By : Kam Maria Abdul Mutalib

Assalamualaikum,

Apa khabar para pembaca blog Mariafirdaus.com.my?

Terima kasih kerana anda semua masih sudi membaca catatan hidup kami dalam blog ini. Sokongan anda memberi lebih semangat untuk kami terus berkongsi lebih banyak perkara-perkara yang memberi kebaikan.

Hmm..Dah lama Maria tak bercerita tentang kehidupan sekarang sebagai WORKING-AT-HOME-MOM (WAHM).

Baru-baru ini, Maria ada terima satu email daripada pembaca blog. Ini adalah isi kandungan email beliau.

EMAIL DARI PEMBACA BLOG
--------------------

Assalam Puan Maria, 

Saya dari XXX, alhamdulillah saya telah membaca e-Book Puan dan menerima emel emel suami Puan melalui Empayar Maria Firdaus. 

Tahniah diatas kejayaan Puan Maria & suami. Teringin juga untuk merasa dan menikmati kesenangan dan kekayaan seperti itu, tumpang gembira membaca holiday jemputan ke States tu. 

Terus terang, saya amat meminati kehidupan WAHM seperti Puan Maria. Saya juga berkelulusan tinggi, namun teringin menikmati kebebasan hidup tanpa stres bekerja siang malam. 

Keliru juga apabila memikirkan apakah nanti persepsi orang: bila dah ada pendidikan tinggi, tapi tinggal kat rumah je siang memanjang! 

Memanglah tak perlu hiraukan apa orang kata, tapi hati ni nak juga menyumbang pada masyarakat, dengan ilmu yang kita ada. Serba salah juga disini...! 

Saya berharap Puan Maria dapat memberikan pandangan agar saya cenderung memilih jalan yang tepat dan betul. 

Terima kasih. 

Wassalam, 
XXX

---------------------------------

Maria ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada penghantar email ini. Maria sangat menghargai pandangan anda.

Jom Maria kongsikan pandangan Maria pula ya.

BERTUKAR TEMPAT KERJA, BUKAN BERHENTI KERJA



Sebenarnya, Maria pun penat belajar. Buat Degree Engineering di United Kingdom selama 3 tahun, dan balik ke Malaysia sambung buat Master selama setahun pula.

Dulu Maria tak pernah terfikir nak buat bisnes atau berhenti kerja, sehinggalah suami Maria, Firdaus yang buka minda Maria untuk mula buat bisnes. Itu pun lepas Maria dah ada 2 orang anak.

Sekarang, Maria tak rasa Maria rugi berhenti kerja sebagai Engineer. Dulu semasa Maria bekerja, Maria bekerja keras untuk mengkayakan orang lain.

Sekarang, Maria BUKAN BERHENTI KERJA. Tapi Maria BERTUKAR TEMPAT KERJA. 

Dulu, Maria bekerja sebagai Engineer di kilang milik orang lain.

Tapi sekarang Maria bekerja sebagai Ahli Lembaga Pengarah kepada Syarikat Maria sendiri iaitu MARIA FIRDAUS SDN BHD.

Adakah bila berhenti kerja sebagai Engineer, Maria dah tak boleh berbakti kepada masyarakat?

BANTU MASYARAKAT TINGKATKAN EKONOMI KELUARGA

Setiap hari, Maria dan suami memerah keringat untuk berfikir macam mana kami boleh membantu lebih ramai orang lain di luar sana.

Kami bantu mereka untuk menjana pendapatan sampingan bagi meringankan ekonomi keluarga mereka.

Alhamdulillah, setakat ini dah ramai sangat yang kami bantu.

Ada antara anak didik kami, kini memperoleh pendapatan 3-4-5 angka sebulan melalui bisnes Shaklee.

Hari ini mereka tidak lagi ''kesesakan' ketika di hujung bulan,  sebab mereka dah dapat bonus Shaklee setiap pertengahan bulan.

Ada yang kata, sekarang mereka dah tak perasan bila gaji mereka masuk. Dah tak perlu tertunggu-tunggu pun untuk gaji masuk macam dulu.

Kebahagiaan bagi Maria ialah apabila anak didik pun dapat kejayaan sama seperti Maria dapat. Syukur Alhamdulillah.

BANTU MASYARAKAT LEBIH SIHAT

Selepas Maria buat bisnes produk kesihatan Shaklee ini, barulah Maria sedar. Rupa-rupanya terlalu ramai rakyat Malaysia yang mengalami pelbagai masalah kesihatan.

Terlalu ramai ibu-ibu yang mengalami masalah penyusuan bayi. Ramai ibu-ibu yang sedang pregnant yang keletihan dan tak bermaya sepanjang pregnancy.

Terlalu ramai kanak-kanak yang mudah jatuh sakit sehingga terpaksa ditahan di hospital. Bila anak sakit, ibu bapa pun stress dan menganggu kerja harian mereka.

Dan terlalu ramai warga emas yang mengalami masalah sakit lutut, penyakit kronik sehingga mengganggu kehidupan seharian mereka. Ada yang sampai susah nak solat atau berjalan.

Mereka semua perlukan bantuan Maria. Maria perlu membantu mereka sebab Maria ada penyelesaiannya.

