Assalamualaikum,

Petang semalam, sy ke Bank Rakyat Bagan Serai. Sy ke sana utk buat pembayaran hutang yg sy buat sejak April 2005. Selain dari Bank Rakyat, sy juga turut buat loan dengan Agrobank dan MARA. Penat rasanya dok bayar loan bank (Masa dpt duit dulu tak rasa penat pulak... hehehhe). Utk buat kedua dua reban ayam, sy bayar loan dlm RM10,000 setiap bulan. Bukan jumlah yg kecil.
.
Dan masa ke Bank Rakyat semalam, sy jumpa dengan pegawai yg uruskan loan sy, dia bagi balik kertas kerja yg sy hantar kepada pihak bank 5 tahun lepas. Sy terkaku buat seketika. Sy teringat kembali masa first time sy menjejak kaki ke Bank Rakyat, bawa kertas kerja ni utk mohon loan daripada pihak bank RM250,000.
.
Rasa hiba hati ni.. Mengenang kembali saat2 sy mula bersusah payah utk mendapatkan pinjaman ni. Dan kalau nak tahu, masa sy apply loan ni, bersama sy ada 72 lagi pemohon lain menghantar kertas kerja yg sama. Memohon utk ternakan ayam. Dan, daripada semua pemohon yg hantar ni. Hanya saya seorang sahaja yg lulus loan... Alhamdulillah, Allah memberi peluang kepada sy utk menceburi bidang ni. ( Jgn tanya, sy guna kabel mana utk lulus loan ni ).
.
Masa sy mula dulu susah, sy tak tahu mcm mana nak buat kertas kerja. Ada satu syarikat ni, dia 'menolong' dan dlm masa yg sama 'mengambil kesempatan' kepada org org macam sy yg nak buat permohonan loan ayam. Utk dia menolong sy membuat permohonan ni, sy perlu mendaftar dengan Persatuan xxxx ni. Bayaran menyertai persatuan ni sekitar RM135. Lepas dah daftar, dia tanya siapa yg nak buat kertas kerja permohonan, dia boleh tolong. Dan bayaran utk dia buat kertas kerja RM500. So, sy pun 'terpaksa' membayar kerana sy tak tahu nak buat kertas kerja macam mana. Lepas tu, baru sy sedar, bukan sy sorang yg dia 'tolong', ada lagi 72 org lain yg turut membuat benda yg sama. Hmm.. Masa tu sy tersedar, sama ada dia ni nak 'tolong' sy ataupun nak ambil kesempatan utk kaut untung dari upah buat kertas kerja dan bayaran yuran menyertai persatuan dia ni.
.
Di takdirkan Allah. Loan sy lulus. Again, jgn tanya, kenapa loan sy lulus dan kenapa loan 72 org yg lain tak lulus. Terlalu panjang ceritanya... Jgn tanya kabel mana sy guna....
.
Dan di bawah ni adalah gambar2 yg sy ambil, sebahagian daripada kertas kerja sy yg sy guna utk buat permohonan pada tahun 2005. Lepas sy dpt kertas kerja ni, baru sy tau mcm mana cara nak buat kertas kerja. Dan Alhamdulillah, sy buat paperwork sendiri. Then, lulus loan dari Agrobank dan MARA. Bila sy tengok balik, paper work yg sy buat sendiri jauh lagi bagus, jauh lagi hebat dari yg paper work sy dpt mula2 dulu....

Front page... Tajuk Muka Hadapan... Makluman, No Phone yg tertera tu, sy dah tak pakai. So, jgn la call no tu pulak. Nanti org lain yg angkat...Skrg sy pakai Celcom, 019-xxx2515.

Surat Permohonan di Muka Hadapan...

Kontrak ternakan ayam dengan CAB Cakaran. Masa sy mula ternak, sy buat kontrak dengan CAB Cakaran. Lepas 9 pusingan, sy mencuba nasib dengan CP. Dan Alhamdulillah, jodoh sy dengan CP lebih panjang. Hingga sekarang ni...

Sijil Kursus Ternakan Ayam di Setiawan, Perak. Tengok tarikh tu, 14 April 2004. Dan sy hanya mula menternak pada September 2005.

Ni Sijil Degree sy... Dari University of Sheffield. Tak sangka, belajar dlm Engineering, bahagian Elektrik, tiba tiba skrg ni ternak ayam... Allah Maha Berkuasa... kalau difikirkan, sy sendiri pun tak sangka sy ternak ayam skrg ni...

