Assalamualaikum,

Syukur Alhamdullillah. Semakin hari, semakin ramai yang mula menerima Shaklee. Disebabkan ramai yang baru mendaftar sebagai Shaklee Independent Distributor, maka Group Jutawan Shaklee menganjurkan Magic Aura Menjejak Jutawan Shaklee di Hotel Seri Malaysia, Kangar Perlis.

Bagi saya, program ini sangat bagus. Ini kerana para Master Coordinator akan turut serta dan berkongsi dengan para usahawan baru pengalaman pengalaman mereka bagaimana mereka berjaya dalam Shaklee dahulu.

Sejak dahulu lagi, jika ada program sebegini. Saya tidak akan melepaskan peluang. Saya sedar kepentingan mentor dalam menentukan kejayaan seseorang.

Ini yang dipesan oleh Dr Azizan Osman. Jika nak buat bisnes, pastikan saya mempunyai mentor yang betul. Untuk guide saya ke puncak kejayaan.

Sebab itulah,  sesibuk mana pun saya. Program sebegini pasti tidak akan dilepaskan.

Magic Raya Utara Sungai Petani Klik DI SINI adalah program pertama Shaklee yang kami sertai. Ia diadakan pada 17 Ogos 2013. Masa tu, kami baru di rank ke-3 iaitu COORDINATOR

Banyak sangat ilmu yang dikongsikan. Kami bersyukur kerana para mentor berkongsi rahsia macam mana mereka berjaya dahulu.

Syukur Alhamdulillah. Tugas saya dan Maria tinggal balik dan buat sahaja. Segalanya sudah dikongsikan di situ.

Pada bulan September 2013, telah diadakan Program Magic Raya Shaklee pula di Kuala Lumpur, sempena sambutan Hari Raya. Pada waktu itu kami baru sahaja naik ke rank-4 iaitu SENIOR COORDINATOR. Kisahnya ada kami kongsikan DI SINI.

Pada bulan Oktober 2013, sekali lagi diadakan Magic Aura Shaklee. Kali ini di Ipoh pula. Anda boleh baca kisah itu DI SINI.

Bayangkan dalam program itu, terdapat 13 Master Coordinator yang berkongsi dengan kami semua kisah kejayaan mereka. Mereka share tips dan rahsia kejayaan mereka.

Sekali lagi, banyak ilmu baru yang saya serap di situ. Pada waktu itu, kami berada di rank ke-5 iaitu KEY COORDINATOR.

Kami berada di peringkat yang sangat mencabar pada waktu itu. Bukan mudah untuk 'merangkak' naik menjadi MASTER COORDINATOR dalam Shaklee ini.

Selepas mengikuti tips-tips yang dikongsikan, bisnes kami berkembang dengan sangat baik. Inilah bezanya buat  bisnes ada mentor dan tiada mentor.

Syukur, bila kami ada masalah. Kami sentiasa dibantu dan disokong oleh mereka yang sentiasa mahu melihat kami berjaya.

Setiap bulan, sales kami meningkat dengan mendadak. Syukur Alhamdullillah.

Ada orang yang buat bisnes Shaklee memilih untuk tidak hadir ke program sebegini. Mereka tidak sedar, dalam program program sebeginilah semua rahsia dikongsikan. Dalam program sebeginilah semua persoalan di hati kita akan terungkai.

Jika program sebagus ini mereka tak mampu nak hadir, cuba bayangkan. Macam mana nak berjaya dengan cara yang mudah. 

Magic Aura Utara Shaklee - Menjejak Jutawan Shaklee

Hari Sabtu yang lepas (14 December 2013), Group Jutawan Shaklee telah menganjurkan Magic Aura Utara Shaklee yang bertemakan Menjejak Jutawan Shaklee.

Jika sebelum ini, kami sebagai peserta program. Syukur Alhamdulillah, kali ini saya dan Maria dijemput hadir ke program untuk berkongsi pengalaman pula sebagai salah seorang MASTER COORDINATOR. 

Syukur sangat-sangat. Kami berasa gembira kerana dapat berkongsi pengalaman kami dengan orang lain pula. 


Program dijalankan di Hotel Seri Malaysia, Kangar, Perlis. Yuran hanya RM25 seorang. Teramat murah jika dibandingkan dengan ilmu dan buffet lunch yang disediakan. Kanak-kanak pula tidak dikenakan sebarang bayaran.


Antara para peserta yang hadir.


Master Efa sedang bertanyakan soalan kepada para peserta semasa salah satu sessi perkongsian beliau. Walaupun beliau pernah menghidap penyakit kronik sebelum ini, tetapi beliau berjaya bangkit dan mengharungi semua dugaan dalam hidup. Kini menjadi Jutawan Muslimah muda yang sangat hebat!! Umur baru 28 tahun. Seronok sangat tengok sekarang, muda muda lagi dah berjaya.


