Assalamualaikum,

Hari ni sy ada dpt satu emel dari seorang penternak ayam di Jeli, Kelantan. Dia minta tolong sy. Memandangkan apa yg dia tanya ni agak releven utk pembaca lain, so sy jawab soalan dia di sini. Ini adalah emel dari penternak tu:

Salam abg firdaus. Semoga sentiasa hepy dan di murah rezeki kerana sentiasa berkongsi ilmu berguna di blog abg firdaus. Saya xxxx dari jeli,kelantan. Dah 3 hari saya baca blog abg firdaus bermula tahun 2008-dec 09.. Tak sempat habis lagi. Nape tiba2 je terdetik di hati nak emel abg firdaus malam ni. Untuk pengetahuan abg firdaus. Sy berumur 22 tahun dan sekarang ternak ayam 4000 ekor secara reban terbuka dan ini merupakan kali kedua saya ternak ayam. Ayam saya sekarang berumur 34 hari. Banyak dugaan yang sy tempuh dlm ternakan aym ni. Dugaan yang paling perit hari ni ayam saya mati 21 ekor. Ayam sy juga selsema.. Sy pun dah buntu memikirkan hal ni. Cuaca terlampau panas di waktu siang. Malam plak hujan. Saya bagi makan dedak petang. tengah hari saya puasakan ayam dari pukul 10 pg-5 ptg.. Tujuan saya emel abg firdaus adalah utk berguru dng abg firdaus. Akibat terlampau byk persoalan yang perlu sy tny tentang ayam. Sy sendiri pun dah xtahu nak mula dari soalan mana.. Tapi untuk waktu ini.. Saya ingin tanya pendapat abg firdaus. Apakah tindakan yg harus sy lakukan? Sy dah xboleh nak fikir apa yang ptup di lakukan. Dan stu lagi abg firdaus.Mcm mana nak kira mortality?

Memandangkan soalan dia dlm bentuk karangan panjang, susah nak jawap dalam karangan gak. Sy jawab dlm bentuk point.

1) Tahniah, sebab berani menceburi bidang ternakan ayam. Satu bisness yg memerlukan modal yg besar, risiko yg besar dan untung yg besar..... itu pun, kalau kena caranya... kalau tak.... rugi besar.. Nauzubillah...

2) FYI, sy tak pandai dlm ternakan ayam sistem terbuka. Sebab sy buat sistem tertutup. Untuk sistem terbuka, boleh contact Okaz, 019-9452751 atau Kak Ros, 012-9833057. ( Minta Maaf Okaz dan Kak Ros sebab publish phone no kat sini ). Kita sekadar nak membantu adik ni aja... Okaz pun ternak ayam di Kelantan, kalau tak silap di Jeli jugak kot... Dia kira Otai la... dah hampir 10 tahun ternak ayam sistem terbuka... Kak Ros pulak ternak ayam di Terengganu. Dia expert dlm ternakan sistem terbuka dan tertutup. Mungkin advise dari dia org lebih releven sebab dia ada hands on job dengan reban terbuka...

3) Reban terbuka, ayam memang senang mati terutama bila umur 30 hari ke atas. Sebab tu sekarang kita di galakkan buat reban sistem tertutup. Kita tak boleh kawal suhu dlm reban kalau sistem terbuka. Kematian 21 ekor utk kapasiti 4000 ekor... FUHHHHH Memang banyak mati.... Sepatutnya tak leh mati lebih dari 6 ekor sehari... Ada dua faktor ayam tu mati.
i) Mungkin sebab panas waktu siang, sejuk waktu malam. Temperature different more than 6 degree in one daya could cause serious problem to the chicken.
ii) Mungkin ayam mati sebab ayam sakit selsema @ batuk that lead towards CCRD. Memang mati banyak kalau sakit ni...

4) Tindakan dlm jangka masa pendek yg perlu di lakukan:
i ) Bagi ayam minum ubat electrolyte pada waktu pagi yg boleh sejukkan ayam di siang hari.
ii) Bagi minum vitamin waktu petang utk stimulate ayam bagi membesar dengan sihat. Campurkan gula putih, setiap 50 gelen air campur dengan 2kg gula putih.
iii) Pada siang hari, ayam panas, kena bagi mandi ayam so that dia boleh tahan kepanasan. Tanya Okaz mcm mana nak mandi ayam...
iv) Kalau ayam mati sebab sakit.... sy pun tak tahu nak advise utk taruh ubat. Sebab dah nak jual.
v) Dan ni yg paling penting, solat hajat minta doa dari Allah. Bangun solat tahjud waktu malam. Minta bantuan dari Allah... Semua masalah adalah ujian dari Allah... kepada Dialah kita memohon utk dipermudahkan segala urusan... Dunia dan akhirat.. Sy pun dah banyak kali ayam sakit teruk2, tapi setiap kali sakit teruk.. setiap kali la sy 'memperhebatkan' lagi doa2 sy....

5) Tindakan jangka panjang:
i) Belajar program ubat betul2. Ayam ni kalau kita jaga betul2 di peringkat awal, ayam akan sihat sampai jual... Kalau silap program ubat, dan kita tak bubuh ubat dengan betul, ayam akan sakit. Kesannya amat teruk bila sakit waktu besar... Mati banyak dan lambat membesar.
ii) Pasang fogging system dlm reban... air embun macam di kedai mamak tu... Boleh ON waktu siang utk sejukkan ayam.
iii) Belajar teknik ternakan ayam sistem terbuka dengan betul dengan penternak2 lain yg dah berjaya di sana.
iv ) Jgn masuk ayam next batch, sampai betul2 faham teknik ternakan ayam yg betul. Kalau tak, next batch pun akan ada problem nanti....

6) Cara kira mortality, Mortality = (Jumlah Ayam Mati) / (Jumlah Ayam Masuk) x 100%. Good Mortality utk reban terbuka antara 4%-5%. Poor Mortality antara 8%-10%.

7) Rasanya cukup dulu setakat ni. Harap membantu....

Wassalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top