Assalamualaikum,

Baru baru ni, saya balik ke Kuala Lumpur. Pulang ke rumah mertua saya di Taman Keramat.

Kakak ipar saya Kam Haryati (Kak Lang) tinggal bersama ibu bapa mertua saya di sana. Untuk pengetahuan anda, Kak Lang sekarang turut menjalankan bisnes secara online Shaklee bersama Maria.

Alhamdulillah, sekarang Kak Lang dah 3-4 bulan memperoleh pendapatan 4 angka secara konsisten even baru start buat bisnes dalam tempoh 5-6 bulan sahaja. Alhamdulillah, sekarang Kak Lang dah mampu bergerak sendiri.

Bukan susah pun sebenarnya buat bisnes secara online ni. Yang penting, kita mampu beri komitmen untuk berjaya.

Kongsi Masalah

Semasa pulang, Kak Lang share dengan saya dan Maria masalah bisnes beliau.

Ada satu customer yang tinggal di Puchong order produk VIVIX dan juga AJHT. Customer ni berumur sekitar 50-60 tahun. Mengadu ada sakit lutut dan selalu sakit sakit badan.

Biasalah, warga emas untuk sakit sakit macam ni.

Masalah Kak Lang, beliau buat order daripada Shaklee secara online. So to happen, hari Kak Lang order tu Shaklee ada masalah dengan sistem onlinenya.

Order daripada Kak Lang diterima dari pihak Shaklee. Tapi, ada satu masalah. Barang tak dipos kepada customer. Masalah ni sangat jarang berlaku. Biasanya, hari ini customer order. Esok barang dah sampai.

Hari berganti hari, minggu berselang. Customer menghubungi Kak Lang untuk beri tahu barang masih tak sampai. Nothing much that she can do. Nak contact Shaklee balik, bukan senang. Kalau call, mungkin ambil masa 30 minit untuk penetrate the line. The line always busy.

Concern With Customer

Di KL, kami berbincang. Setelah berbincang Kak Lang buat keputusan untuk order barang sekali lagi dari Branch Shaklee di Wangsamaju. Then, Kak Lang pos sendiri barang yang sama ke rumah customer itu.

Bagi Kak Lang itu yang terbaik. Customer sedang sakit sakit badan. Customer sedang sakit lutut. Customer perlukan pertolongan segera. Kak Lang mesti berikan yang terbaik kepada customer.

Alhamdulillah, hari ini pos, keesokan harinya barang dah sampai ke tangan mak cik ni.

Kak Lang beritahu mak cik ni, jika barang yang ditempah dahulu sampai. Nanti Kak Lang akan pergi ambil sendiri dari rumah mak cik ni di Puchong kalau lalu di situ.

So to happen, beberapa hari lepas tu barang yang pertama kali ditempah dari Shaklee secara online sampai di rumah mak cik ni. Mak cik memberi tahu Kak Lang yang barang dah sampai.

Mak Cik Mula Guna Produk Shaklee

Apabila mak cik ni mula menggunakan produk VIVIX dan AJHT, mak cik mula berasa keberkesanannya. Badan badan yang selalu sakit sebelum ni dah hilang sedikit. Masalah sakit lutut yang sering di alami sebelum ini pun dah beransur pulih. Alhamdulillah, mak cik ini gembira dengan tahap kesihatannya sekarang.

Pergi Ke Puchong Ambil Balik Barang

Memandangkan baru baru ni Kak Lang ada jemputan kenduri di Puchong, Kak Lang menghubungi mak cik ini untuk mengambil barang yang ditempah dahulu.

Setiba di rumah mak cik, Kak Lang terkejut. Mak cik beritahu Kak Lang yang produk Shaklee yang beliau guna sangat berkesan. So, mak cik buat keputusan yang mengejutkan Kak Lang.

Dari nak pulangkan barang tu, mak cik ni cakap.

"Tak pa la Yatie, mak cik nak ambillah juga set ni. Mak cik bayar aje duit kat Yatie untuk set kedua"

Alhamdulillah. Kak Lang sangat gembira.

Berniaga Bukan Untuk Kaya

Dalam group Shaklee Maria Firdaus, saya selalu menekankan kepada mereka yang lain seperti mana yang Dr Azizan selalu ajar kepada saya.

"Kita buat bisnes bukan untuk kaya. Tetapi kita buat bisnes untuk selesaikan masalah orang lain. Kita buat bisnes untuk mudahkan hidup orang lain. Kita buat bisnes untuk tambah nilai hidup orang lain. Kalau kita buat bisnes sebab ini, jangan risau. Kita terpaksa menjadi jaya."

Alhamdulillah. Ramai dalam group kami yang dah faham konsep ini. Kita buat bisnes untuk memberi. Selepas kita banyak memberi, baru kita akan banyak menerima.

Sebab itulah, dalam berniaga kita kena faham mengapa kita buat bisnes? Itu salah satu yang penting yang saya kongsikan dalam group kami. Berniaga untuk menyelesaikan masalah orang lain.


Niat memainkan peranan penting untuk seseorang itu berjaya dalam bisnes mereka.

Saya ucapkan tahniah kepada Kak Lang atas kesungguhan untuk membantu menyelesaikan masalah orang lain. Komited untuk terus menambah nilai hidup orang lain.

That's why we are doing business. To add value to other people.

Percayalah, jika anda buat bisnes sebab anda nak kaya. Anda tak akan kaya. Tapi jika anda buat bisnes untuk tambah nilai hidup orang lain. Untuk selesaikan masalah orang lain. Untuk mempermudahkan hidup orang lain. Jangan risau, anda 'terpaksa' menjadi kaya.

Semoga perkongsian saya ini dapat memberi pengajaran kepada kita semua, mengapa kita buat bisnes. Insya Allah. Dengan tujuan dan matlamat yang betul. Semuanya akan menjadi mudah.

Tahniah buat Kak Lang atas matlamat dan niat yang betul. Semoga Allah mudahkan urusan Kak Lang selepas ini.

Wassalam.

1 comments:

  1. Terima kasih Tuan Firdaus untuk perkongsian yang sangat bermakna ini. :)

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top