Assalamualaikum,

As mentioned before, virus ND banyak menyerang ayam2 di Malaysia. Berita terbaru, seorang penternak di Kedah menternak sebanyak 80,000 ekor ayam. Dan mati 77,000 ekor ayam. Yg boleh dijual hanya 3000 ekor sahaja. Itu lah yg sy kata before this, we should take serious with ND outbreak. Sekali kena makan tak habis.

Dan sebagai langkah berjaga-jaga, for the third time sy membuat vaksin ND utk ayam2 sy. Don't talk about how much it cost, it is not cheap. But, considering the effect. I had no choice. Semalam, manager CP datang utk menyaksikan sendiri sy buat vaksin ND. Konon2nya nak check cara yg sy buat tu betul. Sebab ramai yg salah buat vaksinasi, dan kesannya ayam terdedah kepada penyakit ND tu..

First step, sejukkan air dulu to make sure the tempereature below 12C. Masukkan ais dlm tong.

Lepas masukkan air ke dlm nipple minuman, semua ayam terus menyerbu ke nipple sebab ayam ni dipuasakan selama sejam before that.

Lepas siap, kena chek randomly dlm mulut dan paruh ayam. To make sure at least minimum of 80% of that chicken vaccinated.

100 ekor ayam di pilih secara random utk chek mulut. To ensure minum air vaksin tu. Result, satu reban 85% minum dan lagi satu reban 90% minum. So succesfully done.
.
Dengan langkah berjaga2 ni, diharap ayam sy tak kena la serangan ND. Nauzubillah. Dan semoga kawan2 sy yg ternak pun bebas dari serangan ND ni. Amin.
.
Wassalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top