Assalamualaikum,

Minggu lepas, saya dan Maria berkesempatan untuk menghadiri program Master Coordinator Celebration untuk meraikan kejayaan salah seorang mentor Maria iaitu Master Laila.

Untuk pengetahuan anda, Master Coordinator adalah pangkat tertinggi yang ada dalam Shaklee.

Bukan mudah untuk mencapai tahap ini. Ada orang yang terpaksa berjuang sehingga 2-3 tahun untuk sampai menjadi Master Coordinator.

Syukur Alhamdulillah, saya dan Maria berjaya mencapai tahap ini dalam tempoh 1 tahun. Allah banyak memudahkan kami sepanjang perjalanan kami menuju puncak.

MASTER COORDINATOR CELEBRATION

Untuk makluman anda, sekiranya seseorang itu berjaya mencapai Master Coordinator, pihak Shaklee akan mengajurkan satu majlis yang dinamakan Master Coordinator Celebration.

Tujuannya adalah untuk meraikan kejayaan mereka yang telah berhempas pulas, berjuang siang dan malam untuk menjadi MASTER.

Pihak Shaklee memperuntukkan sekitar RM50,000 untuk menganjurkan majlis ini bagi setiap Master.

Apa yang best, Master yang diraikan bebas untuk memilih mana- mana 5 Star Hotel di seluruh Malaysia untuk diadakan program ini.

Dalam program ini, master itu boleh memilih hotel, jadual program, jenis makanan dan bilangan jemputan.

Semuanya harus disesuaikan dengan budget RM50,000 yang semuanya diuruskan oleh pihak Shaklee.

Ini adalah kali kedua kami menghadiri Master Coordinator Celebration.

Kali pertama adalah 3 bulan lepas, iaitu semasa kami masih di rank ke-5 iaitu Key Coordinator. Jemput baca kisahnya ini di sini: Dulu Lawyer, Sekarang Terpaksa Berhenti Kerja!!

HOTEL PULLMAN, PUTRAJAYA

Untuk makluman anda, mentor kami iaitu Master Laila telah memilih Hotel Pullman Putrajaya sebagai tempat untuk mereka mengadakan majlis Master Coordinator Celebration ini.

Sebuah hotel 5-Star yang sangat cantik. Inilah kali pertama saya dan Maria menjejakkan kaki ke hotel ini.


Bagi saya, Hotel Pullman merupakan sebuah hotel yang sangat cantik. Memang design yang sangat mewah.



Di sini dipenuhi dengan banner Master Coordinator Celebration bagi meraikan master yang telah berjaya.

Acara dimulakan dengan jamuan makan tengah hari secara buffet.


Antara jamuan yang dihidangkan. Macam sedap jer !!!!! Bukan macam lagi dah, memang sedap...


Makanan wajib rakyat Malaysia rasanya, satay. Tapi, satay yang kami makan ni memang sangat sedap.


Aper nama saya tak tahu. Maklumlah... Orang kampong. Yang penting, sedap. Belasah ajelah.

Nasi turut disediakan untuk para tetamu. Maklumlah. Jamuan makan tengah hari katakan. Mestilah ada nasi. Memandangkan dah hari-hari makan nasi, saya tak makan nasi la. Makan yang lain aja.

Pencuci mulut. Nak makan banyak tak boleh, ingat orang lain sama.


Kehadiran pada peringkat awal boleh tahan lagi. Masih ada lagi meja yang kosong.



Dipertengahan majlis, orang semakin ramai. Dah tak ade tempat nak duduk. Terpaksalah duduk di tepi tangga, tepi pentas dan mana mana tempat yang boleh duduk.



Pendaftaran tetamu. Semua yang hadir diberikan door gift.



Para tetamu di minta masuk ke dalam dewan terlebih dahulu.


Para master yang lain pula diminta tunggu di luar bagi mengiringi Master Laila yang bakal diraikan.


Sebelum majlis bermula, akan ada perarakan masuk para Master. Sebelum ini kami tengok aje para Masters diumumkan nama sebelum masuk ke dewan. Alhamdulillah, kali ni kami pula hadir sebagai Master, diumumkan nama dan dapat join Master Parade on the Red Carpet. Teruja rasanya :)



Para hadirin yang sudah memenuhi dewan menantikan master yang diraikan.


Semua orang berdiri untuk menyasikan perarakan masuk Master Laila dan suaminya.

Perarakan masuk Master Laila dan suaminya.


Inilah Master Nur Laila. Berbaju pink baru tiba dan masuk ke dalam dewan.


