Assalamualaikum,

Terlalu banyak emel yg sy dpt bertanya pasal ayam dan minta kertas kerja. Mohon maaf kalau sy terlewat reply. Sy agak sibuk kebelakangan ni. Dan selalu pulak bukak emel guna ipad ngan iphone, so susah la nak reply. Kena tunggu buka guna laptop baru senang nak jawap emel2 pembaca.

Sy dpt satu emel ni, sy rasa emel ni datang dari seorg yg betul2 nak menceburi bidang ayam. Tapi, pada usia muda ni sukar nak dpt pinjaman. Dan tak tahu dah nak buat macam mana. Sy amat bersimpati, sebenarnya bukan dia seorang saja yg hantar emel macam ni. Dah ramai, dan sy sebenarnya kagum dengan semangat yg mereka ni ada. Cumanya, Allah belum pilih mereka utk menceburi ternakan ayam ni. Mungkin Allah dah aturkan rezeki mereka di tempat lain.

Emel yg sy dpt seperti dibawah:

Semoga abang sihat sejahtera disamping keluarga tercinta. saya ada baca entry abang,bertarikh 3 feb 2009 bertajuk Moga Allah Berikan Yang Terbaik.. maaf bertanya ye bang...abang dari keluarga berada?kawan2 abang orang berada?...frankly speaking ye bang,dari segi pengamatan saya tentang entry abang tue,macam abang memiliki kawan such as dato' or YB..coz simply can offer abang untuk wat pinjaman RM 1m...and siap tanya lagi cukup ke x?mungkin rezeki n tuah badan abang..anyway tahniah bang coz banyak improvement dalam biz ayam ni...saya amat bangga dengan abang, berjaya,rendah diri,beriman dan tidak lokek ilmu...

Secara jujurnya, saya amat cemburu dengan kejayaan abang.. absolutely!! saya nak berjaya macam abang....tapi apa kan daya,setiap penjalanan hidup hambaNya,Dia lebih mengetahui liku2 menanti...bukan semua orang mampu meniti titian kejayaan dengan mudah...tapi x mustahil untuk berjaya meniti titian seandainya diberikan peluang... tapi adakah peratusan untuk adanya PELUANG itu tinggi?..wallahua'lam...ada yang diberi peluang tapi mensia-siakan sehingga tertutup habis 'PELUANG' untuk orang lain (statement untuk peminjam MARA yang xbyar)...

kalau abang jadi jutawan nanti,tubuhkan la intitusi kewangan untuk menolong penternak yang mampu n gigih serta betul2 berusaha....nanti boleh saya apply untuk bisness ayam saya plak nanti hehehe(gelak serius)...

by the way, saya ada terperasan kat entry2 abang,abang ada mentiion pasal kelantan such as ayah abang kat kelantan... mak abang operation kat kelantan,n abang punya abang doc dkt HUSM kelantan ek?soalannya,mak or ayah abang orang sana ke?maaf bertanya ye bang sebab saya asal kelantan.. nanti kalo abang balik KL ke, inform2 la bang.. boleh ajak minum2 air,bersua muka..teringin sangat untuk berjumpa ngan usahawan berjaya ni...mudah-mudahan saya pun ada peluang untuk berjaya ternak ayam, Insyaallah...


Jawapan sy:

1) Sy bukan dari keluarga yg berada. Cuma keluarga yg sederhana. Ayah sy dulu pun pencen kerani sekolah dan mak sy pencek pembantu jururawat. So, nak kata family dari keluarga berada tu tak betul la.

2) Nak kata sy rapat dengan Dato'2 dan YB YB, tu pun tak betul. Dlm entry tu, sy dah dipertemukan Allah dengan seorang insan yg nak tolong sy utk bawa kertas kerja sy ke SU Dato' Noh Omar, Menteri Industri Asas Tani. Dia yg beria nak bantu sy. Dia kata sy ada potensi utk pergi jauh dlm industri ni. Tu yg dia nak bantu. Dan lepas tu, sy ada berbincang dlm telefon dengan SU Dato' Noh Omar beberapa kali dan dia berjanji akan tolong sy. Alhamdulillah, tu yg dpt tu.

3) Ni bukan kes rezeki atau tuah badan sy. Bagi sy, apa yg sy dpt selama ni tak lain tak bukan atas ihsan Allah yg nak membantu hamba Nya ini. Sy bersyukur kepada Allah, dlm kebanyakan kes Allah banyak mempermudahkan urusan sy. Nanti sy cerita satu persatu mcm mana loan boleh lulus.

4) Ada perkara yg kita suka, dan kita berusaha ke arah tu, tapi Allah tak bagi kat kita sebabnya. Benda tu bukan yg terbaik utk kita. Dan ada benda yg kita tak suka dan tak berusaha pun ke arah tu, tapi Allah bagi kepada kita. Kita kena terima seadanya. Dan Allah lebih mengetahui apa yg terbaik utk hambanya.

5) Terima kasih kerana mendoakan sy menjadi jutawan. Memang niat dihati sy. Mudah2an. Sy selalu berdoa moga Allah jadikan sy jutawan yg bertakwa sebelum berumur 33 tahun. That's mean, I do only have 3 years left to accomplish my dream. May Allah make it easy to me.

6) Pasal Kelantan, sy berasal dari Parit Buntar Perak dan kami sekeluarga tinggal di sini. Cumanya, abg sy kerja di HUSM Kubang Kerian. Dan hari tu mak sy operate di sana. Sebab tu la ada mention pasal Kelantan.

Rasanya cukup dulu bagi menjawab emel ni. Wassalam

1 ulasan:

  1. salam..

    sy teramat la bersetuju dgn statement penghantar e-mail tersebut.Saya seorang siswazah yg hampir tamat menjalani program TUNAS MEKAR UiTM di salah sebuah ladang ternakan ayam kontrak ni..Masalah loan sentiasa membelenggu siswazah yg ingin menceburkan diri dlm bidang penternakan. Sblm join TUNAS MEKAR,saya mengharapkan loan dari SPED (KKLW), tp baru2 ni sy call mrk bgtau dh xprovide loan utk penternakan ayam. Alasannye projek ni terlalu berisiko. Loan utk lembu plak dibekukan. Agrobank plak utk belia, loan xmelebihi 50,000. adooiiii..siswazah mcm saya ni mane la mampu nk biayai reban yg kosnya mencecah 300k..sy hanya mampu biayai 20% dr 300k shj.. MOA plak sy tnye loan,dorang xtau..huh..

    jadinya, sy skg tgh buat biz plan utk bisnes lain.loan ni sy mintak kat Tabung Usahawan Siswazah. tp semangat utk buat bisnes ayam daging ni msh membara lg..

    buat en. firdaus, semoga sentiasa dilimpahi rahmat dan berjaya menjadi jutawan :p

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top