Assalamualaikum,

Hari ni, 6 Jun 2010. Hari lahir sy yg ke 29. Tunggu punya tunggu hadiah dari Maria tak dapat dapat, sy membawa diri ke Teluk Intan Perak. Untuk menyertai Perhimpunan Hari Belia Negara Peringkat Negeri Perak 2010.

Secara dasarnya, sy kurang minat menyertai perhimpunan @ program2 macam ni.. Mungkin program2 ni bermanfaat utk org lain.. Tapi sy rasa macam kurang manfaat utk sy. So, kalau biasa2, memang sy tak pi la program2 macam ni. Kalau sy kata buang masa, nanti belia2 lain marah sy pulak.. Hmm... Anyway, ni kira backdrop pentas utama... Gambar MB Perak tercover dengan aircond. Kalau dia tgk gambar ni, marah dia nanti kat sy..

Bila sy sampai ke tempat ni, Arena Square Teluk Intan.. Sy terus mencari pihak penganjur yg menjemput sy dtg ke program ni.. Sy diberi buku program.... Buka2 aja buku program ni... TARAAAA.....

Hahaha.. Nama sy terpampang dlm buku tu... Anugerah Wira Tani. Sebenarnya, memang sy dah sedia maklum pun, sy dpt anugerah ni. So, dah dapat dan dijemput hadir.. Tunggu lagi.. org nak bagi hadiah.. So, sy pun datang la... * Jgn percaya dengan jumlah aset tu.. Tak betul tu...

Pembukaan Majlis dengan Koir nyanyian lagu Negaraku dan lagu belia... Bayangkan, dah berapa lama sy tak hadir program2 formal macam ni.. sampai sy pun tak ingat bila kali terakhir sy menyanyikan lagu Negaraku. Nasib baik skrip lagu tu masih segar dlm ingatan sy...

Biasala.. mangsa program2 macam ni.. Pelajar sekolah la yg diwajibkan hadir oleh cikgu2 depa.. Kot ya pun kena paksa datang dik, senyum la sket.. Ni muka masam aja... Macam tak ikhlas aja datang...

MB Perak sempat lagi angkat tangan kat sy masa sy ambil gambar.. Hahaha.. Datuk Seri Zambri berucap dlm 30 minit.. Then merasmikan program ni. Ni yg sy tak faham, program ni start semalam.. Dan berakhir petang ni. Tapi, Majlis Perasmian di buat masa waktu penutup. Kalau Majlis Perasmian Penutupan program.. boleh tahan la jugak... Ni Majlis Perasmian..

Sy berada di atas pentas. Barisan belakang semua pemenang2 yg terima anugerah hari ni.. Ada macam2 kategori.. Semua khusyuk dengar ceramah dari MB Perak...

Majlis dirasmikan.. Belon dilepaskan. Ada 3 set warna belon, kuning hitam dan putih. Melambangkan warna bendera negeri Perak...

Masa atas pentas, sy duduk di belakang Mamat ni. Nampak macam macho. Tapi, sy buat rileks aja la. Tapi, yg menghairankan sy masa dia duduk atas pentas depan sy... Kejap2 ada org ambil gambar dia. Kejap2 ada org ambil gambar dia.. Lepas dah lebih 5 org ambil close up gambar dia, sy pun tanya la org yg duduk sebelah sy. Dia ni siapa? Kenapa ramai sgt yg ambil gambar dia.. Kenapa org tak nak ambik gambar sy pulak.. Tak cukup handsome kah aku ni???
.
Org sebelah sy bagi tahu, dia nilah Ikon Belia Negeri Perak 2010.. Shahir. Juara AF8.. Ooooohhh... Baru ku tahu.. Patutla ramai org nak ambil gambar dia.. Tak der org ambil gambar sy.. Dia juara AF8 rupanya. Kalau tak silap, dia ni bekas penyanyi nasyid kumpulan Saujana... Tapi, sy tak kenal dia... Sorilah Shahir... sy tak tengok AF. Sebab sy memang tak support dan tak suka AF. Bagi sy AF lebih banyak mendatangkan keburukan daripada kebaikan.
.
Memandangkan dia dah posing utk ambil gambar, sy pun snap la gambar dia terus.
.
Gambar sy masa terima hadiah dari MB Perak. MB Perak yg sedang pegang sijil, bukan yg sedang pegang cek tu. Camera man terklik awal la pulak...

Lepas sy dapat Anugera Kategori Wira Tani, Shahir AF8 pulak ambil hadiah kategori Ikon Belia Negeri Perak 2010 dan terus berdiri di sebelah sy. Dah dia berdiri sebelah sy, sy pun cakap la Shahir jom ambil gambar. Dia senyum dan terus ok. Gambar ni tak perfect sgt sebab tangan sy tergerak sket.. Tapi tak per la... Ngan Shahir aja pun... Yg kelakarnya, lepas dia turun pentas Abg abg RELA kena cover dia sebab peminat nak bergambar dengan dia. Nak salam dgn dia.. Then.. baru sy sedar. Masa duduk sebelah dia ni, tak der aper aper perasaan pun... Terlupa lak nak salam ngan dia.. Mungkin sebab sy tak minat kot.. Tapi, kelakar la jugak. Org lain berebut2 nak jumpa... sy jumpa tak der perasaan... Ambil gambar ni pun, saja aja.. Kalau sy tak tanya brother awal tadi, mungkin sy tak ambil gambar ni..

Ni la cek dan sijil penghargaan yg sy terima. Bukan duit yg menjadi ukuran.. Tapi sy lebih suka utk kumpul sijil. Alhamdulillah, ni sijil kemenangan sy yg ketiga sejak ternak ayam ni. 2008 menang Anugerah Peladang Jaya, 2009 Anugerah Usahawan MARA, 2010 Anugerah Wira Tani Belia... Tahun 2011 Harap2 boleh menang peringkat Kebangsaan pulak... Amin.. Gambar ni Camera Man Berita Harian yg ambil... Tapi rasanya gambar ni mungkin x masuk paper.. Banyak lagi gambar2 yg lebih penting utk masuk paper esok. Hampir semua wakil akhbar ada, Utusan, Berita Harian, Sinar, dll.... Tak tau la masuk paper mana esok.. Mari kita lihat..

Sijil Penghargaan.. Ni yg mahal ni..
.
Akhir sekali, sy ucapkan jutaan terima kasih kepada Wakil Belia Negeri Perak yg memilih sy utk memenangi anugerah ni pada tahun ni. Kalau ada rezeki, tahun depan pilih la sy lagi... Kepada En Yusri Pegawai Mara Daerah Kerian.. Thanks sebab propose nama sy kpd Belia utk anugerah ni. Kena belanja makan ni...
.
Alhamdulillah.. Anugerah ni sy dpt on my birthday.. Kira birthday present la... Moga rezeki makin bertambah lepas ni... .
.
Wassalam...

3 comments:

  1. tahniah bg firdaus....

    ReplyDelete
  2. best hadiah birthday hang..
    tumpang bangga den..
    boleh la beli tiket bawak maria datang london..

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top