Assalamualaikum,

Cerita ni mengenai kawan sy, XXX dari Johor. Dia berkenalan dengan sy melalui blog ni. Dan selalu call sy bagi mendapatkan nasihat dari segi teknikal ternakan ayam daging sistem reban tertutup.

Dia start bela ayam dalam 1 tahun setengah yg lepas. Dia tak buat reban sendiri, tapi dia sewa reban org lain. Pusingan pertama dia bela, dia rugi beberapa ribu. Kalau tak silap sy sekitar RM15k. Lepas tu dia terjumpa blog sy dan start tanya sy macam mana bela ayam daging.

Pusingan seterusnya, dia just break even. Untung tak, rugi pun tak. Balik modal aja. Third cycle, dia dapat untung sket. But, in the following cycle, his performance was not so good. Sekali lagi dia rugi....

Lepas bertarung dengan hebat untuk maintain dlm industri ni, akhirnya... Dia mengalah. Terlalu banyak masalah yg dia hadapi. Dan terlalu besar ujian yg dia lalui.. Dia tak dapat meneruskan perjuangan dlm industri ternakan ayam lagi...

Semangat dia berkobar2.. Tapi, dia tak cukup ilmu dari segi pengalaman.. dan tak cukup kemudahan dari segi ternakan ayam. Inilah yg akhirnya mengakibatkan dia tak dapat meneruskan perjuangan dlm ternakan ayam.

Dia ternak ayam sekitar 32,000. Dua buah reban. Satu reban berkapasiti 16k. Yang menjadi masalahnya, dia sewa reban ni dari penternak terdahulu... Dan reban ayam tu tak ada bekalan elektrik. So, dia kena pakai generator 100%. Kos diesel setiap pusingan dia sekitar RM8000. perghhh.... Tinggi gila...

Di samping kemudahan di reban tu yg kurang... banyak lagi masalah lain di reban tu. Reban ayam tu menggunakan sistem makanan automatik. Tapi, disebabkan bekalan elektrik di reban tu hanya menggunakan generator, selalu jugak ada gangguan... Dan kesannya, banyak peralatan yg rosak sebab bekalan elektrik yg tak konsisten.

Setiap pusingan, dia akan menghadapi masalah yg berbeza. Setiap pusingan dia kena melalui pengalaman yg mengerikan. Dan akhirnya... dia terpaksa akur... kemudahan di tempat tu agak kurang dan dia tak dapat lagi bertahan.

Dan keputusan berat tu terpaksa di buat selepas beberapa pusingan dia dah bela ayam di reban tu. Dan segala keseluruhannya, dia rugi RM30k bila keluar dari business ni.

Sy minta kebenaran dari dia utk ceritakan pengalaman ni utk dikongsi bersama dengan pembaca2 lain...

Antara pengajaran dari apa yg dia lalui:

1) Kalau kita nak sewa reban, pastikan kemudahan di reban tu mencukupi. Kita kena kaji kenapa org terdahulu nak sewakan reban ayam dia. Org tak akan sewakan reban dia kalau dia sentiasa mendapat untung. Hanya org yg rugi akan sewakan reban dia. So, kena kaji betul2.

2) Kalau nak bela ayam, pastikan ada bekalan elektrik 3 fasa. Generator hanya sebagai back up. Kalau tak dak bekalan elektrik dan kena guna gen set 100%, jangan buat di situ.

3) Kalau nak ternak ayam, mesti ada pengalaman. Belajar dahulu dengan org yg berpengalaman. Bukan just main bela aja... Belajar selok belok ternakan ayam dan pelajari kesilapan2 yg org lain dah buat.

4) Ternakan ayam memerlukan back up modal yg tinggi. Kalau financial back up kita tak kuat, jangan masuk dlm industri ni. Dia kata, kalau dia tak dak duit.. susah gak dia nak survive utk cover operation cost in the following cycle...

Rasanya, cukup dulu cerita pengalaman sahabat sy ni. Dia kata, insya Allah, kalau ada peluang dia nak buat come back dlm industri ayam ni. Tapi, mungkin dia akan sewa reban yg lebih baik atau cari modal utk buat reban sendiri. Kepada sahabat sy ni... Sy mendoakan agar Allah sentiasa memberi yg terbaik dlm apa jua bidang yg dia ceburi...

Cerita ini bukan nak menakutkan sesiapa yg nak menceburi bidang ternakan ayam ni. Tapi, sebagai persiapan mental, persiapan financial dan sebagainya... Cabarannya hebat.. tapi pulangannya lumayan kalau kena cara...

Wassalam

2 comments:

  1. satu pengalaman yg berharga...
    penah aku pi reban org nak tanya pengalaman macammana nak bela. tuan reban tu ckp kalau dia tak ceburi dalam ternakan ayam dia takkan bela ayam. sampai macam tu sekali,mmg mengerunkan.. dipanjangkan cerita sbb apa dia ckp macamtu "nak bagitau yg kata bela ayam ni bukan kerja senang".

    ReplyDelete
  2. Kalau ada sesiapa minat nak JV bela ayam sama2 jaga,sila kontek sy @ 01119718041.Sy ada dapat kontrak dengan Syarikat untuk pembekalan 100k ayam satu pusingan.Seeloknya,rakan kongsi yg berminat kalau ada pengalaman ternakan secara besar dialu2kan.Kita boleh berbincang.

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top