Assalamualaikum,

Mengapa Pergi?

Malam semalam, salah seorang sahabat saya bertanya kepada saya.

"Firdaus, kenapa hang pergi Kursus AMP tu? Bukankah hang buat ternakan ayam daging yang dah ada contract dengan CP. Hang bukan perlu buat marketing pun. Kan ayam ayam hang dah ada ready buyer. Atau pun hang nak try 'marketkan' business baru hang yang jadi kontraktor reban ayam tu"

Kalau anda tanya saya, saya pun rasa macam mahal saja nak belanja RM997 semata mata untuk pergi belajar ilmu 'marketing' yang saya sendiri pun rasa saya tak perlu.

Sebab saya hanyalah seorang penternak ayam daging di kampung. Orang kampung saja pun saya ni.

Dan saya tak perlu buat marketing pun.

Dah ada ready buyer ayam ayam saya ni. Cukup masa, buyer tu akan datang ambil ayam saya.

Jadi, buat apa saya nak membazir duit menghadiri kursus tu?

Perbelanjaan

Untuk menghadiri Kursus di Kuala Lumpur ni, saya perlu mengeluarkan belanja.

1) Yuran Kursus - RM 997
2) Tol & Minyak ke KL - RM 250
3) Belanja Makan & LRT- RM  50
4) Bagi duit kepada mak mertua - RM 300 *
5) Lain-lain RM 50

* Jumlah yang akan saya berikan kepada mak mertua saya setiap kali saya jumpa dia. Saya berdoa semoga saya mampu untuk beri lebih lagi selepas ini. Sedang berkerja keras sekarang ini. Semoga saya mampu beri RM1000 sebulan satu hari nanti buat mak mertua saya yang tercinta. Amin.

So, jumlah perbelanjaan yang diperlukan untuk 3 hari ini adalah sekitar RM1600.

Bukan perbelanjaan yang sedikit.

Mengapa saya perlu menyusahkan diri dan berbelanja sebanyak ini semata mata untuk belajar ilmu 'marketing' yang setakat ini saya sendiri pun tak banyak sangat guna. Ini kerana saya hanyalah seorang penternak ayam secara kontrak farming.

Selepas menghadiri Seminar Marketing Power (SMP)secara percuma di Pearl View Hotel, Penang anjuran Dr Azizan. Saya dapati terlalu banyak ilmu yang saya pelajari di sana walaupun ia hanya berlangsung selama 2 jam.

Saya terfikir.

"Kalau dua jam aku boleh belajar banyak ilmu mengenai marketing, lagi banyak ilmu yang aku boleh pelajari kalau aku hadiri kursus AMP selama 3 hari bersama Dr Azizan di KL"

Habis sahaja Kursus SMP yang diberikan secara percuma, terus saya mendaftar untuk Kursus AMP.


Antara alasan alasan penting mengapa saya rasa saya perlu menghadiri kursus ini adalah:


1) Belajar sahaja ilmu 'marketing'. Ilmu ini mungkin tidak bermanfaat untuk saya sekarang. Tapi mungkin saya perlukan suatu hari nanti sebab saya sekarang ini pun berada dalam dunia business.

2) Saya selalu dijemput untuk bagi ceramah berkaitan keusahawanan. Saya boleh belajar banyak ilmu daripada Kursus AMP dan berkongsi dengan para pendengar nanti.

3) Ramai dikalangan rakan rakan saya yang buat business yang biasa biasa. Kalau boleh, saya mahu mereka menjadi seorang businessman yang luar biasa. Mereka mungkin tak mampu nak berbelanja untuk menghadiri Kursus AMP itu. Tak palah. Biarlah saya yang pergi. Nanti saya kongsi dengan mereka apa yang saya belajar.

4) Saya ada blog. Ramai yang membaca blog saya. Saya yakin, ada di antara pembaca blog ini yang buat business. Dan ada di antara ahli keluarga dan rakan pembaca blog ini yang turut membuat business. Kalau saya tulis di blog ini, ramai yang akan mendapat manfaatnya. Semoga ilmu yang saya sampaikan melalui blog ini akan menjadi 'pencen' saya di akhirat.

Selepas di listkan mengapa saya perlu pergi. Saya tiada alasan untuk tidak pergi.

Usah berkira dengan duit RM1600 yang perlu saya belanjakan. Duit saya boleh cari lagi. Tapi, peluang macam ni bukan datang selalu.

Insya Allah, dalam entri entri selepas ini. Saya akan cuba kongsikan dengan para pembaca. Apa yang saya pelajari selama 3 hari di sana.

