Assalamualaikum,

Hari ni sy nak citer pasal apa yg berlaku kpd kawan2 sy dlm masa yg terdekat ni. Semuanya berkaitan Rasuah.... Dan bila sy dengar apa yg diceritakan kpd sy, sy rasa sedih sebab budaya ni memang menular dikalangan masyarakat Malaysia.

Kes Pertama:

Sahabat sy mengambil 3 org pekerja asing dari seorang agen. Agen bagi tau kata pekerja ni semuanya ada permit. On the way balik ke rumah selepas ambil pekerja asing tu, ada road block di depan. Memandangkan dia tahu pekerja asing dia ada permit. Dia pun redah juga road block tu. So to happen, kena tahan.. Dan lepas di check, semua pekerja asing tu tak ada permit yg sah.

Perghhh... Polis terus tahan dia dan pekerja asing tu dan di bawa ke lokap polis. Dia terpaksa bermalam di balai polis mlm tu dlm lokap. Tanpa baju dan hanya berseluar pendek.

Pukul 1 pagi, pegawai penyiasat datang dan bercakap dengan nada yg bengis dan muka yg garang. Minta dia cerita macam mana boleh terlibat dlm hal mcm ni... Lepas cerita, pegawai penyiasat tak mahu percaya. Dan lepas nampak macam polis tu nak dakwa dia juga.. dia pun slow talk dengan polis tu utk 'kautim'. Dia kata lepas ckp macam tu, terus nada polis ni berubah. Mula bercakap dengan suara yg rendah. Dan akhirnya.. polis sendiri bagi cadangan supaya hasil soal siasat mengatakan yg dia hanya menumpangkan pekerja asing tu yg dia ambil di tepi jalan utk dihantar ke depan. Selepas bayar RM2000. Kes dia digugurkan dan dibebaskan. Sy rasa betul2 kecewa, bukan sy kecewa sebab kawan sy dibebaskan, kecewa sebab segelintir polis skrg ni menyalah guna kuasa utk kepentingan peribadi.

Kes Kedua :

Berlaku di Parit Buntar, ada seorang pekerja Bangladesh yg bukan kerja dengan sy.. Dtg ke reban sy dan cerita kpd kawan2 dia yg ada 2 org polis baru tahan dia. Polis tu tanpa apa2 bukti tuduh dia bawa ganja. Dan polis cakap nak cek seluruh body dia.

Dia cakap, nak cek, cek la.. No problem. Lepas cek memang tak dak apa pun. Polis tak puas hati, polis minta duit dari dia. Dia cakap duit tak dak. Lepas tu polis cakap, passport mana.. Dia cakap la passport ada dekat bos. Lepas dia cakap tu, polis kata call your boss. Masa dia keluarkan phone, polis tu cakap, tak pa.. tak yah call boss. Bagi phone tu. Lepas dia bagi phone tu ke polis, polis tu terus blah... Dia kata ada dua org polis yg terlibat dlm hal ni. Dua2 berpakaian seragam polis..

Aduh.. sian sy tgk bangladesh ni.. menjadi mangsa polis.. Sedangkan dia ni memang ada permit kerja yg sah pun. Cumanya, polis still nak ambil kesempatan atas pekerja asing..

Kes Ketiga :

Sahabat sy, pekerja Bangladesh dia keluar jalan waktu malam. Lepas tu org kampung ntah mcm mana tangkap dia kata dia ni jalan keluar malam sebab nak mencuri. Perghh. terus report polis. Dan polis bawa ke balai polis.

Lepas tu, sahabat sy ke balai polis. Sy dimaklumkan polis mau RM300 kalau nak setelkan kes ni. Perghhh... Bagi lah jugak sahabat sy ni kpd polis....

Berdasarkan 3 kes di atas ni, sy berharap dan berdoa moga Alllah memberi petunjuk dan hidayah kepada semua yg terlibat dlm kes2 sebegini. Kalau la pihak polis dok ambil duit macam ni, dan kemudian bagi anak2 makan dengan duit ni... tak hairanlah kenapa skrg ni anak2 remaja semakin sukar nak dikawal dengan pelbagai tingkah laku yg buruk. Sebab ibu bapa memberi anak2 makan dari rezeki yg HARAM.....

Semoga apa yg berlaku menjadi pengajaran kepada kita semua.

Wassalam

1 ulasan:

  1. salam. daging yang tumbuh dari input yang haram hanya layak di dalam neraka.

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top