Assalamualaikum,

Untuk pengetahuan anda, saya ada ramai anak saudara lelaki di sebelah adik-beradik saya. 

Yang bestnya, mereka semua dah pun bersunat ketika mereka masih kecil. Yang belum bersunat anak-anak saya sahaja.

Hehe... Mendahului peserta adalah Farees dan bakal diikuti dengan Fateh.

So, to make it easy. Saya dan Maria decided untuk menyunatkan Farees semasa cuti sekolah tahun ini.

Farees Tidak Tahu Akan Disunatkan

Ini part yang tak best. Memandangkan Farees dan Fateh yang belum bersunat. Farees selalu ditakutkan oleh orang lain. Farees takut untuk bersunat. Dia cakap, "Sunat tu potong bebird". 

Dah semua orang cakap macam tu. Mestilah dia takut.

So, kami memang tak beritahu Farees yang dia akan disunatkan. Kalau dia tahu, pasti dan pasti dia akan mengamuk tak mahu.

So, ceritanya begini. Kami bawa Farees ke hospital. Cakap nak suruh doktor cek untuk bagi ubat gatal. Farees pun tanpa rasa was-was bersetuju. Hehe... Dan dia memang langsung tak tahu bab nak sunat ni.

Kami bawa dia ke hospital. Mula mula, pihak hospital berikan pakaian untuk pembedahan.


Hehe.. Sedang seronok bermain tanpa mengetahui agenda sebenar.

Masa nak dibawa ke bilik pembedahan. Akak nurse tu nak dukung Farees. Farees cakap, "Tak per, saya nak jalan sendiri." Sambil jalan ke bilik pembedahan dengan gaya lenggang lenggok nya.


Di atas katil. Farees tak takut. Dia diberitahu, Dr nak bagi dia ubat gatal. Itu sahaja. So, dia pun bersetuju sahajalah. Yang bestnya, saya dan Maria tak ada pun di hospital tu. Sebab Mak dan Ayah saya yang uruskan Farees nak sunat ni.

Tengok muka Farees, dah nak pucat sket tu.


Proses untuk tidurkan Farees. "Tiup belon ni kuat kuat Farees." Bila Farees dah hampir pengsan, baru dicucuk pula ditangan untuk diberi ubat tidur.


Para petugas sedang menidurkan Farees. Untuk pengetahuan anda, saya ada simpanan gambar dan video semasa proses sunat berlangsung. 

Bila saya tengok, "Wawww... Dunia sekarang dah canggih. Potong pun pakai gunting elektrik. Bila potong tak berdarah pun. Lepas tu, terus jahit."

Anda jangan tanyalah, macam mana saya dapat semua gambar ni. Hehe.. Adalah caranya.

Yang bestnya, jam 8.00 pagi Farees masuk bilik pembedahan. Jam 8.30 pagi, dia dah call saya. Siap cakap lagi, "Abi, saya dah sunat. Tak sakit pun." 

 
Tak sakit... Hehe.. Tunggulah....

Selepas balik dari Hospital. Sekitar jam 10.00 pagi. Dah start sakit, terus dah tak nak pakai apa-apa. Nak pakai baju saja.


At last, mak saya dapat idea untuk bagi Farees pakai jubah. Malangnya, bibik saya hanya letak sepasang jubah di dalam beg Farees. Yang lain, beg dipenuhi dengan baju dan seluar.

Selepas Farees selesa pakai jubah. Terus dia tak nak pakai seluar atau mana mana baju lain.

Yang menjadi masalahnya, Farees di sana selama 2 minggu. Maka, selama itulah dia pakai jubah. Siang pakai jubah, malam jubah akan dibasuh masa dia nak tidur dan terus dikeringkan. Malam masa tidur dia pakai baju saja, tak pakai seluar.


Hari pertama dah boleh pergi solat di masjid. Yang best, tengoklah tangan tu. Siap tarik jubah ke hadapan tu. Heheh..


Farees bersama sepupunya, Aisyah.