Perkongsian daripada salah seorang Master yang kami panggil Kak G. Seorang yang sangat lembut bicaranya dan sangat merendah diri. Beliau berkongsi pengalaman dahulu pernah kerja makan gaji sebagai seorang engineer. 

Tetapi, disebabkan tiada masa dengan keluarga. Beliau bertukar profesyen menjadi seorang guru. Beliau sangka, kerja guru memberikan kelapangan masa dengan anak anak, rupanya kerja guru sekarang dah tak sama macam kerja guru dahulu. 

Kak G masih tidak mempunyai masa yang cukup dengan keluarga, disamping masalah kewangan yang dihadapinya.


Kak G seorang ibu beranak 5. Beliau berkongsi tentang pelbagai cabaran dan dugaan hidup yang beliau hadapi sebelum dipertemukan dengan Shaklee. Antaranya diuji dengan keadaan masalah kesihatan anak-anak beliau dan kekangan kewangan. Tiga anak beliau ini masing-masing diuji dengan ujian yang sangat hebat. 

Namun, dalam keadaan 'tersepit' ini, beliau cuba menggunakan produk Shaklee untuk anak anaknya. Dan Alhamdulillah, setelah beberapa lama. Keadaan kesihatan anaknya bertambah baik.

Disitulah bermulanya cerita beliau 'terjebak' dengan Shaklee.


Kisah hidup Kak G sangat memberi inspirasi kepada para hadirin semua.


Kisah bagaimana Kak Ji memulakan bisnes Shaklee. From ZERO... Online hanyalah menggunakan Facebook dan Blog. Dalam masa yang sama sedikit Offline menggunakan Flyers dan Booth.


From Zero ..to HEROin. Akhirnya Kak G berjaya ke puncak Master!! Perjuangan untuk mencapai Master Coordinator mengambil masa selama 2 tahun. Bayangkan, apa akan jadi kalau Kak G give up ditengah jalan. Pasti Kak G tidak merasai apa yang beliau rasai sekarang ini.


Yang best, Kak G share pengalaman beliau naik kapal terbang buat kali pertamanya selepas mendapat free trip dengan Shaklee. Beliau kongsi pengalaman travel ke Langkawi, Kota Kinabalu, Dubai dan mengerjakan Umrah bersama suami tercinta. Lebih best, semuanya 5 star trips, all sponsored by Shaklee.


Setiap yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya. Kita merancang, Allah juga merancang. Perancangan Allah lah yang terbaik. Antara kata kata motivasi terakhir daripada Kak G. 

Oh Kak G. You really inspired me...


Sessi seterusnya adalah Forum, yang Master Eha sebagai moderator. 

Di sebelah kiri Maria ialah seorang IT Programmer, kini sudah menjana income 5 angka sebulan bersama Shaklee.

Di sebelah kanan sekali pula adalah seorang Dentist. Kami dijemput untuk berkongsi serba sedikit pengalaman sepanjang bersama Shaklee. 


Seterusnya adalah Cabutan Bertuah untuk para hadirin. Maria dijemput untuk menyampaikan hadiah :)


Tapi, sebelum dapat hadiah, kena jawab soalan dulu dari Maria yer. 

Soalan berbunyi: "Apakah syarat-syarat kelayakan untuk mendapat Car Bonus?"

Alhamdulillah nasib baik yang dapat soalan ni pun dah qualify Car Bonus. So jawapannya tepat sekali, boleh dapat hadiah... :)


Masa program di Ipoh 2 bulan dahulu, kami hanya mampu tengok sahaja barisan Master mendapat hadiah khas daripada pihak penganjur semasa sessi Master Parade. 

Masa tu, Maria membayangkan dia turut serta dalam barisan Master di hadapan. Hehe.. That's The Power Of Visualisation. Just imagine kita macam dah berjaya, Insya Allah kejayaan akan datang kepada kita.


Syukur Alhamdulillah, sekarang Maria sudah pun berada di barisan para Master Coordinators.


Sebelum berhenti rehat untuk makan tengah hari, kami semua bergambar dahulu. Ramaikan... Meriahnya kalau kita berada dalam group yang betul. Yang sudi membimbing kita ke jalan yang betul.


Tugasan para suami ambil gambar.


Lunch, makanan disediakan oleh pihak penganjur. Syukur Alhamdulillah, sempat berjumpa dengan anak didik saya.

Ada beberapa orang dalam gambar ni yang sudah memperoleh pendapatan 4 angka secara konsisten setiap bulan sebelum ini. Tahu, tak..... Ada yang kami tak pernah jumpa sebelum ini. Inilah kali pertama kami berjumpa mereka di dunia nyata.

Sebelum ini, semua coaching hanyalah melalui online dan juga telefon sahaja.


Bersembang dengan suami Kak Mimi. Mereka dari Langkawi.


Sessi petang bermula dengan perkongsian daripada beberapa Master yang lain.


