Assalamualaikum,

Petang tadi, ayah saya beli 3kg rambutan dari pasar malam. Saya sekeluarga memang hantu rambutan. Cuma kali ini, keadaan agak mendukacitakan.

Semasa memakan rambutan berwarna merah, rambutan itu berbau seperti disembur dengan Ridsect.

Aduh... Potong stimm betul. Macam mana la orang ni boleh sembur 'racun' dekat buah ni. Membahayakan kesihatan dan nyawa pembeli dan keluarga.


Terpaksalah saya basuh buah rambutan ni. Walaupun buah ini sudah disembur dengan Ridsect, tetapi masih ada banyak lagi semut yang ada di rambutan ini.

Di sini, saya ingin berkongsi dengan anda satu tips bagaimana cara membuang semut pada rambutan dengan cara yang mudah tanpa membahayakan kesihatan kita.

Nak tahu rahsianya? Anda kena janji dengan saya.... Lepas saya beritahu anda rahsia ni, anda kena tekan LIKE Button kat bawah atau di atas ni. Saya nak anda share dengan kawan kawan anda pulak tips simple ni.

Ni amanah ni..... Ha.... Sapa yang tak nak tekan LIKE Button tu. Boleh stop di sini. Siapa yang nak tahu, nanti mesti tekan LIKE Button tu ok.

Rahsianya.............
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Rendam rambutan di dalam air yang bertakung. Kemudian, campurkan sedikit garam ke dalam air itu. Semua semut itu akan mati serta merta. Tugas anda selepas itu, buang air dan bilas buah rambutan untuk hilangkan semut semut yang telah mati dari buah rambutan tersebut.

Amcam? Senang tak? Selamat tak?

Macam tak caya je, macam tak logik jer. Cer try. Cer try. Saya dah buat tadi.... Semua semut 'meninggal'.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda.

Actually, terpulang kepada anda nak tekan LIKE Button ni atau tak. Saya buat lawak aje tadi. Kalau anda rasa nak pahala, nak sebarkan ilmu yang bermanfaat kepada orang lain. Anda boleh tekan LIKE Button di bawah ni.

Tapi, kalau anda rasa ilmu ni tidak bermanfaat. Then, it's ok. Anda tak perlu tekan LIKE Button.

Ok... Till then.

Wassalam

2 ulasan:

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top