Ini pula gambar Farees ketika sepupu sepupunya mandi laut. Dia tak berani mandi pun. Hanya jadi pemerhati sahaja. Pakai jubah di dalam, pakai baju t shirt di luar. Yang best, tangan Farees siap angkat jubah sket. Tak nak bagi kena.


Kesian Farees. Nothing much he could do. Terpaksalah redha. Sedangkan mandi laut memang favourite dia.


Pergi makan malam pakai jubah. Setiap hari. Sampailah satu hari, mak saya kata tak leh jadi. Kena beli jubah lagi sehelai di sana.


Boleh pulak makan nasik sepinggan dia ni.


Di hari lain. Pakai jubah dan kopiah jugak.


Ini kedai lain pulak. Pun pakai jubah dah kopiah. Pendek kata, Farees hanya pakai jubah dan kopiah sahaja. Tidak ada baju lain yang di pakai. Sedangkan, di Parit Buntar ada 5-6 helai jubah yang ada untuk dia. Cuma, kami tak terfikir nak bawa jubah untuk dia semasa dia sunat di sana.


Pergi playground pun pakai jubah. Sian anak aku yang sorang ni.


Farees bersama Aisyah.


Balik rumah di Parit Buntar, still tak nak pakai seluar. Hanya nak pakai jubah sahaja. Syukur di Parit Buntar ada banyak jubah. Boleh la tukar tukar.

Memandangkan minggu depan dah buka sekolah, saya ada masalah. Farees masih tak nak pakai seluar. Sehinggalah pagi tadi, dia cakap. "Abi, saya nak Thomas. Dah lama saya tak beli Thomas."

Terus saya cakap. "Kalau Farees nak Thomas, jom kita pergi beli sekarang. Tapi syaratnya, kena pakai seluar dan baju. Kita pergi Jusco untuk beli."

Farees terdiam seketika. Then dia cakap, "Oklah. Jom kita pergi."

Alhamdulillah, hari ni 'terpaksalah' dia pakai seluar dan seluar dalam. Yang bestnya, saya ambil satu bekas untuk serkup 'bebird' dia. So, 'bebird' dia memang tak kena seluar lah akibat diserkup dengan bekas tu.

Dia pun selesa juga untuk bergerak. So, tak jadi masalah. At least, dia dah berani untuk pakai seluar. Nanti pelan pelan la nak suruh dia buang serkup tu. Hihi..

Kami bawa dia pergi ke Sunway Carnival sahaja. Di sana, kami ke Parkson dan cari Thomas the Train untuk dia. 


Tengok tu, excited sungguh. Lepas dapat tu memang tak lepas pegang kotak. Sampai masa tertidur dalam kereta on the way balik pun sambil peluk kotak tu. Balik rumah tak sempat buat apa-apa lagi, dah terus nak main. Kami happy tengok Farees happy..

Alhamdulillah, hari ni, berakhirlah tempoh 'berpantang' Farees selepas 25 hari yang mana selama ni dia hanya pakai jubah sahaja.

Tahniah Farees. Dah big boy sekarang. Dah boleh duduk sebelah Abi kat surau nanti untuk solat. 

Semoga Farees akan terus menjadi anak yang soleh dan penyejuk hati kami sekeluarga. Mohon para sahabat doakan untuk Farees ya.

Jom LIKE untuk Farees. Satu LIKE dari anda bermaksud satu sokongan untuk anda kepada  Farees.

Wassalam.

2 comments:

  1. i wud not advice for general anaesthesia just for yr kid to get early time of sunat…there is a risk of sedation and reaction…

    unless yr kid need for emergency circumcision..doing it in private hospital they will just offer it without telling you the risk

    take sunat your kids time..no rush in it…doing it by local anaesthesia are same effect and yr kid will appreciate the process of sunat with minimal pain

    just an advice from a friend..cz if not telling this it may cz domino effect at more people will do it the same way

    ReplyDelete
  2. Bestnya..kecik2 dah sunatkan :D

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top