Assalamualaikum,
 
Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Cuma kita sahaja yang tidak sedar.
 
Selalunya, bila ditimpa musibah dan sedikit kesusahan, kita akan merungut. Merungut pada siapa? Pada Allah.
 
Kita jarang nampak, Allah nak uji kita untuk tingkatkan iman kita. Allah uji kita sebab Dia mahu beri kekuatan kepada kita.
 
Ia konsep yang mudah.
 
Jika sesuatu musibah berlaku kepada kita, sama ada ia Ujian, Cabaran atau Dugaan buat kita. Kita perlu muhasabah mengapa perkara ini berlaku. Kedua, kita perlu fikirkan apa yang aku boleh lakukan untuk menghadapi situasi ini. Solat hajat, mohon pertolongan daripada Allah agar ditunjukkan kita jalan keluar dari masalah itu.
 
Dan yakinlah dengan janji Allah.
 
"Oleh itu, maka tetapkanlah kepercayaanmu bahawa setiap kesusahan akan disertai kemudahan. Sekali lagi ditegaskan, bahawa sesungguhnya tiap tiap kesukaran disertai kemudahan. Kemudian, apabila engkau telah selesai daripada sesuatu amal soleh, maka bersungguh sungguhlah engkau berusaha mengerjakan amal soleh yang lain. Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon apa yang engkau gemari dan ingini." (Surah As Sharh - Ayat 5-8 )
 
Ujian Buat Saya
 
Baru baru ini, saya diuji Allah. Ayam saya tidak habis dijual oleh CP.
 
Pada umur 42 hari, mereka sudah tidak dapat menjual ayam ayam saya lagi. Ini kerana ayam saya sudah terlebih besar.
 
Pasa masa itu, berat ayam saya sekitar 2.6kg seekor. Berbaki 8500 ekor pada masa itu.
 
Saya amat pening kepala, kerana ayam ayam ini makan agak kuat. Dan dedak saya pula kehabisan stok. Terpaksalah ayam ayam saya berpuasa.
 
Ini semua berlaku angkara miss communication di antara staf CP. Pihak sales kata ayam akan habis dijual dalam tempoh 2 hari. Jadi, pihak teknikal tak hantar bekalan dedak tambahan untuk saya.
 
Tiba tiba, ayam tak habis dijual dan dedak di reban kehabisan. Ayam saya berpuasa seketika.
 
Terpaksalah saya ke hulu ke hilir mencari dedak dari reban lain untuk dipinjam.
 
Syukur, Allah hantarkan seseorang yang mahu menolong saya mengambil dedak di Padang Serai dan dihantar kepada saya. Tak perlulah saya ambil dedak di tempat lain.
 
Lega seketika. Tetapi, tidak lama. Ayam masih tidak dapat dijual oleh pihak CP.
 
Sehari, hanya dapat dijual sekitar 1000-1500 ekor sahaja. Dedak habis lagi. Terpaksalah saya order dedak tambahan sekali lagi.
 
Pihak CP semakin pening. Ayam saya semakin besar dan berat. Pada usia 45 hari, berat mencecah 2.7kg-2.8kg seekor. Biasanya, tiada customer yang boleh pakai ayam saiz ini. Dah lebih besar.
 
Saya terus bersabar. Berdoa kepada Allah.
 
Dahulu Dan Sekarang
 
Saya membandingkan diri saya dahulu dan sekarang. Bagi saya, amat berbeza. Jika dahulu, saya menghadapi perkara yang sama. Tapi, dengan cara yang berbeza.
 
Jika dahulu, saya akan marah pihak Sales yang gagal menjalankan tugas. Saya akan call Branch Manager. Saya call Regional Manager. Semua kena marah.
 
Tapi, kali ini ia berbeza.
 
Saya lebih banyak berdoa kepada Allah, Permudahkan urusan saya. Beri yang terbaik kepada saya. Saya tak kisah bila ayam akan habis. Doa saya, beri yang terbaik.
 
Dan saya berjaya kawal nada percakapan saya dengan pihak CP. Tiada yang kena marah. Tiada yang kena 'screw' dengan saya.
 
Dan Alhamdulillah. Allah jadikan sesuatu ada sebabnya. Rupanya, Allah nak 'beratkan' lagi ayam ayam saya.
 
