Assalamualaikum,

Saya rasa, ada sebahagian daripada anda yang tahu saya ada buat Personal Consultation untuk bisnes. Segalanya bermula sejak tahun 2012. Selepas saya belajar ilmu marketing, saya suka suka bantu kawan-kawan saya yang buat bisnes.

Dahulu saya beri consultation percuma kepada mereka. Alhamdulillah, seorang demi seorang perniagaan mereka berkembang maju.

Namun, ada juga seorang dua yang 'terkucil'. Saya tengok perniagaan mereka masih biasa biasa. Puncanya, mereka tak bertindak selepas buat personal consultation dengan saya.

Eeeee.... Buang Masa Saya Aje.

Anyway, sekarang personal consultation dah tak free... Uhukss... Sebab ramai sangat yang perlukan bantuan saya. Dan saya hanya nak yang betul betul komited sahaja. Tak nak dah buang masa dengan mereka yang tak sanggup nak bantu diri sendiri untuk berubah.

Pelaburan Dalam Mencari Ilmu

Tahukah anda, saya sudah melabur lebih dari RM20k. Semata mata mencari ilmu dalam perniagaan. Dulu saya ingat kalau nak berniaga, boleh berniaga macam tu aje. Rupanya tak. Kalau nak berniaga mesti ada ilmu.

Orang yang degree Business Study, dapat First Class Honours dalam pelajaran belum tentu dapat first class dalam dunia perniagaan. Sebabnya, dunia teori dan dunia realiti sangat sangat berbeza.

Sebab itulah saya invest duit yang banyak untuk belajar ilmu perniagaan. Dan saya tak kisah semua tu. Sebabnya, selepas saya belajar. Duit yang masuk lagi banyak yang keluar dahulu. So, kira ok la.

Di sinilah juga kalau anda tengok bisnes Maria boleh naik dalam masa yang pantas. Alhamdulillah. Dalam tempoh 6 bulan, Maria terpaksa berhenti kerja. Dalam tempoh 10 bulan dah cecah 5 angka. Dalam tempoh genap setahun, income dari bisnes Maria 5 kali ganda berbanding income masa kerja engineer dahulu.

Semuanya dari rumah sahaja.

Bagi saya, Maria adalah testimoni terbaik saya. Sebabnya, dia menjalankan perniagaan betul betul di hadapan saya. Saya monitor hari hari. So, Maria agak 'bertuah' sebab mentor ada depan muka. Hehehe..

Adakalanya kene marah sampai sob sob.. Tapi akhirnya, inilah resultnya. Berbaloi la jugak kan...

Bagi saya, bukan mudah nak mengubah mentaliti seseorang. Dari seorang yang tak ada background bisnes. Dulu kini selamanya kerja makan gaji. Tiba tiba nak buat bisnes. Ingat senang ke buat bisnes. Mencabar dan penuh dengan cabaran.

Personal Consultation

Setakat hari ini, Alhamdulillah. Dah ramai sangat yang buat personal consultation dengan saya. Sebelum ni, saya tak berani sangat nak reveal pasal service ni. Sebab saya takut 'ilmu' yang saya kongsikan tak berkesan.

Tapi, selepas dapat feedback daripada mereka, Alhamdulillah. Saya rasa gembira. Ada di antara mereka yang bisnes berkembang dengan pantas.

Kisah Sahabat Dari Jerantut

Saya ada sahabat dari Jerantut. Beliau pembaca blog ini dahulu. Beliau tahu saya buat bisnes. Suatu hari, beliau menelefon saya.

Meminta pandangan saya untuk berhenti kerja. Sebab beliau dah tak tahan dengan kerja hakiki. Kerja yang tak jumpa anak isteri berbulan bulan. Huhu.. Kesian rasanya.

Saya menyokong beliau nak buat bisnes kedai komputer di Jerantut. 100% saya support mereka yang nak buat bisnes.

Dipendekkan cerita, beliau pun berhenti kerja dan memulakan perniagaan kedai komputer. Dengan kepakaran yang beliau ada, Alhamdulillah dalam 2 minggu pertama perniagaan. Beliau berjaya buat Sales sekitar RM30,000.

Di pendekkan cerita lagi, then beliau call saya. Minta consultation daripada saya. Saya bersembang dengan beliau sekitar 30 minit. Saya berikan 3 tips sahaja bagaimana beliau boleh increase sales dalam masa yang singkat.

Beliau berkata, beliau nak try guna 2 tips sahaja dahulu.