Majlis dimulakan dengan ucapan pendahuluan daripada wakil Shaklee iaitu Victor Lim selaku President Shaklee Malaysia.



Seterusnya, ucapan daripada mentor kami yang utama iaitu Presidential Master Shariza. Allahuakbar. Ucapan beliau sangat padat dan ringkas. Namun sangat bermakna dan penuh dengan motivasi serta inspirasi.
Beliau berkongsi dengan kami semua pengalaman beliau membimbing Master Laila untuk berjaya dalam Shaklee.
Lihatlah pemimpin kami, walaupun berpendapatan 6 angka sebulan. Tetapi beliau tetap hidup bersederhana. Berpakaian menutup aurat dengan sempurna. Sejuk mata kami memandangnya.
Seterusnya, Majlis Penganugerahan Master Coordinator buat Master Laila oleh President Shaklee Malaysia, Victor Lim.

Seterusnya, tibalah masa yang ditunggu-tunggu. Master Laila berkongsi pengalaman beliau dalam menjalankan perniagaan Shaklee secara online ini sejak mula.
Perkongsian yang beliau sampaikan semasa majlis itu sungguh memberi motivasi dan inspirasi kepada kami semua.
Master Laila berumur 33 tahun, merupakan seorang ibu yang mempunyai 3 orang anak yang masih kecil. Sebelum ini beliau bekerja sebagai Engineer di sebuah syarikat Petroleum yang terkenal di Malaysia dengan pendapatan 5 angka sebulan. Kini sudah pun menjadi seorang Working-At-Home-Mum (WAHM).  


From Zero to Hero. Dari bonus Shaklee pertama berjumlah RM31, kini beliau berjaya menggenggam bonus 6 angka sebulan.
Ikuti perkongsian perjalanan kehidupan dan bisnes beliau sangat menyentuh hati kami yang mendengarnya.
SAYA BENCI MLM
Pertama sekali, beliau menceritakan sejarah keluarga beliau yang berasal dari Kedah.
Semasa beliau masih kecil, ibu bapa beliau menjalankan perniagaan MLM. Orang dulu biasanya sebut dengan 'MENIAGA LARUT MALAM'.
Dulu, ibu bapanya sering meninggalkan mereka adik-beradik di rumah dan bertandang ke rumah orang lain semata-mata untuk meeting dan bisnes pelbagai produk MLM. 
Pengalaman beliau dan adik-beradik ditinggalkan ibu bapa pada hampir setiap malam meninggalkan satu persepsi negative dalam diri beliau terhadap bisnes MLM.
Beliau berjanji dengan diri beliau, beliau tidak akan buat perkara yang sama kepada anak-anaknya.
Itu janji beliau.
JATUH CINTA DENGAN DENGAN SHAKLEE
Beliau berkenalan dengan produk Shaklee secara tidak sengaja. Beliau bersabahat baik dengan Kak Cery ketika semasa sama-sama bekerja.

Beliau hairan melihat Kak Cery sentiasa cergas dan bertenaga walaupun sibuk bekerja, dan masih menyusukan anak mereka yang sebaya.

Beliau pula ketika itu sering keletihan kerana masih menyusukan anak dan sering stress menguruskan anak-anak sendirian kerana suami sering outstation.

Atas nasihat Kak Cery, beliau pun mencuba Set Menyusu Shaklee.
Pada waktu itu, beliau mula merasai perbezaan yang sangat ketara. Beliau rasa lebih bertenaga. Tidak lagi rasa penat seperti dulu. Susu badan juga lebih meriah.
Beliau sangat-sangat teruja dengan impak positif ini. Beliau mula jatuh cinta dengan produk Shaklee.
TAK NAK BUAT BISNES
Pada peringkat awal, beliau langsung tak berminat nak buat bisnes. Beliau rasa malu nak menjual dengan orang lain.
Beliau pada waktu itu merupakan seorang Engineer di salah sebuah syarikat minyak terbesar di Malaysia.
Mana mungkin seorang Engineer nak menjual produk Shaklee dengan orang lain.
Beliau 'malu' dan takut orang bertanya, "Tak cukup ke gaji Engineer sampai nak kena buat bisnes Shaklee?"
Hakikatnya, beliau memang tak cukup duit pada waktu itu.
Memandangkan beliau anak sulung, adakalanya ibu bapa beliau meminta sedikit wang daripada beliau untuk menampung perbelanjaan adik-beradik yang lain.
Pernah suatu ketika, ibu menghubungi beliau kerana memerlukan sedikit wang. Namun, disebabkan gaji beliau sendiri pun dah hampir habis pada waktu itu, beliau tidak mampu nak berikan kepada ibunya.
"Mak, boleh tak mak tunggu 3 hari lagi bila gaji dah masuk. Nanti saya bagi."
Pada waktu itu, beliau tersentap. Beliau menangis.
Macam mana seorang 'Engineer' di sebuah syarikat Minyak yang terkenal, yang pangkatnya kelihatan 'gah', tapi masih tak mampu nak bagi duit kepada ibu bapa apabila diperlukan.