Itulah perjuangan Maria sekarang. Itulah khidmat yang dapat Maria berikan.

Alhamdulillah, dah ramai pelanggan yang kami bantu untuk mereka menikmati hidup yang lebih sihat dengan suplemen Shaklee yang kami pasarkan melalui online dan offline. Dari kanak-kanak, dewasa hinggalah warga emas.

Rasanya, sejak buat bisnes ini pada 2012, Maria dah berjaya bantu ribuan orang.

Jadi, siapa kata kalau kita berhenti kerja, duduk rumah saja tak boleh memberi khidmat kepada masyarakat?

HIDUP YANG BERBEZA

Syukur Alhamdulillah, hari ini Maria merasakan hidup yang sangat berbeza.

Setiap hari, apabila bangun dari tidur, Maria akan fikir, SIAPA YANG AKU NAK BANTU HARI INI? 

Maria rasa puas dan seronok sangat bila dapat bantu menyelesaikan masalah ramai orang di luar sana.

Alhamdulillah. Inilah perkara yang Maria tak dapat buat masa Maria kerja dulu sebagai Engineer.

Dulu, setiap pagi Maria terpaksa meredah jalan raya 1 jam 15 minit untuk ke tempat kerja. 1 jam 15 minit lagi perjalanan pulang ke rumah. Keluar rumah sebelum pukul 7 pagi, sampai rumah pun dah pukul 7 malam.

Balik rumah dah letih. Masa dengan family memang sangat terhad.


Inilah antara jalan yang Maria lalui untuk ke tempat kerja dari Parit Buntar ke Kulim dahulu. Setiap hari selama 5 tahun sebagai Engineer. Kalau ikut belakang lori macam ni, memang slow dan mengantuk lah jawabnya. 

Hidup Maria hanyalah tentang kerja, boss, kawan-kawan ofis dan tentang keluarga sendiri saja. Maria tak pernah nak kisah apa yang berlaku kepada orang lain. Facebook pun jarang-jarang bukak.

Tapi sekarang walaupun Maria hanya duduk di rumah, Maria sentiasa berinteraksi dengan masyarakat dengan adanya bantuan teknologi internet dan media sosial seperti Facebook, Blog, Whatsapp, Telegram dan lain-lain lagi.

Kini Maria mampu memberi sumbangan yang lebih besar kepada masyarakat tanpa perlu mengharungi traffic jam setiap hari.

Syukur Alhamdulillah dengan apa yang Allah berikan kepada Maria sekeluarga hari ini.

Allah memperkenankan doa Maria untuk mendapat karier terbaik untuk diri Maria dan family. Ini lah antara doa yang Maria pohonkan sewaktu Wukuf di Arafah ketika menunaikan Haji bersama suami pada tahun 2011 yang lalu.

Dan kini walaupun hanya dari rumah, Maria sudah mampu menjana pendapatan berlipat kali ganda daripada gaji sebelum Resign sebagai Engineer dahulu.


My Family, My Strength

Yang paling seronok, sekarang Maria boleh bekerja secara fleksibel. Sambil bercuti boleh bekerja. Sambil bekerja pun boleh bercuti. Nak balik kampung or holiday bila-bila masa saja, tak perlu apply Annual Leave macam dulu lagi :)

InsyaAllah, Misi dan Visi Maria untuk terus membantu lebih ramai orang di luar sana selepas ini, untuk Sihat, Kaya dan Berjaya di dunia dan akhirat.

MY LIFE, MY CHOICES



We are who we choose to be.

Maria harap, entry ini dapat menjawab persoalan yang ditanya oleh penghantar email di atas.

Sedarkah kita? Siapa kita HARI INI, adalah HASIL daripada apa yang kita telah PILIH 5-10 tahun lalu.

Dan apa yang kita PILIH HARI INI, bakal menentukan SIAPA KITA pada 5-10 tahun akan datang.

Jadi buatlah PILIHAN YANG TEPAT hari ini.

Bagaimana caranya?

Solatlah ISTIKHARAH setiap hari. Mohon kepada Allah, agar lorongkan hati kita untuk sentiasa MEMILIH YANG TERBAIK dalam semua PILIHAN yang ada dalam hidup kita..

WE ARE WHO WE CHOOSE TO BE...

Kepada anda yang membaca kisah Maria ini, mohon anda doakan kejayaan Maria dan keluarga seterusnya ya.

Maria juga doakan anda semua diberikan kebaikan hidup di dunia dan akhirat. Semoga Allah mudahkan urusan anda semua.

Wassalam.

"Hidup Untuk Memberi, Memberi Dan Terus Memberi"

Master Maria Firdaus
Founder of Maria Firdaus Empire
The Most Happening Shaklee Group In Malaysia

Jika anda nak tahu bagaimana sejarah Maria mula menjalankan bisnes online, kemudian berhenti kerja sebagai Engineer dan menjadi WAHM sejak April 2012, jemput baca kisahnya di dalam Ebook yang kami abadikan di sini :-



DOWNLOAD EBOOK PERCUMA DI SINI:-


Jika anda rasa entry ini bermanfaat untuk anda dan mungkin juga orang lain, mohon anda click button Share di bawah. Semoga lebih ramai yang akan mendapat manfaatnya. Terima kasih. 


0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top