Percayalah, kalaulah saya tahu ini yang saya pelajari di Kursus AMP, saya sanggup berbelanja walaupun yuran penyertaannya RM5000. Harga ini pun jauh lebih rendah daripada nilai ilmu yang saya pelajari.

Semoga, saya dapat manfaat dan anda semua juga akan mendapat manfaat.

Semoga lebih ramai ummat Islam dapat maju dalam business yang dijanjikan Allah 9/10 daripada pintu rezeki.

Semoga kita semua semakin kaya dan berjaya. Di dunia dan akhirat.

Wassalam.

* Untuk entri bahagian AMP, saya benar benar perlukan feedback daripada pembaca. Ini bagi memudahkan saya menulis agar apa yang saya tulis lebih memberi manfaat untuk anda.

* Bagi mereka yang buat business, bolehkah anda nyatakan bidang business apa yang anda lakukan sekarang ini? Insya Allah, saya boleh cuba jadikan ia sebagai satu case study untuk menerangkan kepada orang ramai. Misalnya, salah seorang yang membaca blog ini merupakan penternak dan pengedar burung dan telur puyuh. Insya Allah. Saya akan ceritakan contoh bagaimana yang perlu beliau lakukan untuk kembangkan perniagaannya.

7 ulasan:

  1. bisnes sampingan. brgn mknn kesihatan. Secara online sahaja. Bagaimana nak elakkan org irritate dn bosan? How to gain more attention and new customer?

    BalasPadam
  2. Terbaik Tuan...Saya bisnes online, buat Internet Marketing...Banyak terlibat dengan market luar...:D

    BalasPadam
  3. Salam.

    Hariati dan Anonymous.

    Kesilapan yang sedang dilakukan skrg ini oleh Hariati dan Anonymous.

    1) Melakukan online marketing. Tapi, tak letak website / url kat sini. Sekurang kurangnya, 10-20 org akan buka website puan kalau puan bubuh link di sini.

    2) Anonymous. Lain kali, bubuhlah nama. Senang orang lain nak mengenali saudara. Bubuh website.

    3) Skrg ni, pembaca tak tahu apa yang anda berdua tawarkan. kalau org tak tahu apa yang anda tawarkan, macam mana org nak beli barang yang anda jual.

    4) Byk lagi strategi utk online marketing. Nanti saya cerita ok.

    Kpd pembaca yang lain, anda boleh tuliskan jenis perniagaan anda di sini. Insya Allah, sy akan bagi pandangan how u can improve ur business.

    Wassalam

    BalasPadam
  4. ini yang saya suka ni....


    http://www.majupuyuh.blogspot.com


    hehe...

    BalasPadam
  5. salam en firdaus....
    just find out your blog dan sangat banyak ilmu yang di share di sini. terutama yang islamic tu mmg bagus dan bermanfaat .peringatan utk diri sendiri juga..seronok baca penulisan firdaus ni....travelog haji tu mcm boleh imagine sbb firdaus tulis sgt details...

    saya jugak dah attend AMP last year...alhamdullilah byk peningkatan...tips2 drp dr azizan...but my weakness is consistency.....istiqamah....awal2 mmemang rajin nak buat semua...then bila dah busy balik, semua dah hilang ke mana...huhu...


    my link of my online biz
    http://www.perfume-berry.com/
    fanpage: https://www.facebook.com/perfumeberry



    okey.la...keep on writing...=)

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum,

    FFA, thanks for visiting my blog. Tak sangka u pun baca my blog. Tak pernah komen pun.

    Just visited ur blog. Nice blog too.

    Tapi, mana produknya?

    Nantilah, ada kelapangan, saya akan taip entri sket pasal online marketing.


    Tahniah fairus kerana berani BERHENTI KERJA. Ia bukan tindakan yang mudah.

    Insya Allah, dengan sedikit tips yang saya belajar dan akan kongsi, semoga semua rakan yang buat online business akan makin maju.

    Buat sementara waktu ini, bagi para pembaca blog saya, cuba anda add LYNN RAZALI & LUBUK LOBSTER dalam facebook.

    Mereka sahabat saya yang buat buat business melalui Facebook sahaja.

    Dan berjaya. Nanti akan saya kongsi apa yang mereka lakukan. Tapi buat sementara waktu ini, add mereka dulu.

    Dan lihat bagaimana mereka post di facebook mereka. Belajar dari apa yang mereka lakukan.

    Wassalam

    BalasPadam
  7. Firdaus....

    Bagaimana nk jd marketing yg success?Sy berada di bidang marketing tp rase cm tiade passion & not do energetic. Can u share something. TQ

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top