Then, masa yang ditunggu tunggu. Selalunya, Shaklee sangat sinonim dengan wanita. Tetapi, dihadapan ini adalah barisan suami yang sentiasa menyokong perjuangan isteri mereka dalam Shaklee. Semunya dah menjadi Master sekarang ni. Ada yang dah bergelar jutawan pun pada usia yang sangat muda.

Mereka berkongsi pengalaman mereka dalam membantu isteri mereka yang menjalankan perniagaan Shaklee.


The next, masa yang ditunggu tunggu. Chewahh.... Saya diberi peluang untuk berkongsi pengalaman dalam dunia online.


Dr Azizan ajar, kalau bercakap, mesti ada interaksi dengan peserta.


Apa lagi, ramai yang terpaksa angkat tangan. 

Syukur Alhamdulillah, saya berkongsi pengalaman mudahnya buat bisnes Shaklee berbanding buat bisnes yang lain. Dengan Shaklee, tak perlu ada modal yang besar. Modal RM75 sahaja. Tak perlu buat produk sendiri, tak perlu ada kedai, tak perlu ada pekerja, tak perlu bayar bil letrik dan sebagainya.

Jika nak dibandingkan dengan bisnes yang lain. Memang tak terbanding. Bagi saya, Shaklee antara bisnes yang termudah untuk dijalankan.



Sessi penyampaian hadiah untuk Maria. Sempena meraikan kejayaan menjadi New Master Coordinator.



Di sebelah kanan Maria, yang berbaju biru adalah Master Ani. Baru sahaja melahirkan anak ke-3, masih dalam pantang lagi. Tapi tetap sudi datang untuk berkongsi ilmu dan pengalaman beliau dalam bisnes.


Sessi terakhir untuk hari itu adalah sessi memotong kek.


Cantik tak kek kek ni? Cantik satu bab, sedap lagi satu bab. Rasanya, acara potong kek memang tak boleh dipisahkan dengan program Shaklee. 


Dulu, Maria tengok aje para Master memotong kek. Kali ni, Maria turut dijemput untuk bersama sama memotong kek. Heheh..


Bersama adik adik, akak akak yang berada dalam group Maria Firdaus' Millionaire In Shaklee (MFMS) di utara.


Ish ish... Anak siapa la ni? Hehe.. Fateh penat main sambil mandi swimming pool di hotel. Terbongkang juga akhirnya.


Tagline Baru Dari CEO Shaklee, Mr Roger Barnett :
"We Are Not MLM, We Are Social Marketing Company"

Kami semua mengaggap kami adalah satu family. Sebab tu kami suka menggunakan term seperti 'mak', 'anak', 'cucu' 'cicit', 'adik-beradik'. Walaupun kami tak pernah kenal sebelum join Shaklee, tapi kami rasa sangat rapat dan mesra antara satu sama lain. Padahal baru pertama kali berjumpa. 


Selepas habis program, kami adakan perjumpaan ringkas bagi ahli-ahli group MFMS. Bayangkan, saya tak pernah jumpa mereka sebelum ini. So dalam 30 minit, saya sharelah sedikit sebanyak teknik 'Jemput-Jemput'. Bagaimana membuatkan pelanggan yang mencari kita, tanpa kita perlu mencari pelanggan.


Fateh pun nak join coaching, nak pergi ke Abi.


Bersama Kak Noraini dan suami. Saya selalu nampak nama mereka di Facebook. Tetapi tak pernah jumpa mereka lagi. Ini kali pertama bersua muka. Kak Marlina, Kak Noraini ni ada nampak macam iras iras muka akak tak? ;)


Ini pula, sahabat lama saya di SMKA Al Mashoor (L) Pulau Pinang. Faizal & isterinya Fairuz.


Alhamdulillah, inilah hadiah-hadiah yang Maria dapat. 


Jutaan Terima kasih kepada para penganjur Magic Aura Perlis. Really love the gifts! :)


Tahniah kepada semua yang hadir dan penganjur yang telah menjayakan program ini!! Great Job!!

Sejujurnya, saya bersyukur kepada Allah kerana memilih saya untuk berada dalam group yang sangat hebat ini.

Kalau anda berjumpa dengan barisan leaders dalam group ini, anda akan terkejut. Mereka sangat 'merendah' diri. Tak ada yang nak menunjuk-nunjuk. Masih kekal seperti mereka dahulu sebelum bergelar jutawan. Sangat-sangat istiqamah.

Tak ada yang berpakaian sendat, tak ada yang menunjuk nunjuk. Semuanya zuhud. Subhanallah. Saya benar benar tersentuh dengan perwatakan mereka.

Saya doakan, saya dan Maria akan dapat kekal istiqamah selepas ini. Tak kiralah berapa income kami pun. Yang penting kami faham mengapa kami perlu menjadi kaya. Matlamat utama, untuk menambah nilai hidup orang lain.

Semoga apa yang kami lakukan ini sentiasa mendapat Rahmat dan kasih sayang daripada Allah.

Wassalam.

2 comments:

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top