Surat Penghargaan MARA Baca perenggan terakhir tu... Memang kejayaan hari tu yg menjadi pendorong kepada sy utk terus cemerlang dlm bidang yg diceburi skrg ni...
.
Dan skrg ni, sy tengah mengorak langkah utk mengembangkan perniagaan ni ke arah yg lebih besar lagi. Sy minta, kepada semua para pembaca.... Tolonglah doakan sy... Mudah2an Allah permudahkan segala urusan sy dlm perniagaan, dan Allah permudahkan segala urusan sy dan keluarga, di dunia dan akhirat. Sebab, sy skrg ni menghadapi satu cabaran yg agak besar dlm perniagaan... Yg memerlukan kekuatan dalaman yg tinggi, dan sokongan daripada semua pihak... Semoga Allah sentiasa bersama sy, dan bersama kita semua.. Amin..
.
Wassalam

15 comments:

  1. bgus..im vet from manong,kuala kangsar..sy pon ke arah perkara tersebut

    ReplyDelete
  2. so maria boleh ke saya pinjam kertas kerja kamu saya pun cam kamu juga dari engineering ke peternakan ayam kampong now saya buat cara reban ada la 120 ekor so now nak buat cara teratur la dgn qty yg besar nak apply dgn agrobank dgn mencagarkan tanah saya klau x keberatan sudi la sekiranga bantu saya dalam ternakan ayam dan juga dgn kertas kerja sekali atau call saya abu bakar 017-3424747 atau email al.maleque@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. salam..sy nor nazuha..bole x sy dapatkan panduan kertas kerja.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum WBT.
    Maria Firdaus, boleh saya dapatkan Kertas kerja tersebut. Saya ambil untuk dijadikan contoh dalam langkah saya membina perniagaan ternakan ayam. Harap dapat membantu ya...

    Boleh send pada emel ni :
    khairuddin_25@yahoo.com.my

    Atau FB saya :
    Khairuddin Isa

    ReplyDelete
  5. salam ..
    boleh saya dapatkan kertas kerja tersebut untuk di jadikan sebagai contoh .
    kalau boleh ,hantar dekat emel
    salinamusa6612@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Assalam Saudara Firdaus, saya sedang mengusahakan ternakan ayam daging kontrak dgn PPNJ. Saya mohon bantuan saudara untuk memberikan contoh kerja kerja tersebut. Saya baru tahu ada SPED, mohon kerja sama saudara, hanya Allah yang membalasnya. emel saya sheisalima@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik siti, kawan saya sedang mencari supplier ayam daging utk dieksport ke luar negara. kalau berminat, boleh email ke paparedz(a)live.com

      Delete
  7. Selamat maju jaya dan sila berkongsi kejayaan anda
    tq.

    ReplyDelete
  8. Salam 1 Malaysia,

    Kalian sangat memberi sumber inspirasi..currently,sy dan kawan sedang bercadang utk mohon grantt utk bisnes penternakan ayam secara tertutup nieh..mohon jasa baik kalian sekiranya dapat diberikan BP contoh penternakan ayam utk permulaan kami..n saya faham,BP adalah rahsia syarikat..sy sekadar mahu jadikan rujukan shj..tQ

    norhisham1493@gmial.com

    ReplyDelete
  9. Asalamualaikum, makcik nak minta contoh kertas kerja ternakan ayam. saya dah lama berminat untuk pelihara ayam daging. kerjsama dari anak makcik ucapkan terima kasih.amirulariff89@gmail.com

    ReplyDelete
  10. mesalam sejahtera encik firdaus, sy lepasan mechanical engneering dan berminat juga utk menceburi bidang ternakan ayam kg sprti saudara..dgn survey scara kasar sy dpti prmintaan ayam kg sgt tnggi dan mngntungkan. sy ingin mndaptkan bimbingan dan panduan drp saudara utk mnjayakan projek utk mnternak ini..email sy arshad_apandi@yahoo.com no tel 0122074884..terima kasih

    ReplyDelete
  11. salam ..
    boleh saya dapatkan kertas kerja tersebut untuk di jadikan sebagai contoh .
    kalau boleh ,hantar dekat emel
    fadirulhisyam@gmail.com

    ReplyDelete
  12. salam...sy nak mintak tolong saudara/saudari utk bg tunjuk ajar cara n panduan mcm mna nak buat kertas kerja dalam perniagaan pertenakan ayam.harap en bole contact sy di marhafiz.omar@gmail.com

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top