Assalamualaikum,

Insya Allah, jika diizinkan Allah sy, isteri dan ibu mertua sy akan menjadi tetamu Allah utk menunaikan Umrah pada 14/4/10. Sebelum ni, tarikh asal yg diplankan 11 April 2010. Tapi, semalam sy ke Syarikat Andalusia Travel & Tours di KL, sy terpaksa ubah tarikh sebab tarikh 11 April utk pakej 11 hari 9 malam. Sedangkan kami semua plan utk berada lebih lama di sana...

So, sy tukar ke tarikh 14 April so that kami boleh ke sana selama 14 hari 12 malam. Perbezaan harga antara date ni hanya RM100. Bayar RM100 then dapat 3 days extra.. What a deal !!!!

Sy dah plan nak gi Umrah April 2010 sejak dari tahun lepas lagi. Sy dan isteri dah plan masa yg terbaik utk kami semua. Banyak benda nak diconsider. Especially, nak ke sana masa ayam tak dak. Kalau ayam ada masa umur 10 hari ke atas, agak bahaya nak tinggal anak ayam lama2.. Usia Farees dah pun mencecah 10 bulan at that time. Kalau pi ke sana lewat lagi, nanti kalau Farees dan melekat dengan kami pun susah jugak nak tinggalkan dia... Faktor kewangan, nak kena kumpul duit dulu sebelum ke sana. Maria pun kena kumpul cuti dulu sebelum ke sana. Skrg Alhamdulillah, dia dah ada cuti 10 hari. So, campur cuti Sabtu Ahad.. Maria hanya perlu ambil cuti 11 working days...

So far nampak everything goes smooth. Kami semua dah siapkan passport, dah dpt surat cucuk menigitis, dan skrg dah hantar passport dan semua dokumen yg perlu ke agen utk urusan permohonan visa. Mudah2an tak ada masalah besar utk kami ke sana.

Pakej Umrah yg sy ambil adalah dari Sykt Andalusia Travel & Tours. Why this company? Because this company has wide experience handling umrah and haji. This is a very big company and they can giv6e us a very competitive price, compared to other company. Good hotel and also direct flight from KL - Jeddah and Medinah - KL using Saudi Airlines.

Mesti ada yg tertanya2 berapa kos yg kita perlu utk menunaikan Umrah skrg ni... First sekali passport RM100 that valid for 2 years. Cucuk menigitis RM100. Pakej Umrah RM5190. Trust me, you can't get this price with other company with the same services. Kebanyakan travel agen lain yg sy survey lebih mahal. Dan belum tentu naik direct flight ke sana. But, for the time being, nak puji lebih2 pun tak boleh jugak. Sebab belum pi lagi ke sana.. Dah balik nanti boleh la cerita lebih detail pasal this company.

Kami sekeluarga memang dah lama berhasrat utk menunaikan Umrah... Emak mertua sy dah pun berumur 60 tahun... tapi belum lagi berpeluang utk menjadi tetamu Allah. Jadi, memandangkan kami pi.. dia pun ikutla sekali. Dan my wife pun belum lagi pernah menjadi tetamu Allah setakat ni.. Dah luas bumi Allah yg my wife sampai, tapi belum sampai lagi ke Mekah.. So, this is the time... For us. Now is the best time. We have no more excuse not to visit Kaabah. Alhamdulilah, Allah gave us great health.. enough money and time... As for me, I really miss to visit Kaabah and to visit our beloved Prophet Nabi Muhammad S.A.W as my last visit was back in year 2000.

What I do hope from this Umrah... Nothing much but KEREDHAAN ALLAH to all of us. Sy perlu caj 'bateri' keimanan sy. Mudah2an, keimanan kami akan semakin bertambah dan kami akan sentiasa berusaha utk mendekatkan diri dengan Allah selepas balik ke Malaysia nanti...

Oklah.. Mudah2an segala urusan kami ini dipermudah dan diberkati Allah... Amin..

Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top