Assalamualaikum,

Semalam ayam dah start keluar. Ayam di EP11 umur 37 hari dan di EP07 umur 34 hari. Aduh.. Hari ni CP serang ayam sy, sampai 9000 ekor clear dlm satu hari. Berdasarkan apa yg sy tengok, berat average betina 2.00kg dan jantan dlm 2.29kg. Not bad la utk ayam umur 37 hari sebab sy kat sini control sket dedak kat ayam. Kalau main belasah aja bagi makan, memang ayam akan berat... Tapi FCR tinggi la..

Dan masa tengah tangkap ayam, reban di EP07 ada problem. Main board terbakar. Punca tak diketahui. Dan kesannya, semua kipas berhenti berfungsi.. Perghhh.. Ayam bukan boleh tahan sangat kalau tak dak kipas. Susahnya...

Bila sy check, ada masalah wiring. Ada satu main wire 25mm copper wire terbakar. Kesannya main switch pun terbakar. Sy ada simpan stok kat reban barang2 wiring utk kes2 emergency. Tapi sy tak dak simpan 25mm copper wire. Aduh.. terpaksa berkejar ke Parit Buntar utk beli wayar ni dulu.. Ni first time benda macam ni jadi di reban.. Dah la lori tengah tangkap ayam. Nak ke Parit Buntar pulak... Adoyai... Sy decide utk naik motor utk elak masalah trafik di Parit Buntar. Walau pun motor tu hanya guna Road Tax dan Insuran Tawakkal..

Ni la wayar yg terbakar tu.. Sekali ngan main switch terbakar. Total kos RM100 utk beli semua barang yg rosak..

Kanvas terpaksa dibuka. Sebab tak boleh guna generator pun. Bukan masalah incoming power supply, tapi masalah board. So, kena repair board.

Dlm dok kalut2, sempat lagi nak ambil gambar. Alhamdulillah, nasib baik la sy tahu nak repair sendiri..

Pandangan ayam dlm reban yg dah mula nampak macam serabut lepas 30 minit terpaksa tutup kipas dan buka kanvas...
.
Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar dan kembali ke normal.. Tak dak effect sangat terhadap ayam. Syukur..
.
Moga Allah sentiasa pelihara.. Amin..
.
Wassalam

5 comments:

  1. nasib baik sempat betulkan dalam mase yg singkat..kalau x mesti ayam2 kt dlm reban kepanasan boleh menyebabkan kematian, suhu dalam reban amat penting kan Abg Firdaus?
    dat y pakai dinding kanvas untuk kes2 mcm ni, boleh buka kalau kipas mati..nk tanye, Abg Firdaus xde extra backup kipas ker?dlm article saya bace extra kipas amat penting jika salah satu kipas tidak berfungsi..betulkan jika saya salah..he2~memandai2 je saya ni..

    ReplyDelete
  2. Extra kipas memang ada. Tapi, extra kipas tu datang dari main board yg sama. So, kalau satu tak jalan, semua tak jalan la. Faham ker tak ni?

    ReplyDelete
  3. Faham, sy ingt kalau pakai extra backup kipas, mainboard asing so bile emergency ble pkai..penjgaan ayam betul2 merumitkan n perlu diberi perhatian yg teliti

    ReplyDelete
  4. Haa.. Baru kau tahu... Lagi mau belam ayam ka?

    ReplyDelete
  5. insyaAllah boleh jika ade yg sudi membimbing n memberi tunjuk ajar pd saya:)

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top