Assalamualaikum,

Tahukah anda fakta di bawah tentang ibu bersalin?

Info Credit to : Majalah Pa Ma

Melahirkan bayi merupakan perjuangan hidup mati seorang wanita. Kesakitan dan keperitan yang ditanggung tiada tolok bandingnya. Ketahui beberapa fakta menarik mengenai proses melahirkan bayi.
 
1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date - minggu ke-40) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.
 
Betul tu, berdasarkan pengalaman Maria, Farees lahir pada minggu ke-37. Fateh pula pada minggu ke-36. Memang awal juga kan..
 
2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.
 
500 kali ganda tuu...
Selepas baby lahir, cara terbaik untuk kecutkan semula rahim ialah dengan breastfeeding. Maria tak pernah ambil ubat kecutkan rahim lepas bersalin. Tapi Alhamdulillah bila nurse datang check, nurse kata rahim memang kecut dengan cepat.
 
Jadi ibu-ibu kena pastikan yang baby menyusu sejam selepas lahir. Masa mula-mula menyusu, ada ibu yang akan rasa sakit pada rahim, rasanya macam sakit contraction nak bersalin.

Sebenarnya masa tu rahim tengah dalam proses pengecutan. Jadi jangan risau pasal sakit tu, it's actually a good sign. Teruskan breastfeeding yer.
 
3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.
 
Wahh...500ml sama banyak macam 1 botol air mineral yang kecik tu kan..banyaknyaa...
 
4. Kira-kira 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa dua minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

Haa..yang "Baby Blues" ni memang dah scientifically proven tau. Bukannya kami mengada-ngada yer. It's normal untuk ibu lepas bersalin tiba-tiba rasa sedih dan nak menangis disebabkan hormone imbalance. Kalau tak dikawal akan menyebabkan post-natal depression atau lebih dikenali dengan "gila meroyan".

Di sinilah pentingnya support daripada husband dan family. Dan di sinilah kepentingan NUTRISI yang lengkap untuk ibu lepas bersalin supaya tak rasa letih dan stress dengan tanggungjawab baru sebagai ibu. Vitamin B-Complex pula sangat berguna sebagai anti-stress.
 
5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

Yang ini pun sama macam pengalaman Maria bersalin kedua-dua anak. Air ketuban doctor yang pecahkan bila dah rasa sakit nak bersalin.
 
6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

Huhuh..memang rasa sakit nak bersalin tak dapat dibayangkan. Rasa macam nak tercabut pinggang pun ada. Tapi bila baby keluar je, terus lupa rasa sakit tu. Sebab tu lah jarang ada orang yang serik nak bersalin lagi walaupun sakitnya macam 20 tulang dipatahkan serentak...
 
7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

Alhamdulillah. Betapa besarnya pahala jihad seorang isteri dan ibu kan...
 
8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

Melahirkan seorang bayi yang sesuci kain putih, ibu juga akan terhapus dosa-dosanya. Sayangnya Allah pada ibu.
 
9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

Selepas ada baby, ibu-ibu mungkin akan menghadapi sedikit kekangan masa nak solat sunat banyak-banyak. Cuba bayangkan, baru nak solat fardhu rakaat pertama, baby dah menangis. Kadang-kadang tu, tengah -tengah solat baby merangkak nangis kat kita minta didukung. So solat fardhu pun terpaksa cepat-cepat. Apatah lagi solat sunat.

Bila masa breastfeeding pulak, ibu menyusu memang cepat lapar and haus, nak puasa sunat memang sangat mencabar.

Tapi Allah kan Maha Adil. Walaupun sebagai ibu kita mungkin tak sempat nak solat sunat banyak-banyak atau berpuasa sunat selepas kehadiran baby, Allah tetap kurniakan pahala yang besar untuk kita. Alhamdulillah.
 
10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

Subhanallah. Kalau ibu yang melahirkan 10 orang anak, dah dapat pahala macam 10 kali menunaikan haji. Nak pergi haji 10 kali mungkin tak mampu. Tapi dah dapat pahala yang sama. Allah Maha Pemurah...
 
Kepada semua, marilah kita menghargai jasa ibu kita.

Semoga anak-anak kita juga akan menghargai kita kelak...

Maria tujukan lagu ini buat semua ibu-ibu...terimalah...Maher Zain - Number 1 For Me!!

SELAMAT HARI IBU!! :)
 
 

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top