Assalamualaikum,
 
Dua minggu lepas, saya berkelapangan untuk menziarahi sahabat kepada sahabat saya. Ustaz Marwan.
 
Beliau baru membuka kedai buku agama dan membekalkan barangan kelengkapan haji dan umrah.
 
Lokasinya, di Pusat Bandar Parit Buntar, Perak. Bersebelahan kedai tayar mutiara. Opposite TM. Dulu kedai 1 Malaysia.
 
Saya bergambar bersama Ustaz Marwan
 
Saya dan sahabat saya, Ustaz Saufi sudah pun pergi ke kursus Advanced Marketing Power anjuran Dr Azizan Osman.
 
Alhamdulillah, saya dan Saufi agak faham strategi pemasaran untuk meningkatkan jualan perniagaan.
 
Kedai ustaz ini baru di buka. Pastinya, masih banyak yang perlu dilakukan bagi meningkatkan jualan di kedai ini.
 
Saya dan Saufi bersembang dengan Ustaz Marwan.
 
"Ustaz, macam mana jualan di kedai ni? Ok tak?" Saya bertanya.
 
"Biasa biasa aja. Alah.. Biasalah. Kedai baru buka. Macam ni lah. Orang tak kenal lagi," beliau menjawab.
 
"Ni yang salah ni Ustaz. Kita nak, buka aja kedai terus hit. Meletoppp... Semua orang tahu. Hari pertama buka, terus orang datang serbu," saya berkata kepada Ustaz Marwan.
 
"Fuhhh... nak buat macam mana tu?" Ustaz bertanya kembali.
 
"Ok.. Sebelum saya bercerita lanjut. Saya nak tanya... Siapa mentor ustaz yang ajar ustaz buka kedai buku ni?" saya bertanya.
 
"Ana tak ada mentor. Buat ajalah," ustaz menjawab.
 
"Ini salah satu kesilapan yang biasa orang kita buat. Buat bisnes, tapi tak ada mentor. Bila tak ada mentor kan ustaz, bukan tak boleh berjaya. Cumanya, susah sket nak berjaya. Dah berkali kali 'langgar dinding' baru nak berjaya. Kita kena ada mentor ustaz. Baru bisnes kita cepat naik. Bila kita ada mentor, kita belajar daripada dia. Kita buat apa yang dia buat. Kita tiru sebijik sebijik. Insya Allah. Kita akan dapat result macam mana mentor kita dah dapat." Saya menerangkan secara ringkas.
 
"Ok, sebelum kita pergi jauh. Apa strategi pemasaran yang ustaz dah guna untuk memperkenalkan kedai ustaz ini kepada orang? Sebab saya orang Parit Buntar. Saya selalu jugak ke Pusat Bandar. Tapi saya still tak tahu kedai ustaz di sini," saya menambah.
 
Marketing Strategy No 1 : Banner
 
"Saya guna banting dan juga flyers. Banting saya letak 5-6 buah dan flyers 5000 keping," Ustaz menjawab.
 
"Ustaz rasa, lepas ustaz letak banting dan edar flyers tu, respon orang ok tak?" Saya bertanya lagi.
 
"Ada la. Tapi, tak cukup memberangsangkan," ustaz menjawab.
 
"Ok. Ustaz letak banting tu di mana. Saya ni selalu bawa kereta pusing Parit Buntar. Tapi, tak pernah nampak pun banting ustaz tu. Sama ada ustaz letak banting di tempat yang tak strategik atau pun banting ustaz tu tak cantik. Tak mampu nak menarik perhatian saya," saya berkata lagi.
 
"Ni contoh banting saya," ustaz menunjuk contoh banting yang beliau buat.
 
"Ustaz, kalau saya cakap ustaz jangan marah ok. Saya sekadar beri pandangan," saya cuba memberi nasihat berdasarkan ilmu yang saya ada.
 
Ustaz Saufi bersetuju dengan saya. Banting yang ustaz buat tu memang tak cantik. Biasa biasa saja. Tak ada yang luar biasa. Nampak crowded. Rasa tak 'bernafsu' nak baca.
 
Ustaz Marwan bersetuju dengan pandangan kami.
 
