Assalamualaikum,

Ramai orang yang hubungi saya. Ada yang emel. Ada yang PM saya di Facebook. Ada yang dah telefon saya.

Mereka bertanya mengenai perniagaan saya. Dan ada juga yang bertanya macam mana saya 'berjaya' dalam perniagaan saya.

Even for my self, banyak lagi yang perlu dilakukan untuk dikategorikan 'berjaya'. Namun, di mata orang lain, saya dah berjaya. Dan bila orang kata saya berjaya, saya hanya aminkan... Mudah mudahan, doa mereka dimakbulkan Allah.

Untuk berada di mana saya berada hari ini. Bukan mudah. Tapi NOT IMPOSSIBLE. Sebenarnya, ramai lagi orang yang jauh lebih berjaya daripada saya. Cumanya, kita tidak mengenali mereka. Kadang kadang, kita yang tidak mahu berada di sekeliling mereka yang sudah berjaya.

Saya banyak menghadiri Kursus Keusahawanan. Saya dah berjumpa ramai orang yang berjaya dalam perniagaan. Dan satu tabiat saya, saya suka 'interview' mereka yang sudah berjaya dalam perniagaan.

Saya tanya apa yang mereka sudah lakukan untuk berada di tahap mereka pada waktu itu. Ramai yang tidak lokek berkongsi pengalaman mereka bersama saya.

Dan Alhamdulillah. Lepas tu, saya tersedar beberapa perkara. Dan hari ini, saya nak kongsi dengan anda apa yang saya dah belajar. Dan apa yang saya dah amalkan.

Sebenarnya, semua orang boleh berjaya. Cuma kita hanya perlu tahu caranya.

Saya just nak share beberapa tips kalau anda mahu berjaya:

1) Anda perlu berada di sekeliling mereka yang berjaya.

Serius. Ini penting. Pernah tak anda dengar, "Anda adalah siapa kawan anda". Kalau ramai disekeliling kita yang berjaya. Kita juga akan berjaya. Kalau ramai disekeliling kita orang yang tak berjaya. Agak sukar untuk kita berjaya.

Mengapa? Sebab bila kita berada disekeliling orang berjaya. Mereka akan ajar kita bagaimana hendak berjaya.

Tapi, kalau anda disekelilingi oleh mereka yang tidak berjaya. Mereka akan 'menarik' anda untuk tidak berjaya. Mereka akan selalu memberi kata kata negatif terhadap sesuatu yang anda nak buat.

Dan akhirnya, anda terpaksa tidak berjaya seperti mereka.

Cuba anda perhatikan. Mereka yang berjaya. Mereka sentiasa disekelilingi oleh orang orang yang berjaya. Mereka sentiasa tolong menolong untuk sama sama berjaya.

2) Belajar Dari Mereka Yang Sudah Berjaya

Ramai di antara kita yang 'tidak mahu belajar' dari mereka yang sudah berjaya. Serius. Kadang kadang, kita lebih rela 'trial and error' untuk berjaya.

Bukan tak boleh. Tapi, percayalah. Orang pandai belajar dari kesilapan sendiri. Tapi, orang bijak belajar dari kesilapan orang lain.

Dalam business, ramai orang yang dah berjaya dah buat silap sebelum mereka berjaya. So, tugas kita belajar dari mereka. Dan pastikan kita tidak buat kesilapan yang mereka sudah lakukan.

Lagi satu yang saya agak 'geram'. Bila nak buat business. Kita selalu bertanya kepada mereka yang bukan ahlinya. Bila kita tanya kepada mereka yang tak buat business... Pelbagai benda benda negatif akan 'diresapkan' dalam diri kita.

Itulah. Inilah. Dan macam macam lagi.

Tahukah anda? Masa saya nak start business dulu. Ada segelintir ahli keluarga, jiran dan rakan rakan yang menentang saya untuk buat business. Dan saya bersyukur, saya berjumpa dengan orang yang betul.

So, saya pekakkan ajer telinga mereka yang memberi kata kata negatif kepada saya.

Cuba bayangkan, kalau saya 'ikut' cakap mereka dahulu. Saya masih di tahap yang sama seperti dulu. Saya masih bekerja makan gaji. Dan mungkin masih bergaji 4 angka sahaja.

Syukur. Saya bertanya orang yang betul....
Fuh..... Dah malam.. Tak larat nak taip panjang panjang. Saya summarize kan ajer lah..  

3) Effort/Hardwork- Kena berusaha dan bekerja keras. Mana ada kejayaan tanpa usaha yang berterusan bukan?

4) Direction - Bila buat sesuatu perkara, kita mesti ada hala tuju. Misalnya, bila buat business. Apa Direction kita? Apa yang kita nak out come dari business ni? What do we see ourself in 4-5 months time? Berapa income kita nak? So set target! Tu perkara penting!

