Assalamualaikum,

Pada sebelah petang hari pertama kami di Madinah, selepas solat Asar sy berlari ke arah Perkuburan Baqi'. Sy teringat kawan sy di Malaysia cerita, perkuburan Baqi' akan dibuka utk org awam ziarah selepas solat Asar. So, lepas solat Asar sy cepat2 berlari ke arah tanah perkuburan.

Sy bernasib baik sebab petang tu ada 3 jenazah. Jadi kami boleh menyaksikan secara langsung pengkebumian jenazah di tempat ni. Sy sebenarnya ada bawa kamera phone, sy banyak ambil gambar guna phone, sebab di sini tak boleh ambil gambar. So, kena cover2 sket.

Entah macam mana, sy pun tak tahu gambar2 sy di Madinah dlm phone semua hilang. Yg ada hanya gambar dlm kamera aja. So, sy hanya dpt upload gambar dlm kamera aja. Dlm phone sy, ada gambar betul2 di hadapan Maqam Rasulullah, Maqam Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar. Aisey, hilang gambar2 menarik. Gambar dlm raudhah pun hilang. Apa mau buat. Tak der rezeki tuk sy upload dlm blog ni.

Ni gambar kubur2 lama di perkuburan Baqi'

Lagi gambar kubur2 lama

Ni gambar kubur Saad bin Abi Waqas dan Fathimah

Ni gambar kubur Saidatina Aisyah, isteri Rasulullah

Lagi gambar kubur Saidatina Aishah
.
Sayang rasanya, gambar kubur Saidina Othman hilang.... dan beberap gambar2 menarik yg lain turut hilang... Tak pa la, redha aja lah...
.
Wassalam

1 comments:

  1. Assalam,

    Terima kasih share gambar gambar kubur Baqi' kerana kaum Hawa tak dapat masok.

    Semuga tuan haji dan keluarga dalam lindungan Allah.

    Jazakzullah

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top