Assalamualaikum,

Siapa tak kenal Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary. Saya dah ceritakan sebelum ini 50 Fakta Mengenai Tan Sri.

Cuba baca apa yang beliau ucapkan yang boleh 'menyentap' hati dan perasaan kita.

Baca ni, jika lebih ramai orang Melayu dan orang Islam tahu bagaimana berniaga menjadi usahawan berjaya, kita akan mempunyai kekuatan ekonomi kita sendiri! - Berani2013.com -

Sharifah Norita shared
Saya nak makan nasi lemak, beras dibeli dari siapa?! BERNAS!!
BERNAS milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Makan nasi lemak, takkan tanpa minuman, so order kopi o! Air buat kopi, jika tinggal di Johor beli dari Aliran Ihsas Resources, milik siapa?
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Minum kopi mesti campur gula! Gula di Malaysia, dua pengeluar sahaja MSM & MSR, MSM milik felda, 20% saham dimiliki Tan Sri Syed Mokhtar; MSR milik siapa?
--> Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

OK, cakap banyak sekarang nasi sudah sejuk, mahu panaskan! Guna gas stove, Gas Malaysia milik siapa?
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Guna microwave oven, elektrik, TNB beli elektrik dari siapa? IPP!
IPP terbesar di Malaysia iaitu Malakoff, milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Sekarang tak nak makan nasi, pergi Pizza Hut je la... naik motor! Motor Kriss, keluaran MODENAS! Modenas milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Tak nak naik motor, naik kereta! Kereta apa? Proton! Proton milik DRB HICOM! DRB HICOM milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Tak nak beli Proton la.. Beli Honda saja... Honda Malaysia milik siapa?
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Beli kereta nak buat pinjaman perbankan islam, pergi Bank Muamalat!
Bank Muamalat milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Kereta kena ada insurans coverage! Insurance beli dari siapa? Uni Asia Insurance!
Uni Asia milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Nak ambil road tax, kena pergi PUSPAKOM!
Puspakom milik siapa?
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Ok la tak nak naik kereta! Naik keretapi lagi senang! Landasan keretapi siapa buat?! MMC!
MMC milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary! Sekarang, dia pun nak ambil alih KTMB!!

Ok tak nak guna keretapi ambil kapal terbang saja la... nak pergi Johor!
Senai Airport milik siapa?
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Tak nak ambil keretapi, kapal terbang, naik kapal laut sahaja la... Pergi Pelabuhan Tanjung Pelepas! Tanjung Pelepas Port milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Tak nak pergi Tanjung Pelepas, pergi Johor Port!
Johor Port milik siapa? MMC! MMC milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhari!!

Ok la... orang KL, naik MRT sahaja la... (apabila siap)
Projek MRT, siapa kontraktor terbesar?! MMC! MMC milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Macam ni la... tak nak keluar rumah langsung! Duduk rumah, hantar surat sahaja! Apabila nak hantar surat, kena lekat setem! Apabila kita lekat setem sahaja, kita sudah bayar, kerana POS Malaysia pun sudah diswastakan dan POS Malaysia milik siapa?!
-->Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhariy !!

Tahniah Tan Sri..!!

Hmmm..Lepas saya baca apa yang beliau sebut di atas... Manalah nak letak muka...

Melihat manusia sehebat beliau berusaha dengan begitu hebat, terfikir apa yang selama ini saya buat.

Ketahuilah... Beliau berjaya kerana beliau rajin, beliau berani dan beliau mahu menjadi kaya... Beliau buat ini semua kerana beliau mahu lebih banyak memberi...

Sekarang fikirkan.... Apa yang kita telah lakukan untuk merubah hidup kita?

Lihat Apa Yang Tan Sri Dah Lakukan :

Saya nak makan nasi lemak, beras dibeli dari siapa?! BERNAS!!
BERNAS milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Makan nasi lemak, takkan tanpa minuman, so order kopi o! Air buat kopi, jika tinggal di Johor beli dari Aliran Ihsas Resources, milik siapa?

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Minum kopi mesti campur gula! Gula di Malaysia, dua pengeluar sahaja MSM & MSR, MSM milik felda, 20% saham dimiliki Tan Sri Syed Mokhtar; MSR milik siapa?

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

OK, cakap banyak sekarang nasi sudah sejuk, mahu panaskan! Guna gas stove, Gas Malaysia milik siapa?

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Guna microwave oven, elektrik, TNB beli elektrik dari siapa? IPP!
IPP terbesar di Malaysia iaitu Malakoff, milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Sekarang tak nak makan nasi, pergi Pizza Hut je la... naik motor! Motor Kriss, keluaran MODENAS! Modenas milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Tak nak naik motor, naik kereta! Kereta apa? Proton! Proton milik DRB HICOM! DRB HICOM milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Tak nak beli Proton la.. Beli Honda saja... Honda Malaysia milik siapa?

