Assalamualaikum,

Tak tahu mengapa, minggu ni saja sy dpt sekitar 4-5 email yg bertanya pasal ayam. Macam dipakat2 pulak nak hantar serentak. Tetapi bila yg ditanya sy terlalu soalan basic, ( mungkin bagi sy, tapi bagi beginer pening kepala ), sy minta yg hantar emel kepada sy utk baca blog sy keseluruhannya utk faham pasal ayam ni. Kalau ada lagi yg tak faham, baru emel lagi sy utk tanya soalan seterusnya. Tak tahu kenapa, lepas tu dah tak contact sy balik. Mungkin dah faham kot... Heheheheh....

Ni salah satu emel yg sy dpt. Bagi melindungi identiti yg hantar kpd sy, beberapa info berkaitan sy padamkan.

Terlebih dahulu untuk abang Firdaus, saya sangat kagum ketika melihat projek ternakan ayam yang diusahkan oleh abang Firdaus sendiri serta disokong oleh ahli keluarga yang disayangi. Dan ingin saya mengucapkan syabas buat abang firdaus kerna atas usaha gigih dalam mengharungi halangan dalam perniagaan yang dijalankan abang ini. Dan saya juga percaya setiap usaha itu akan mendatangkan hasil yang lumayan..

Terlupa saya, biar saya memperkenalkan diri saya. Nama XXXXX. Saya berasal dari XXXXX, XXXXX. Umur saya sekarang adalah dalam lingkungan 22 tahun dan sekarang bekerja dalam bidang perhotelan di sebuah hotel 3 bintang di kawasan bandaraya XXXXXX disini. Saya merupakan anak sulung di antara kesemua 2 adik beradik saya. Sebagai anak sulung adalah sangat besar tanggungjawab saya untuk membantu serba sedikit ahli keluarga saya memandangkan adik beradik masih dalam sesi persekolahan. Orang tua saya juga mengerjakan perniagaan sendiri iaitu perniagaan XXXXXX . Melalui perniagaan ini, serba sedikit juga banyak membantu menyara keluarga sebagai mata pencarian utama kami sekeluarga.

Untuk pengetahuan abang Firdaus, saya agak takut dan malu untuk bertanya. Antara sebabnya adalah kerana faktor umur yang masih muda dan mungkin boleh dikatakan tidak mempunyai banyak pengalaman dalam selok belok perniagaan khusus nya dalam penternakan ayam ini. Biar saya berterus terang kepada abang Firdaus yang saya amat berminat untuk menceburi bidang penternakan ayam daging secara kontrak ini. Sebab utama adalah saya berasakan sudah masanya saya hidup berdikari sendiri tanpa di arah oleh orang lain. Sebab yang kedua , saya ingin menambah income seperti apa yang dapat saya lihat seperti peniaga peniaga yang lain yang dapat keuntungan berlipat ganda. Yang ketiga, dari kecil lagi saya sangat berminat untuk menjadi usahawan peniaga yang cemerlang.

Walaupun saya mempunyai minat dalam bidang perniagaan ini, ilmu pengetahuan mengenai perniagaan ini belum kesemuanya saya fahami. Jadi. disini saya amat berbesar hati sekiranya abang Firdaus dapat berkongsi serba sedikit bagaimana hendak memulakan perniagaan ini bermula dari bawah.

Untuk info buat abang Firdaus, saya sebenarnya sekarang dalam proses menunggu Lesen Pertanian Ternakan Ayam daripada pihak Jabatan Veteriner XXXXXX yang belum lagi disiapkan. Tujuan sebenar saya memohon Lesen ini adalah kerana senang untuk saya membuat pinjaman mudah daripada pihak TEKUN bagi persediaan modal untuk pembinaan reban ayam saya. Memandangkan lesen ini amat penting, pihak TEKUN tidak akan meluluskan pinjaman sekiranya tidak disertakan lesen penternakan atau perniagaan.Saya mencadangkan untuk membina reban ayam jenis terbuka sahaja disebabkan saya hanya mampu untuk mendapatkan pinjaman sebanyak RM50,000 sahaja.