Dan syukur, keuntungan diperoleh kali ini rupanya lebih tinggi daripada biasa. Benarlah janji janji Allah.
 
"Setiap kesukaran akan diikuti dengan kesenangan"
 
Agak agaknya. Saya semakin matang berurusan dalam perniagaan. Alhamdulillah.
 
Diuji Lagi
 
Semalam, pihak CP janji akan habiskan ayam ayam saya. Baki ayam ada sekitar 1450 ekor.
 
So, to happen. Lori yang dihantar hanya mengambil 1300 ekor. Maka, ada baki lagi 150 ekor. 
 
Allah Allah. Stressnya saya.
 
150 ekor ini nilainya sekitar RM1500. Maka, saya tiada pilihan. Saya mesti jual juga ayam ayam ini. Saya call lori lain yang sedang berada di Selama pada waktu itu. Mohon datang ke reban ayam saya, untuk tangkap baki ayam di reban.
 
Saya terpaksa 'mengumpan' RM50 kepada driver untuk datang ke reban saya. Alhamdulillah. Mereka bersetuju untuk datang.
 
Malam tadi, jam 10.00 malam. Mereka tiba di reban. Dan dalam 10 minit. Semua ayam ayam saya habis dikeluarkan.
 
                                                Baki ayam yang terakhir keluar dari reban

 
Syukur Alhamdulillah. Selesai.
 
Pulang ke rumah, berehat. Pagi tadi, saya sujud syukur. Syukur atas pertolongan Allah.
 
Untung Tertinggi
 
Satu reban sudah siap dikira. Dan Alhamdulillah. Untung tertinggi yang pernah saya capai dalam tempoh 7 tahun. Ia sesuatu yang tidak pernah saya capai.
 
Saya jangkakan. Reban kedua ini mungkin memperoleh keuntungan yang lebih. Ini berdasarkan berat ayam di reban kedua lebih tinggi daripada berat ayam di reban pertama.
 
CUMANYA. Saya harap pihak CP tak tersalah kira. Kalau tersalah kira. Uhukss... Kuciwa... 
 
Tahukah Anda?
 
Di rumah, saya tiada baju kemeja dan seluar slack yang cantik. Yang ada pun, saya beli 7 tahun lepas.
 
Saya selalu teringin nak pakai baju kemeja dan seluar slack. Pakai hensem hensem macam anda pakai masa pergi kerja. Sebab saya hanya pakai seluar track dan baju t shirt sahaja untuk ke tempat kerja.
 
Jika keluar ke tempat lain, saya hanya memakai seluar jeans. Dan jersi jersi bola yang banyak saya ada.
 
Sekali sekala teringin nak pakai kemeja.
 
Baru saya sedar, saya tak ada baju kemeja dan seluar slack untuk dipakai untuk program Motivasi di MRSM Johor Baharu dan UNISZA bulan ini.
 
Uhuksss... Petang semalam, saya ke supermarket untuk beli baju dan seluar. 
 
Alhamdulillah. Ada pun baju kemeja dan seluar slack. Tak sabar nak pakai di MRSM JB dan UNISZA nanti.
 
Jangan gelak ya.. Saya akan pakai baju sama di dua function ni..Takkan saya nak beli banyak baju pula. Tapi tak pa... Anda saja yang tahu.. Mereka tak tahu pun....Heheh..

Tapi, kalau lepas ni ada lagi jemputan ceramah dari tempat tempat lain. Saya 'terpaksa' lah beli baju kemeja banyak lagi.

Sengaja membeli warna merah. Nampak garang dan lebih bertenaga. Semoga aura lebih kuat hari itu nanti.
 
Oklah. Itu sahaja untuk kali ini.
 
Wassalam

2 ulasan:

  1. Assalammualaikum..

    Tanya sikit...program kat UNISZA tu di Universiti Sultan Zainal Abidin - Kuala Terengganu (sebelum ini dikenali KUSZA)..Bila tarikhnya dan terbuka untuk siapa..?

    Wassalam.

    Drp: ALI (abi55 - k/trg)

    BalasPadam
  2. Tuan,
    Dah ada ke tarikh yg kat unisza tu?...nAnti habaq yer, sbb nak jumpa tuan juger...kalau ada rejeki,kita bleh TT makang ICT kat pantai teluk ketapang...insyaallah...


    Regards,
    Fazli

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top