Assalamualaikum,

Sejak sy buat ternakan ayam, beratus2 org yg datang ke reban ayam sy nak tanya pasal ayam. Dan dari beratus2 org yg datang meng'interview' sy beratus2 jam, hanya dua org yg berjaya menjalankan projek ternakan ayam. Yg lain lebih kepada nak tahu lebih detail pasal ternakan ayam.

Salah seorang yg datang belajar dan buat ternakan ayam dari sy yg dah bungkus. Puncanya, tak mau ikut cakap orang. Orang cakap buat macam ni, dia buat macam lain. Sy pesan kat dia, tak boleh harap 100% kepada pekerja, kita sebagai owner kena tengok jugak ayam tu sendiri. Baru boleh dapat untung yg tinggi.... Tapi, dia ni tak mau dengar cakap, harap 100% dengan pekerja. So, kesannya dari 3 pusingan ayam yg dia bela, 3 pusingan dia rugi.. Lepas tu mai jumpa sy balik, dan tanya kenapa dia rugi. Punggah sungguh.. Malas sy nak layan org macam ni.

Masalah yg sama ada gak ngan farmer2 yg sedang menternak ayam. Ada yg datang ke reban sy dan tanya macam mana nak dpt untung tinggi dlm ternakan ayam. Dan sy pun cerita la A-Z apa yg sy buat kat sini. Dan bila depa ni balik ke reban masing2, tak pulak buat apa yg sy bagi tau apa yg sy buat kat reban sy. Kesannya, dok call sy kenapa ayam dia tak perform... Sendiri mau hingat la...

Kalau ada org yg nak buat ternakan ayam, JANGAN PERCAYA 100% dengan kontraktor. Ada KONTRAKTOR YG BAGI ADVISE FOR THEIR OWN BENEFIT, BUKAN UNTUK KEBAIKAN FARMER. Sebagai contoh, ada yg buat reban ayam utk kapasiti yg terlalu besar dlm satu-satu kawasan. Lebih dari 100k ekor ayam satu pusingan dlm satu tempat. Besar kesannya... Satu, ayam senang kena penyakit. Then, setiap pusingan akan ambil masa yg lebih panjang. So, farmer akan rugi sebab tak boleh ternak ayam secara optimum. Kalau org boleh buat 55 hari sepusingan, kalau ada banyak ayam setempat, kita terpaksa ambil masa yg lebih lama. Mungkin 70-75 hari sepusingan.

Ada satu tempat tu, as per contractor advise.. Dia buat rumah pekerja jauh dari reban.. Rumah pekerja dia buat dekat pintu pagar. Senang nak monitor org keluar masuk reban. Aduh... Kita buat rumah pekerja utk pekerja mudah monitor ayam... Bukan monitor org keluar masuk.. Org dah cakap, nak buat rumah pekerja kena buat dekat2 reban. Kalau tak nanti susah pekerja nak monitor reban nanti in case of emergency. Tapi, nak buat macam mana.... Lain yg kita cakap, lain yg dia buat... Bila buat rumah jauh dari reban, nanti kalau apa2 emergency kat reban.. Pekerja tak sedar dan lambat respond. Apa mau buat... Lain org cakap, lain mau buat.... SENDIRI MAU HINGAT LAA....

Bukan marah, sebab apa yg org lain buat tu bukannya merugikan sy. Cumanya, kesan utk mereka sendiri. Tak mau belajar dari org yg dah ada pengalaman. Suka ikut cara sendiri. Tak pa lah.. Sy langsung tak kisah. Cumanya, esok kalau dah ada problem... jangan mai jumpa saya lagi dan tanya kenapa ayam jadi mcm tu dan mcm ni... Nak cakap pun susah.. Ni lah masalah org2 kita....

Banyak lagi yg nak cerita.. Pe'el pe'el org yg tak mau dengar cakap... Rasanya, cukup la dulu buat masa ni... Kalau ada sesiap yg terasa lepas baca blog ni.. Sy mohon maaf.... Tiada niat nak mengaibkan sesiapa. Cumanya, nak kita sedar.. Jangan tersilap langkah bila masuk dlm industri ternakan ayam ni.

Wassaalam...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top