan urusan anda. Saya doakan Allah limpahkan rahmat dan kasih sayang kepada anda.

Semoga apa yang dikongsikan ini sedikit sebanyak dapat membantu dan memberi inspirasi kepada anda semua.

Hari ini, saya nak kongsi dengan anda realiti yang berlaku dalam masyarakat kita hari ini.

Orang Berjaya vs Orang Gagal

Bila kami buat bisnes Shaklee ini, sesekali kami akan buat kelas secara offline. Bukan selalu, tapi sesekali kami buat juga untuk bertemu dengan anak didik kami secara bersemuka.

Di sini kami dah boleh mula melihat karektor mereka yang 'memilih' untuk berjaya dan mereka yang 'memilih' untuk gagal.

Bila kami adakan kelas Offline ini, biasanya kita perlukan sedikit bayaran untuk cover kos sewa bilik dan juga untuk cover kos makanan. Itu sahaja.

Biasanya, hanya untuk cover modal tanpa kami ambil untung. Untuk kelas 1 hari full, biasanya dalam RM30 ke RM50 sahaja.

Waktu ini, mereka yang nak berjaya akan terus cuba untuk menghadirkan diri ke kelas ini.

Dan pada masa yang sama, akan ada juga orang yang akan kata tak mampu, mahal, takde masa nak pergi, takde orang jaga anak, takde transport, ada kerja, urusan keluarga dan bermacam 1001 alasan.

Oklah... Kita cuba terima alasan mereka.


Dalam bisnes ini juga, kami turut buat kelas secara online yang FREE. Totally PERCUMA. Ia boleh ditonton dan boleh dibaca 24 jam.

Orang yang berjaya, mereka akan terus cuba untuk membaca dan menghayati ilmu ilmu yang kami kongsikan.

Namun, orang yang memilih untuk gagal. Mereka akan kata takde masa nak baca, baca tak faham (baca sekali lalu jer, tak tulis nota macam mana nak faham?!!), Internet slow sangat, anak kacau Handphone/Laptop dan bermacam 1001 lagi alasan.

Oklah... Kita cuba untuk terima alasan mereka.

Namun, bagi saya saya betul betul tidak boleh terima alasan mereka bila mereka kata mereka tak sempat nak cari ilmu.  Tapi yang peliknya sempat pula update FB yang mereka tengok tv, movie berjam-jam dari awal sampai habis...

Kesudahannya, kehidupan kita masih di takuk yang sama sejak 5-10 tahun yang lalu.

Ilmu Harus Dicari

Saya sekadar berkongsi dengan anda, jika kita nak berjaya kita perlu mencari ilmu. Bukan tunggu sehingga orang datang suap ilmu masuk ke dalam mulut kita.


ILMU itu sifatnya DIDATANGI, bukan MENDATANGI. 

Kalau kita nak berjaya di DUNIA kita perlukan ILMU,
Kalau kita nak berjaya di AKHIRAT kita juga perlukan ILMU.
Kalau nak berjaya di DUNIA dan AKHIRAT pun kita perlukan ILMU.

Oleh itu, carilah KESEMPATAN dalam setiap KESEMPITAN.

Orang yang BERJAYA, mereka sibuk mencari PENYELESAIAN,
Orang yang GAGAL, mereka sibuk mencari ALASAN.

Semoga Allah mudahkan urusan kita semua untuk KAYA, BERJAYA & BAHAGIA di dunia dan di akhirat.

Wassalam

Mohd Firdaus 
Founder Of Maria Firdaus Empire
The Most Happening Shaklee Group In Malaysia

Feel Free To SHARE Jika Anda Rasa Entri Ini Bermanfaat

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top