"Ustaz, kalau betul betul nak orang tahu kedai ustaz. Ustaz kena letakkan 30 banner. Bukan banting. Buat banner saiz 4'x10' sebanyak 30 set. Ustaz buat design cantik cantik. Ustaz letakkan di seluruh pekan Parit Buntar. Di semua trafik light. Di depan sekolah. Di depan masjid. Di tempat tempat strategik. 30 set. Cuba ustaz bayangkan, apa jadi?? Semua orang di Parit Buntar akan tahu kedai ustaz ni," Ustaz Saufi menambah.
 
"Tapi ustaz, kalau nak buat design banner, janganlah pi buat dekat kedai kedai tepi jalan. Buat yang ada class... Kita nak, sekali orang pandang banner kita. Terus orang tu nak baca sampai habis. Kita nak mesej yang kita nak bagi jelas. So, kita kena upah designer yang expert untuk buat banner. Kalau ustaz sanggup keluar duit dalam RM XXXX. Saya akan tunjukkan ustaz designer yang akan design banner ustaz di samping buat printing sekali. Itu kalau ustaz betul betul serius la nak bagi 'meletop' kedai ni," saya menambah lagi.
 
"Menarik ni. Saya setuju la. Banting saya ni tak cantik. Tapi, saya tak sangka nak kena buat sampai 30 keping." Ustaz Marwan menjawab.
 
"Ok. Nanti Saufi akan atur untuk ustaz jumpa designer tu. Dia akan buat banner yang special untuk ustaz. Cantik. Terbaik. Sekali pandang, pasti tertawan," saya menambah.
 
"Haa... tu baru satu strategi tu Ustaz. Saya ada 399 strategi lagi ni. Macam mana, nak tahu lagi tak?" saya bertanya.
 
"Nak nak.. Apa lagi strategi lagi yang saya boleh buat?" Ustaz Marwan semakin tertarik dengan saya dan Saufi.
 
Marketing Strategy No 2 - Beri Kupon Percuma
 
"Ustaz, apa yang penting sekarang ni. Ustaz kena buat bagi orang masuk kedai ustaz. Orang tu nak beli atau tak, itu soalan nombor dua. At least, ustaz bagi peluang kepada dia untuk tengok apa yang ada dalam kedai ustaz. Hari ni dia tak beli, mungkin esok lusa dia akan datang beli. Janji, dia tahu, apa yang ada dalam kedai ustaz. Kalau dia tak beli pun, mungkin esok lusa akan ada ahli keluarga dia yang datang beli," Ustaz Saufi menerangkan rahsia kedua kepada Ustaz Marwan.
 
"Betul tu betul tu. Tapi, macam mana saya nak bagi orang masuk kedai saya?" Ustaz Marwan bertanya.
 
"Kan tepi kedai ustaz ni kedai tayar kereta. Orang penuh di kedai ni. Menunggu, duduk termenung sementara tunggu tukar tayar kereta mereka. Apa kata, ustaz bincang dengan tauke kedai sebelah. Berikan kupon percuma kepada pelanggan yang tukar tayar kereta di kedai dia. Bagi kupon, boleh tukar dengan air sejuk di kedai ustaz. Asalnya, dia termenung di kedai tayar tu. Sekarang, dia dah datang ke kedai ustaz untuk ambil air sejuk tu. Bila dia dah masuk ke kedai ustaz, dia mesti pusing pusing kedai ustaz. Tengok buku buku agama yang ustaz jual. Tengok barang barang lain. Antara sedar atau tak. Pasti dia terbeli satu dua barang di kedai ustaz. Modal yang ustaz keluarkan pun tak mahal. Cuma RM0.15 bagi setiap bekas air tu. Lagi pun, niatkan untuk sedekah. Dapat pahala." Ustaz Saufi menambah.
 
"Betul la... Kenapa saya tak terfikir sebelum ni. Saya boleh buat ni. Esok dah boleh start," Ustz Marwan teruja dengan idea ini.
 
Marketing Startegy No 3 - Database
 
"Ok... Ustaz nak tak strategy yang seterusnya?" saya bertanya.
 
"Haa.. apa lagi apa lagi... Tak sabar ni," Ustaz Marwan teruja nak mendengar idea yang seterusnya.
 
"Buat database. Setiap orang yang masuk ke kedai ustaz, tak kiralah. Dia beli atau pun tak. Ustaz perlu minta database daripada mereka. Nama, nombor telefon, tarikh lahir dan emel mereka," saya menceritakan rahsia ketiga kepada beliau.
 
