Assalamualaikum,

Taraaaa...... Dah 10 hari tak update blog. Rasanya, tak pernah sy tinggalkan blog ni selama ni. Bukan tak dak niat nak update blog ni, tapi dlm 10 hari ni, sy agak sibuk dan macam2 hal yang berlaku. Dan kebanyakan yg berlaku dlm 10 hari ni tak berapa menarik... Dan mood pun kurang, dan kesannya, sy pun malas nak update blog.

Dan tengah hari tadi, ada sahabat sy yg call... Tanya kabar sy... Hidup lagi ka.... Dia kata macam ada yg tak kena aja... Sy tanya kenapa dia cakap mcm tu, dia kata dah lama sangat sy tak update blog, mesti ada problem... Hmmm... biasala, dah banyak sangat problem... sy pun malas nak update...

Antara problem terawal kali ni, baja tahi ayam lambat pulak keluar. Baja ni memang ada org order, tapi masalahnya dia terlewat ambil.. Bila dia lewat ambil, susah la sket sy punya perancangan nak basuh reban dan preparer utk masuk anak ayam yg baru. Dan, everything get delayed....

Tu baru permulaan.... Lepas tu, sy 'bergaduh' pulak dengan pekerja sy yg Bangla... Semua pekerja sy ada 4 org.... Dan dua daripada 4 org ni, 'tekan' sy nak naik gaji. Sy cakap la kat dia org, sy baru aja naikkan gaji dia org RM50 setiap org setiap bulan....Tapi, dua org ni bising cakap tak cukup. Sy ckp la, apa yg sy bayar kat dia org ni dah 'terlalu' tinggi jika nak dibandingkan dengan org lain bayar kepada pekerja2 mereka.

Sebenarnya, sy dah pun survey dengan kawan2 sy yg lain.. Berapa dia org bayar gaji pekerja dia org.. Dan memang, bila sy cek sy bayar pekerja antara yg tertinggi. Geram sungguh.. Setiap pekerja sy dpt sekitar RM1200 setiap bulan... Dah cukup tinggi utk warga asing... Sy pun tak faham kat mana yg tak kena... Tapi, bila dia bising gak.. kata nak naik gaji lagi...

Sy malas nak cakap banyak, sy balik rumah.. Dan letak duit gaji dua org ni di atas meja. Sy ckp, "Nah... Sy malas nak cakap banyak. Sy dah malas nak gaduh... You ambil you punya gaji, you pi lah kerja mana you nak kerja.... You pi lah cari di Malaysia ni, Bos yg boleh bayar gaji you tinggi dari yg sy bagi. You pi lah cari bos yg lagi baik dari sy"....

Terkejut beruk dua org ni.. Dia org ingat sy tak berani nak buang dia org... Sy cakap kat dia org "You kerja sini sy ckp good. Tapi kalau you berhenti pun, sy tak mati... You kerja sini pun, you good, tapi kalau you tak kerja sini pun, you tak mati, so, pi lah kerja mana you nak kerja".....

Sebenarnya, sy terpaksa jugak control gaji pekerja ni. Kalau sy bayar tinggi sgt, kawan2 sy yg lain yg bela ayam gak akan bising kat sy. Cakap sy bayar tinggi, pekerja dia org bising.....

Last2, mak sy pulak pi ke reban.. Terus dua org ni jumpa mak sy dan menangis cakap tak mau berhenti... Nak kerja lagi... Mak sy cakap, "Oklah, nanti mak cik cakap Bos".... Dan yg lebih menarik, dia berani lagi cakap "Mak Cik, cakap bos, gaji sket lagi angkat. RM50 lagi satu bulan...." Dan mak sy pulak pi setuju... Dia cakap, "Tak pa, nanti mak cik cakap bos"...

Aduh.. Balik rumah, mak sy ckp... "Hang naikkan lah gaji depa ni RM50 lagi sebulan... Mak dah cakap setuju dah.. Dan mak dah suruh depa pi kerja balik dah".... Aduh.... sy pun cakap sy tak setuju. .Tapi mak sy kata "Tak pa lah, tolong la depa ni sket lagi.. Nanit Allah bagi banyak lagi".... Ayat last "Hang dengar cakap mak".... Full stop.. sy pun tak mau cakap apa... Sy pun ikut la cakap mak sy ni...

Dan masalah tak berhenti di sini... Macam2 lagi masalah yg jadi di reban... Masalah pekerja dah setel. Masalah lain pulak timbul... Aduh...... Allah menguji sy satu persatu... Dan sy tak boleh cerita masalah2 lain ni... Buat masa ni, confidential... Insya Allah, bila tiba masanya, sy akan cerita masalah2 yg sedang sy hadapi skrg ni.... Besar tak besar ujian ni, Allah sajalah yg tahu....

Kepada semua, minta doa agar Allah permudahkan segala urusan sy... Wassalam..

2 ulasan:

  1. Gaji RM 1200 terlalu tinggi bagaikan juruteknik komputer yang ada lulusan DIPLOMA...Kadang2 geram jugak dengan warga asing ni...

    BalasPadam
  2. tinggi giler hang bagi gaji kat depa.. fuhh.. dapat tempat tinggal free plak tu..

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top