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Beli kereta nak buat pinjaman perbankan islam, pergi Bank Muamalat!
Bank Muamalat milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Kereta kena ada insurans coverage! Insurance beli dari siapa? Uni Asia Insurance!
Uni Asia milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Nak ambil road tax, kena pergi PUSPAKOM!
Puspakom milik siapa?

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Ok la tak nak naik kereta! Naik keretapi lagi senang! Landasan keretapi siapa buat?! MMC!
MMC milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Sekarang, dia pun nak ambil alih KTMB!!

Ok tak nak guna keretapi ambil kapal terbang saja la... nak pergi Johor!
Senai Airport milik siapa?

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Tak nak ambil keretapi, kapal terbang, naik kapal laut sahaja la... Pergi Pelabuhan Tanjung Pelepas! Tanjung Pelepas Port milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!

Tak nak pergi Tanjung Pelepas, pergi Johor Port!
Johor Port milik siapa? MMC! MMC milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhari!!

Ok la... orang KL, naik MRT sahaja la... (apabila siap)
Projek MRT, siapa kontraktor terbesar?! MMC! MMC milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary!!

Macam ni la... tak nak keluar rumah langsung! Duduk rumah, hantar surat sahaja! Apabila nak hantar surat, kena lekat setem! Apabila kita lekat setem sahaja, kita sudah bayar, kerana POS Malaysia pun sudah diswastakan dan POS Malaysia milik siapa?!

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhariy !!

Tahniah Tan Sri..!! Bayangkan, betapa besarnya jasa Tan Sri kepada negara. Bayangkan, berapa ratus ribu orang yang bekerja dengan beliau. Syukur, beliau dapat menambah nilai hidup orang lain.

Tapi, still pakai Kereta Proton Perdana. (Ini yang Okaz nak tekankan. Citer lebih lebih tak guna... Kannnn Okaz). Ada orang tu belum apa apa lagi ada hati pi tengok CGI.

Kita pulak? Hanya membaca kisah kejayaan orang lain tanpa memikirkan apa yang aku boleh buat untuk menambah nilai hidup orang lain. Sama sama kita fikirkan... Semoga kita semua terinspirasi dengan kejayaan beliau. Dan dapat melakukan sesuatu untuk berubah untuk berjaya.

 Wassalam

* Okaz, ada apa apa lagi nak komen? Heheh...

7 ulasan:

  1. sy nak share ya :) nice !!!!

    BalasPadam
  2. Monopoli tu! Aku lebih suka jika jawapan milik siapa di atas adalah orang islam yang berlainan...Aku lebih suka jika salah satu jawapan tu ( in future Insya'Allah) adalah MOHD FIRDAUS BIN MAT SAAD!... :)

    BalasPadam
  3. jgn camtu okaz,
    fikir balik berapa mulut yg dapat makan hasil perniagaan dia nih. org lain nak naik tapiu suka jatuhkan org untuk dia panjat. yg nih dia ambil alih dari management yg x cekap. so fikir2 kan lah.

    BalasPadam
  4. byk big bisnes dia datang dari gomen related deal. you name it, beras, gula, api, gas, dll. so tak heranlah kalau dia ada kabel besor.

    kalau base on open bisnes competition aku rasa tak kemana dia ni.

    org2 yg tak reti bisnes je yg kagum dgn kekayaan dia ni, aku lagi respek pakcik2 yg dok jual warung tepi jalan yg sanggup compete fairly dgn yg lain n tak guna kabel besor nak buat deal

    BalasPadam
    Balasan
    1. isnt about kabel besar but how he thinks! and duit yang dia tabur itu kemana pluss prinsip kekayaan dan kejayaan yang dia pegang untuk membantu nusa bangsa dan islam.

      Padam
  5. habis tu dah melayu lain x serajin dia, semuanya nak mengharap kan bantuan x mau usha..nasipla.. dia sampai ketahap ni bukan senang2 bukan dengan goyang kaki, dia usha keras untuk itu, so dia memang layak tuk dapat apa yg dia dapat sekarang..

    BalasPadam
  6. Jangan la dengki dengn rezeki yang dia perolehi.Yang penting kita tanya diri kita sendiri kita ada ke.?kita mampu ke..?Baik kita doakan semoga org kita akan lebih berjaya lagi.Jadi kan beliau sebagai contoh.Kesenangan tak kan datg secara tiba-tiba tanpa usaha.

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top