5) Drive - Semangat daya saing yang tinggi. Satu perkara yang saya nak kongsi dengan anda. Kalau kita tengok orang lain boleh buat. Maksudnya, kita pun boleh buat. Dia ada dua mata. Kita ada dua mata. Dia ada satu hidung. Kita pun sama. Yang membezakan kita dan mereka yang berjaya adalah Drive. Semangat juang kita tak cukup kuat.

Satu perkara mengenai saya. Saya sering rasa tercabar melihat orang lain berjaya. Dan saya rasa kalau dia boleh buat. Mengapa saya tak boleh buat macam mana dia buat.

6) Istiqamah - Buat secara BERTERUSAN. Maksudnya... Konsisten... Bukan hari ni buat, esok lusa kita tidur. Bukan macam tu! Sejak saya mula menjalankan perniagaan, I NEVER STOP. Sebab saya fikir siapalah dalam dunia ni boleh bagi income sebanyak ini kalau saya kerja makan gaji?  Kalau anda dah baca blog saya dari dulu.

Mula mula saya start dengan 27k ayam. Kemudian, tambah lagi 19k ayam. Sekarang tambah lagi 40k. Dan dalam proses menambah lagi 34k ayam. Untuk menjadikan total 120k ayam dalam satu musim.

Dulu saya tak bina reban. Sekarang saya dah jadi konsultan dan kontraktor reban ayam.

Dan sekarang, saya suruh Maria join business online pula.

Sebabnya... saya mahu merubah hidup saya. Saya mahu lebih berjaya. Berjaya dan terus berjaya.

Apa yang penting, saya perlu istiqamah untuk berjaya...

Percayalah. Kalau kita lambat seminit. Orang lain akan cepat sesaat. Kita akan melepas. Semuanya orang dah ambil.

7) Mentor. Nak buat business aper pun. Pastikan kita mempunyai mentor. Sebabnya, andai kata kita tersesat di tengah jalan. Kita boleh rujuk kepada mentor dan beliau akan menarik kita kembali ke jalan yang betul. Sebab, mentor tu dah lalui macam macam pengalaman dalam business ini.

8) Tuntut Ilmu - Kalau nak income RM10k, RM20k,.. RM40k tapi tak nak belajar dengan orang yang dah berjaya, macam mana tu? Proses menuntut ilmu sangat-sangat penting sebab kita tak mempunyai ilmu yang secukupnya untuk business yang kita mulakan.

Cuba bayangkan, dulu kita boleh ambil diploma or degree selama 3-5 tahun untuk apa? Untuk dapat income 4 angka betul tak? Just imagine, sekarang kita nak income 5 angka...

Berapa lama agaknya kita perlu belajar kalau nak income 5 angka?

9) Berdikari - Yang ni penting, sebab tak selamanya kita kena bergantung harap pada masa orang lain, apa jua business yang kita buat. INGAT. Ini bisnes KITA. So, kita perlu cepat belajar untuk berdikari untuk lebih maju.

Bila kita dah boleh berdikari, kita lebih mudah untuk berjaya.  Sebab, bila dah ada ilmu. Hidup akan menjadi lebih mudah. Senang saja campak lah kat mana-mana pun, Insya Allah kita boleh hidup.

10) Attitude - Ramai yang nak berjaya. Tapi, tak ader attitude macam orang nak berjaya. Betul tak? Kalau saya tanya, siapa nak income 5 angka? Ramai yang mahu. Tapi, bila tanya siapa sanggup berubah untuk dapat income 5 angka?  Tak ramai yang nak berubah. Sikap dah tak betul. Nak berjaya. Tapi tak mahu berubah.

Satu perkara yang saya nak kongsi dengan anda....

"Hanya orang yang tidak cerdik buat perkara yang sama, tapi mengharapkan keputusan yang berbeza" 
Maksudnya, kalau selama ini. Dah bertahun tahun kita buat satu satu kerja. Dan kita dapat 4 angka. Dan kita hanya berterusan buat benda yang sama. Tiba tiba kita mengharapkan dapat pendapatan 5 angka. Itu 'gila' namanya.

Percayalah, kalau selama ini anda hanya berpendapatan 4 angka. Dan mahu mendapat 5 angka. Anda perlu berubah. Buat sesuatu yang tidak pernah anda buat selama ini. Buat benda yang berbeza. Baru akan dapat result yang berbeza.

Hmmm... Banyak lagi ni nak berkongsi dengan anda. Tak per. Nanti kita sambung lain kali ok..

Wassalam

* Jika anda rasa cerita ni macam best, anda boleh tekan LIKE button kat bawah. Kongsikan dengan anak anak anda. Kongsikan dengan rakan rakan dan keluarga anda. Biar kita semua berjaya. Berjaya di dunia dan berjaya di akhirat.

1 comments:

  1. Terbaik sis. Terima kasih di atas info di atas

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top