2 minggu berselang, beliau telefon saya lagi. Kali ini beliau beritahu saya, Alhamdulillah, sales dalam tempoh 2 minggu berikutnya meningkat kepada RM67k. Menjadikan total sales bulan itu hampir RM100k

Beliau nak lagi tips tips tambahan daripada saya. So, saya berikan beberapa tips tambahan. Bagaimana beliau boleh improve her bisnes. Sebab target saya, saya nak beliau mencapai sales RM200k sebulan dalam tempoh 3 bulan.

Dan semalam, saya terima SMS daripada beliau. Inilah apa yang beliau katakan.        



                                 

Syukur pada Allah atas ilmu yang dikurniakan kepada saya. Saya dapat menambah nilai hidup orang lain. Saya pesan kepada beliau, jangan lupa. Lepas ni rajin rajinkan bayar zakat, rajin bersedekah, rajin menambah nilai hidup orang lain. Insya Allah, terpaksa kaya nanti.

Jom kita semua doakan agar perniagaan beliau semakin berkembang selepas ini.

Kisah Pelajar Universiti. 

Ini pula kisah pelajar UNISZA. Tahun lepas, saya dijemput untuk beri ceramah motivasi keusahawanan di UNISZA untuk program My Agrosis. Iaitu program pembudayaan keusahawanan dikalangan pelajar.

Ditakdirkan Allah, ceramah saya itu memberi inspirasi kepada seorang pelajar untuk merancakkan lagi perniagaan beliau pada waktu itu.

Dah pasti, beliau kenal saya dan saya tak kenal beliau.

Suatu hari, beliau terserempak dengan saya di Shah Alam semasa program keusahawanan. Taraa... Beliau tegur saya.

Di situ, kami mula berkenalan dan saya sedikit sebanyak membantu beliau dalam perniagaan yang beliau jalankan.

Dan ditakdirkan Allah, semalam saya saja saja contact beliau di FB. Tanya, perkembangan perniagaan beliau?

Jawapannya, sangat mengterujakan saya. (Betul ke ayat ni)

Alhamdulillah, bisnes beliau sekarang pun dah jadi huru hara. Dah banyak agen yang beliau ada sekarang ni.


Perkongsian daripada beliau kepada saya semalam.

Bisnes dikalangan pelajar sangat mencabar. Kerana mereka perlu fokus dua perkara. Satu untuk belajar dan satu untuk buat bisnes.

Saya tahu, adik ni mesti huru hara hidup kalau tak tahu buat bisnes dengan cara yang betul. So, bulan 6 yang lepas, saya hadiahkan beliau dengan Ebook Rahsia Kejayaan Pelajar Cemerlang.

Semalam juga, beliau beri testimoni. Beliau follow betul betul tips yang saya berikan dalam ebook tersebut. Alhamdulillah, dalam keadaan bisnes semakin rancak. Pelajaran juga semakin baik. Inilah yang saya mahukan.

Saya tahu, ramai orang yang mahu begini. Tapi, akhirnya mereka hanya berjaya dalam salah satu bidang. Sama ada berjaya dalam pelajaran, tak berjaya dalam bisnes atau sebaliknya.

Sebab itulah, pada waktu itu saya merasakan adik ini wajar di bantu. Saya tak mahu bisnes yang beliau buat menjejaskan pelajarannya.

Syukur Alhamdulillah. Tips tips yang saya berikan dalam buku tu berjaya dipraktikkan oleh beliau dengan sangat baik.

Saya rasa bangga. Rasa bersyukur kerana dapat menambah nilai hidup adik ni.

Sebab itulah saya katakan, ebook yang saya tulis itu sangat baik untuk anak anak yang sedang belajar sekarang ini. Buku ini sesuai dibaca bermula dari pelajar tingkatan 1 sehinggala pelajar universiti.

Buat Anda Yang Berminat Mendapatkan Ebook Rahsia Pelajar Cemerlang

Jika anda berminat untuk mendapatkan ebook ini, untuk dihadiahkan kepada anak anak anda, adik anda atau saudara anda. Anda boleh dapatkan ebook ini pada harga istimewa di www.rahsiapelajarcemerlang.com

Ada harga istimewa menanti anda di situ.

Jangan risau, jika anda tak berpuas hati dengan kualiti ebook ini. Please let me know. Saya refundkan duit anda 100%. 

Dan jika anda kurang mampu, tak mampu nak beli ebook ini. Anda boleh ke website itu juga. Saya ada beritahu cara bagaimana anda boleh dapatkan ebook ini secara percuma buat anak anda.

Semoga ia bermanfaat kepada lebih ramai orang lain.

Wassalam

1 ulasan:

  1. Mcm mn nk dptkn cnsultnt ty? Buat kelas ke? Mcm berminat

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top