Assalamualaikum,



Syukur Alhamdulillah, tak lama lagi kita dah nak masuk bulan Ramadan.

Jadi sempena bulan yang penuh mulia ini, tentunya kita nak berlumba-lumba mengejar segala bonus 'pahala berganda' yang Allah tawarkan sepanjang bulan Ramadan.

Pasti kita nak sangat bangun Qiamullail, tambahkan solat-solat sunat (ganjaran pahala seperti solat wajib), mengejar Lailatul Qadar, membaca Al-Quran, banyakkan bersedekah, membantu orang lain dari segi tenaga, masa dan lain-lain. Dan banyak lagi ladang pahala yang kita nak kerjakan.

Dalam masa yang sama, ibadah puasa ini sebenarnya turut membantu untuk kesihatan dalaman kita. Organ dalaman kita ni dah bekerja setiap saat tanpa henti, jadi puasa adalah salah satu cara untuk 'detoxification' atau menyah-toksin segala kekotoran yang dah dikumpul dalam badan sepanjang tahun.

Dalam masa pemulihan inilah, mungkin akan ada yang mengalami beberapa masalah sementara seperti keletihan, mengantuk, sakit kepala, sembelit dan lain-lain.

Jadi ada kemungkinan, masalah-masalah ini akan sedikit menghalang usaha kita untuk membanyakkan ibadah di bulan Ramadan ni.


MASALAH KESIHATAN SEMASA BERPUASA

Tentu ada IBU MENGANDUNG yang masih dalam fasa 'morning sickness' kan. Kalau ibu selalu muntah dan tak lalu makan, kemungkinan besar badan akan jadi lemah dan dehydrated. Boleh juga minum isotonic drinks macam 100 plus. Tapi 100 plus ni kan bergas, jadi tak elok lah minum hari-hari. Nanti kembung perut pulak.

Bagi IBU MENYUSU pula, semasa berpuasa memang kita akan rasa lebih lapar dan dahaga berbanding mereka yang tak menyusu. Malah, mengikut pengalaman Maria sendiri, berpuasa semasa menyusu adalah lebih letih dan mencabar berbanding berpuasa semasa mengandung.

Ini kerana air dalam badan sentiasa digunakan untuk penghasilan susu. Kalau pada hari biasa, ibu menyusu perlu minum 3 liter air dalam sehari. (Click di sini untuk Info Kepentingan Minum Air untuk Ibu Menyusu)

Tapi pada bulan puasa, agak sukar nak minum sebanyak ini. Jika ibu menyusu tak minum air secukupnya pada waktu malam selepas berbuka, badan akan kekurangan air, dan mungkin akan merasa lebih lapar, dahaga, letih dan mengantuk pada waktu siang. Sembelit juga adalah salah satu masalah biasa bagi ibu menyusu semasa berpuasa.

Perkara-perkara ini boleh mengganggu penghasilan susu akibat badan kekurangan air, keletihan dan stress yang berlebihan. Maka, berlakulah masalah kekurangan stok susu untuk anak yang ditinggalkan ketika ibu keluar bekerja. Maria sendiri dah berjumpa ramai ibu-ibu yang mengalami masalah begini ketika bulan puasa.



Bagi para PELAJAR dan PEKERJA pula, kemungkinan ada yang mengalami rasa mengantuk dan letih ketika berpuasa. Memang perkara biasa, tetapi masalah ini mestilah diatasi. Berpuasa bukanlah alasan untuk tidak 'productive' dalam pelajaran dan kerjaya yer.



Selain itu, menurut pengalaman ibu mertua Maria yang merupakan seorang jururawat, warga tua adalah antara mereka yang sering dimasukkan ke hospital pada bulan Ramadan akibat dehydration. Mereka memang teringin sangat nak berpuasa, tapi pada masa yang sama, tubuh mereka yang sudah uzur tidak mampu menampung keperluan nutrisi dan air secukupnya sepanjang berpuasa.



Masalah GASTRIK juga biasa menyerang semasa berpuasa. Perunding Pembedahan Gastrointestin Pusat Perubatan Tropicana, Dr Kwan Keat Leong pernah berkata, individu yang ada gastrik sepatutnya boleh berpuasa tanpa sebarang masalah jika mengamalkan kaedah pemakanan seperti disarankan agama dan pakar pemakanan iaitu melambatkan bersahur, menyegerakan berbuka dan makan secara sederhana.



Jadi, kalau dah asyik letih, mengantuk dan tak sihat, tentu agak sukar kita nak bangun tahajud, nak baca Quran, nak berlumba-lumba kejar Lailatul Qadar kan?

Tapi jangan risau, InsyaAllah, sekarang ni dah ada jalan penyelesaian kepada masalah-masalah ni. Kita masih boleh kekal CERGAS BERTENAGA walaupun ketika BERPUASA. Kalau badan sihat dan cergas, barulah lebih mudah untuk kita beribadah sebanyak-banyaknya, betul tak?

SUPPLEMEN SHAKLEE UNTUK PERSEDIAAN BERPUASA

Alhamdulillah, sejak hampir nak masuk bulan Ramadan ni, ramai customer yang dah bertanyakan pada Maria, apa produk Shaklee yang terbaik diambil sepanjang Ramadan. Ramai yang dah mengambil inisiatif nak bersedia dari awal supaya dapat menjalani ibadah puasa dengan lebih sempurna, terutamanya ibu-ibu mengandung dan menyusu.



Maria ingin memperkenalkan SET MIGHT 3 GEMS SHAKLEE yang terdiri daripada:-

1) Performance Drink
- Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonic.
- Membekalkan tenaga serta merta dan berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
- Sesuai untuk semua, terutama yang bekerja di tengah panas dan kerap berpeluh. Kanak-kanak demam pun elok ambil, sebab biasa lah kanak-kanak bila dah demam tak selera makan minum. Ia boleh tolong cegah dehydration.


2) Energizing Soy Protein Powder (ESP)
- Ia membekalkan protein berkualiti tinggi dan kalsium pada badan.
- Komponen terbesar dalam susu ibu ialah protein, kalsium dan air. Jadi pengambilan ESP sangat membantu menjadikan susu ibu lebih pekat dan berkualiti, dan baby cepat kenyang.
- Ia juga membantu mengurangkan rasa lapar ketika berpuasa jika diambil semasa bersahur.


3) Mealshakes
- Mengandungi 19 vitamin dan mineral penting
- Instant meal yang sangat sesuai bagi yang bersahur secara express.
- Sesuai bagi menu bersahur kanak-kanak yang baru belajar berpuasa, kerana dapat membekalkan nutrisi dalam badan dan rasanya yang sedap seperti aiskrim vanilla.

Thanks for reading! :)

Dapatkan EBOOK PERCUMA kisah sebenar kejayaan saya menjalankan bisnes online sehingga terpaksa berhenti kerja sebagai seorang Engineer, dan menjadi MASTER COORDINATOR SHAKLEE. Kini saya menjadi Working-At-Home-Mom (WAHM) dan menjana pendapatan 5 angka setiap bulan hanya dari rumah. 

Padat dengan kisah motivasi dan tips keusahawanan PERCUMA!!



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah?
Hubungi Maria untuk:-

FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!

MASTER KAM MARIA
Founder of Maria Firdaus' Millionaires in Shaklee (MFMS) Empire
Shaklee ID : 881455
come_maria@yahoo.com
019-259 2731 (Call, SMS, WhatsApp) 

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top