Kawasan tanah tidak menjadi masalah bagi saya kerana saya akan menggunakan tanah milik ibu saya. Syukur tak terhingga kerana ibu saya turut menyokong apa yang saya lakukan ini. Walaubagaimanapun, dia selalu ingatkan saya agar untuk tidak melakukan kerja ini seperti hangat hangat Tahi ayam. Sumber air dan elekrik juga tidak menjadi masalah kerna terdapat sumber yang boleh saya sambung terus dari rumah kediaman kami.

Boleh saya tahu pendapat sendiri dari Abang Firdaus mengenai apa yang telah saya ceritakan tadi ?


Jawapan Saya:

1) Terima kasih XXXXX atas segala pujian yg diberikan. Sebenarnya, apa yg sy tulis dlm blog ni sekadar nak berkongsi pengalaman dan membantu org2 lain yg berminat utk menternak ayam.

2) Sy bangga sebab XXXX minat utk buat business. Ramai org muda tak minat nak buat business sebab bukan mudah nak buat business. Dah la nak guna modal tinggi, pengalaman kurang dan risiko kegagalan yg tinggi. Org kita ni kalau boleh nak buat business nak cari yg MODAL KECIL, UNTUNG BESAR, KERJA RILEKS.. Mana ada business macam ni. Dan business ayam ni sebenarnya MODAL BESAR, UNTUNG SEDERHANA, KERJA SUSAH. So, kalau nak masuk dlm dunia ni, you are most welcome.

Sy bangga sebab XXXX ni ada rasa tanggung jawab utk bagi dorongan kepada adik2 dia. Sebagai anak sulung, sy tengok XXXXX memang seorang yg bertangggung jawab. Dan sifat ni bagus kalau nak buat business. Good..

3) Bagi sy, memang umur 22 tahun terlalu muda utk buat business yg besar ni. Tapi bergantung kalau rasa ada keyakinan dan pengalaman, boleh mula pada usia ni. Tapi, sy agak takut sebab org muda biasanya hangat2 tahi ayam. Dan kalau dah betul2 berazam nak masuk dlm industri ni, kena buat betul2. Jangan takut, berusaha berdoa Insya Allah boleh berjaya.

4) Bila tanya sy macam mana sy start dari bawah, sy minta semua org baca entry2 sy yg terdahulu berkaitan ternakan ayam. Insya Allah, akan jumpa macam mana sy start business ni dulu. Dan akan faham macam mana nak start business ni.

5) Pasal Lesen dari JPV, sy rasa bukan lesen kot. Rasanya Sijil Kursus kot. TEKUN / PIHAK BANK biasanya minta Sijil Kursus. Bukan Lesen. Sebab Lesen hanya diberikan kepada penternak selepas dia dah ternak ayam. Memang TEKUN hanya akan bagi pinjaman RM50,000 dan kalau nak buat reban sendiri boleh buat utk kapasiti ayam 5000 ekor sahaja.

6) Let me tell you this, kos reban dah mencapai RM50k. Dan perlu di tambah kos ANAK AYAM + KOS DEDAK AYAM + KOS UBAT AYAM which around RM8 per bird. Duit ni kena guna CASH. So, that's the operation cost every cycly. Utk 5000 ekor ayam, sekitar RM40,000. Bila jual balik ayam ni, bergantung pada harga utk tahu berapa untung akan dpt.

7) Mengenai tanah, bagus la dah ada. Pastikan jarak dari rumah org more than 500 meter sebab buat reban terbuka. Kalau tak, takut nanti jiran2 PASTI komplen sebab bau busuk dan lalat. Bagus tanah tu sebab dah ada bekalan letrik dan air.

Moga membantu, Sekian.

Wassalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top