"Ustaz perlu ada satu buku. Macam Buku Rekod Pelawat. Ustaz minta nombor telefon, senang nanti nak hantar sms bila kita ada buat offer. Minta tarikh lahir, sebab kita bagi gift dekat dia masa hari lahir dia. Suruh dia datang ambil hadiah di kedai. Bagi lah gift yang murah murah. Bila dia dah datang. Takkan dia tak beli barang kot. Then, emel dia tu invite jadi friend di facebook." Saya menambah.
 
"Allahuakbar. Kenapa saya tak terfikir semua ni sebelum ni?" Ustaz Marwan tertanya tanya.
 
"Sebab, Ustaz tak pi kursus Dr Azizan. Sebab tu ustaz tak tahu semua ni," saya menambah.
 
"Masya Allah... Banyaknya yang saya boleh buat ni lepas ni.... Tak sabar rasanya...."
 
Marketing Strategy No 4 & Seterusnya - Tunggu Dulu
 
"Ok Ustaz, kami dah cerita 3 marketing strategy yang ustaz boleh buat. Kami tak mau bagi tau lagi 397 strategy yang lain. Ustaz buat dulu yang ni. Lepas ni, kami datang lagi. Dan ajar step yang seterusnya," saya dan Saufi tidak mahu meneruskan strategy yang seterusnya.
 
Takut Ustaz Marwan tak terbuat.
 
TINDAKAN USTAZ
 
One good thing. Ustaz bertindak pantas. Fast Action, makanya Fast Result. Kalau terhegeh hegeh action, terhegeh hegelah resultnya.
 
Esok, terus ada kupon air percuma.
 
Ustaz Saufi kemudian membawa Ustaz Marwan bertemu dengan designer yang hebat untuk tujan lakaran banner.
 
Ustaz Marwan teruja dengan konsep yang diberikan oleh designer ini.
 
Database pelanggan mula dikumpul.
 
Result
 
Selang seminggu, Ustaz Saufi berjumpa dengan Ustaz Marwan bertanya mengenai respon sales selepas buat strategy bagi air percuma kepada pelanggan di kedai sebelah.
 
Jawapannya.....
 
"Masya Allah.. ana tak sangka... Sales meningkat mendadak lepas ana buat kupon air percuma tu. Kalau hari Sabtu dan Ahad, sales naik gila gila. Tak pernah jadi macam ni. Orang ramai masuk ke kedai ana. Asalnya nak ambil air free. Tapi, lepas dah masuk. Pusing pusing kedai ana. Terbeli itu dan dini. Alhamdulillah. Ana seronok sangat. Database pelanggan pun ana dah kumpul. Ana tak sabar nak promosi all out guna banner pulak lepas ni. Lepas ni, pasti meletop kedai ana," Ustaz Marwan menceritakan kepada Ustaz Saufi.
 
Allah Allah... Saya terharu. Nak menangis pun ada selepas dapat membantu untuk menambah nilai hidup orang lain. Syukur rasanya. Dapat membantu orang lain memajukan perniagaannya.
 
Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.
 
Lepas ni, saya akan pergi lagi ke kedainya bersama Ustaz Saufi untuk menceritakan startegy seterusnya kepada Ustaz Marwan. Saya nak beliau berjaya. Saya mahu beliau maju dalam perniagaannya.
 
Kepada para pembaca, inilah yang saya maksudkan pentingnya bila kita nak berniaga. Kita perlu ada mentor yang terbukti berjaya. Belajar daripada mereka. Insya Allah. Kita terpaksa berjaya.
 
Kalau anda suka entri ini, dan anda rasa ia boleh menambah nilai hidup rakan rakan anda yang lain. Sila LIKE entri ini di bawah. Semoga, ada seorang dua kawan anda yang baca dan dapat manfaat daripada entri ini. Strategy yang ke - 4, 5 & 6 akan saya ceritakan selepas mendapat 20 LIKES untuk entri ini. Heheh.. Jom pakat pakat LIKE.
 
Wassalam

2 ulasan:

  1. assalamualaikum firdaus.kalau bisnes on9 cane lak?

    BalasPadam
  2. As salam.. Sy ada quran audio buatan tempatan yg murah brbanding di pasaran. High profit margin. Utk keterangan lebih lanjut bole email sy.

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top