Beliau termenung seketika. Menangis dalam diri sendiri bila mengenangkan beliau tidak mampu membantu ibu bapanya.
Beliau sedar, beliau perlu melakukan sesuatu untuk mengubah hidup beliau.
MALU NAK JUAL SHAKLEE
Di pejabat, pada mulanya beliau malu nak menjual produk Shaklee. Perasaan "ego sebagai Engineer, malu nak menjual Shaklee" masih tebal dalam diri beliau.
Dalam masa yang sama, ada beberapa rakan di pejabat beliau yang mengandung dan menyusu mengalami pelbagai masalah seperti masalah penyusuan, keletihan dan stress.
Namun, beliau rasa masih berasa 'ego' dan malu untuk orang lain tahu yang dia nak jual produk Shaklee.
Sehinggalah, pada suatu hari. Beliau berkongsi kisah ini dengan mentor beliau, iaitu Kak Cery.
Mulalah Kak Cery menasihatkan beliau.
"Laila, kita buat bisnes bukan sebab kita nak menjual. Tapi kita nak bantu orang lain. Kita nak selesaikan masalah orang lain. Kesian kawan you, dia ada masalah. You tak nak tolong."
Di situlah beliau mula tersedar, kenapa beliau sanggup membiarkan kawan-kawan beliau menghadapi masalah, sedangkan beliau ada jalan penyelesaiannya?

Selepas itulah, beliau mula berkongsi kebaikan yang dah beliau rasakan dengan menggunakan produk-produk Shaklee. Niat beliau hanyalah untuk berkongsi dan membantu menyelesaikan masalah rakan-rakan, bukan untuk menjual.
Disebabkan beliau Engineer, 'ego' masih tinggi. Bayangkan, bulan pertama bonus beliau bermula hanya dengan RM31. Beliau tak menjual pun. Beliau just tolong sorang dua kawan sahaja.
Beliau dapat cheque RM31 dari Shaklee, tapi disebabkan ia hanyalah RM31, beliau tak 'clearkan' cheque itu pun.
Bulan berganti bulan, permintaan terhadap produk-produk Shaklee di kalangan rakan-rakan semakin tinggi. Semuanya memberikan feedback yang positive. Perniagaan beliau semakin berkembang.
Pada waktu itu, baru beliau sedar. SHAKLEE IS MLM.
"What !!!!! Shaklee MLM?"
Bayangkan, beliau join Shaklee dalam keadaan beliau tak tahu Shaklee tu MLM.
"Kan aku dah cakap, aku tak nak buat MLM"
Namun, kali ni mentality beliau sudah berubah. Niat beliau menjalankan bisnes ini adalah untuk membantu orang lain. Nak selesaikan masalah orang lain. Nak tambah nilai hidup orang lain.
Bak kata Dr Azizan, kalau kita buat bisnes sebab ini. Jangan risau, kita terpaksa jadi kaya.
Inilah yang berlaku kepada Master Laila. Beliau bantu selesaikan masalah ramai orang, sebab itu beliau terpaksa jadi kaya.
Rupa-rupanya, konsep dalam Shaklee ini sangat berbeza berbanding konsep dalam MLM-MLM yang lain.
Syukur Alhamdulillah.
Beliau berkongsi, beliau hanya buat bisnes dari rumah sahaja. Beliau buat secara part time sahaja secara online menggunakan facebook dan blog. Tak perlu pergi ke rumah orang atau meeting sehingga larut malam, tak perlu nak bawa stok ke hulu ke hilir. Tak perlu nak bersusah payah macam konvensional MLM.
Semuanya dihujung jari sahaja. Jika ada customer order barang. Terus order secara online dan barang terus dihantar kepada customer. As simple as that.
CABARAN DALAM PERNIAGAAN DAN KEHIDUPAN
Beliau berkongsi pengalaman, perit jerih perjuangan beliau sepanjang 2 tahun menjalankan perniagaan Shaklee ini.
Allahuakbar. Saya yang mendengarnya pun rasa sesak dada. Tak dapat saya bayangkan, macam mana beliau hadapi semua itu. Ia bukan sesuatu yang mudah.
Beliau berkongsi dengan kami, beliau mempunyai tiga orang anak yang masih kecil. Tidak mempunyai pembantu rumah. Tinggal di Sabah. Suaminya berkerja di pelantar minyak.
Pendek kata, semua urusan keluarga beliau yang uruskan.
Dengan kerja yang sangat sibuk kerana memegang posisi sangat penting di pejabat, masa beliau bersama anak-anak adalah sangat terhad.
Beliau antara yang terawal menghantar anak ke taska dan selalu menjadi yang terakhir mengambil anak di situ.
Suatu hari, anak beliau terkena jangkitan kuman di taska. Dalam tempoh 1 hari sahaja, mata kiri anaknya membengkak dengan sangat teruk. Beliau terpaksa membawa anaknya itu ke hospital.
Di hospital, anaknya di tahan di wad. Dalam kesibukan itu, beliau terpaksa menghantar dua anak yang lain ke rumah pengasuh semula.
Kejadian ini benar benar 'membuatkan' beliau berfikir.
Sampai bila beliau harus bekerja begitu. Sampai bila beliau nak 'abaikan' anak-anak. Sampai bila nak berkerja ke hulu ke hilir dan anak- anak tidak terurus dengan baik.
Beliau mula nekad, beliau akan buat bisnes Shaklee dengan baik. Beliau berazam untuk membantu lebih ramai orang lain selepas ini.
Walaupun sibuk menjalankan tanggung jawab sebagai seorang ibu kepada tiga orang anak, seorang eksekutif di sebuah syarikat minyak, seorang usahawan Shaklee, beliau berusaha menguruskan masanya sebaik mungkin.
Adakalanya, beliau terpaksa tidur lambat dan bangun awal pagi. Inilah sahaja masa yang beliau ada untuk buat bisnes. Di siang hari, beliau lebih sibuk dengan urusan kerja di pejabat.
Namun, beliau tidak menjadikan kesukaran ini sebagai satu alasan untuk tidak berjaya. Sebaliknya, beliau ambil semunnya sebagai satu cabaran untuk semakin maju ke hadapan.  


