Assalamualaikum,

Hari ni, saya nak kongsi sedikit pengalaman saya dengan anda berkaitan business.

Selepas 7 tahun buat business, baru saya nampak 'jalan' macam mana buat business sebenarnya.

Selepas dah belajar ratusan teknik marketing melalui kursus yang diajar oleh Dr Azizan, belajar teknik online marketing daripada Irfan Khairi mentaliti saya berubah terhadap business.

Ia Mudah

Business sebenarnya mudah kalau kita tahu caranya.

Malangnya, ramai yang buat business tapi tak belajar buat business daripada yang expert. Seriously, ramai yang buat business dan tak berapa maju. Bila saya tanya, siapa 'mentor' dia? Dia cakap tak ada mentor.

Mentor

Percayalah !! Ini step pertama yang anda perlu lakukan kalau nak buat business. Cari mentor. Nasihat saya ini hanya secara umum.

Buatlah business aper pun. Carilah mentor. Kalau tak ada mentor, bukan tak boleh berjaya. Cuma, susah nak berjaya sahaja.

Misalan

Andaikan anda mahu mendaki Gunung Kinabalu. Susah atau senang? Tanpa sebarang pengalaman, pasti anda akan terasa susah untuk mendaki seorang diri tanpa bantuan dan panduan dari orang yang berpengalaman.

Kalau anda terus mendaki, anda pasti akan sampai ke puncak. Cumanya, kalau orang lain naik Gunung Kinabalu dalam tempoh 10 jam. Anda mungkin sampai selepas 24 jam. Boleh berjaya, tapi lambat.

Dibandingkan, apabila anda hendak mendaki Gunung Kinabalu, disebelah anda ada seorang pendaki yang sudah 100 kali naik turun Gunung Kinabalu, dan dia katakan kepada anda.

"Mari nak Gunung Kinabalu bersama saya. Saya akan tunjukkan anda cara termudah untuk sampai ke puncak".

Pada pendapat anda, yang mana lebih mudah? Sudah pasti kalau kita naik bersama orang yang sudah ada pengalaman lebih mudah berbanding kita naik seorang diri.

Dalam Business

Begitulah juga dalam perniagaan. Perniagaan anda akan lebih maju kalau anda belajar dari mentor yang sudah berjaya.

Malangnya, malang sungguh... Ramai di antara kita yang buat business tapi tak ada mentor.

Makanya, terpaksalah kita 'langgar' dinding, tembok dan kadang kadang terjatuh sebab tak ada orang yang beri tunjuk ajar.

Nak buat macam mana, kita nak buat business. Tapi, tersalah langkah dalam 'law' pertama buat business.

Pengalaman Saya

Saya pun termasuk dalam kategori orang yang buat business, tapi tersalah memilih mentor.

Saya belajar menternak ayam daripada orang yang 'kurang' mahir dalam ternakan ayam. Akibatnya, dua tahun perniagaan saya terumbang ambing. Retak menanti belah.

Syukur, Allah beri tunjuk jalan keluar kepada saya. Allah tunjuk mentor yang betul kepada saya.

Saya hanya belajar daripada beliau selama 3 jam. 3 jam yang mengubah hidup saya.

Dan selepas itu, Alhamdulillah. Saya mula memperoleh untung yang tinggi dalam ternakan ayam.

Business Online

Bila anda tanya saya, kenapa saya setuju Maria buat business online? Sebabnya, kami ada mentor yang betul. Mentor yang sudah berjaya dan sudah melahirkan ramai usahawan yang berjaya.

Maria berada di landasan yang betul. Mentor memberi tunjuk ajar bagaimana hendak menjalankan perniagaan online.

Kalau bulan lepas, Maria hanya belajar melalui teori. Tapi, Alhamdulillah. Sekarang selepas hanya 3 minggu. Bila dan buat praktikal business di online. Ternyata, apa yang diajar oleh mentor berhasil.

Inipun, saya tengok Maria belum all out promotion lagi. Banyak lagi yang nak 'ditiru' macam yang mentor buat. Lebih mudah, sebab dia bergerak as a team, dan benda yang dia buat 'duplicable'. Maria sebenarnya hanya 'tiru' apa yang dibuat oleh mereka yang dah berjaya.

Pendapatan yang dapat, syukur sesangat.

Kalau nak dibandingkan dengan kerja sebulan lepas tu dapat gaji sekitar RM XXXX. Dan business online yang dibuat bersahaja dan menjana RM XXXX. Rasa macam business online boleh menjana lebih income kalau jumlah masa yang digunakan sama seperti waktu bekerja biasa.

Semua ini nampak lebih mudah bila buat secara berkumpulan. Dan lebih bersyukur sebab saya tengok Maria belajar dari mentor yang betul.

Pengajaran

Kalau nak buat business. Carilah mentor. Business apa sekali pun. Nak buka kedai makan ka, nak buka kedai motorsikal ka, atau apa mak nenek kedai sekalipun.

Carilah mentor. Insya Allah. Anda lebih mudah berjaya.

Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top