Master Laila berjaya ke puncak Master Coordinator ketika masih bekerja sebagai Engineer. Jadi bagi beliau, tiada alasan jika kita betul-betul mahukan kejayaan itu.
Selepas 8 bulan menjadi Master Coordinator, akhirnya beliau mengambil keputusan berhenti kerja dan menjadi Working-At-Home-Mum (WAHM). Alhamdulilllah kini beliau mempunyai lebih banyak masa bersama keluarga, disamping menjana pendapatan 6 angka sebulan bersama Shaklee.
Inilah antara keputusan terbaik yang telah beliau buat dalam hidup beliau. Tahniah Master Laila!!




Selepas tamat sessi perkongsian dari Master Laila, beliau menayangkan sebuah video yang menunjukkan kisah kejayaan ahli-ahli dalam group beliau. Tak sangka, ada juga gambar kami dalam video yang beliau tayangkan. Teruja rasanya :)


Master Laila menjemput Maria naik ke pentas dan memberikan hadiah atas kejayaan sebagai Master. Terima kasih Master Laila!



Barisan para Masters bergambar bersama Master Laila.

Sessi memotong cake bersama ahli keluarga Master Laila.


Majlis berakhir diiringi letupan kecil beserta kilauan kertas bergemerlapan.




Alhamdulillah, selesai sudah majlis Master Celebration. Maria bersama Master Laila, seorang wanita yang penuh dengan kisah inspirasi.



Ini pula barisan Masters, iaitu para mentor dalam susur galur Shaklee kami. Dari kiri Master Maria, Master Zahirah, Master Laila, Presidential Master Cery, Master Hafsah.



Bersama sebahagian anak-anak didik kami dalam Empayar Maria Firdaus' Millionaire in Shaklee (MFMS)

Bersama kakak Maria, Coordinator Kam Haryatie dan suaminya Syed Hafiz. Bakal Master in 2014!! Saje buat gaya Dr Azizan pulak.. hehe..
Alhamdulillah, majlis berjalan lancar. Sekarang ni kami tengah plan program untuk Master Coordinator kami pula. Tarikhnya belum tahu lagi.
InsyaAllah masa event kami nanti, kami akan jemput semua pembaca blog Maria Firdaus untuk sama-sama meraikan kejayaan kami. Ada ke yang nak datang?
Kalau anda nak datang, sila click LIKE Button di bawah. Boleh kita budget berapa orang Shaklee perlu sediakan makanan. Hehe..
Wassalam...

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com


019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top