Assalamualaikum,

Sujud syukur sy... setelah seminggu suntuk bersusah payah... akhirnya ayam dah habis dijual semuanya. Hari Jumaat pagi ayam balance lagi 8000 ekor... Dan waktu petang CP hantar 5 lori dan tangkap 7500 ekor ayam.. Mathematically, balance ayam ada lagi 500 ekor la...

Mula mula CP suruh sy jual sendiri ayam 500 ekor tu.. Sy berkeras tak mau jual ayam tu sebab banyak sangat.. sy suruh CP jual jugak ayam2 ni... tapi CP insist gak suruh sy jual sendiri ayam2 ni..

Sy pun call la sorang penjual ayam ni yg berniaga ayam berhampiran dengan rumah sy.. Minta tolong dia beli ayam sy hari ni.. Tapi, dia kata dia hanya boleh tolong beli 10 bakul ayam saja. Dalam 100 ekor aja lah. Dia minta sy hantar ayam ke tempat proses dia waktu petang... Maksudnya ada lagi 400 ekor balance... Sy pun jual la sket lagi kat org2 kampung sini lagi dlm 40 ekor.. So, balance lagi 360 ekor.. Hmmmm.. pening kepala sy memikirkan mana nak jual ayam2 ni...

Tiba2 pukul 11 pagi CP cakap akan hantar lori ke reban sy untuk habiskan 500 ekor tu... Perghhhh.... terkedu sy seketika.. Macam mana ni... sy dah janji nak hantar ayam dekat peniaga berhampiran rumah sy.. Then, sy pun kena lah call balik brother tu nak cancel hantar ayam kat dia... Bila sy call, terus dia marah... Dia kata mana sy boleh cancel hantar sebab dia dah cancel order daripada supplier dia sebab sy dah janji nak hantar ayam ke tempat dia... Aduh... Sy pun cakap la, ok sy hantar 10 bakul pi sana...

Damm... maksudnya, ayam ada lagi 360 ekor saja lagi di reban.. Sedangkan lori CP yg nak datang akan bawa 50 bakul utk ambil 500 ekor ayam.. macam mana ni.. kalau sy call CP cakap sy dah jual sendiri dlm 140 ekor, mesti CP cancel plan hantar lori ke tempat sy.. Dan sy pun tak tau nak jual kat mana dah ayam2 tu...

So, sy decide utk diam.. biarlah lori ayam tu sampai dulu.. Then, tengok lah macam mana.. Apa nak jadi, jadilah.. Mesti lori akan marah kat sy sebab janji 500 ekor tiba2 ada 360 ekor saja... Nak buat macam mana.. Yg penting ayam sy habis.. Sy terpaksa pentingkan diri sendiri kali ni...

Dan seperti yg sy jangka... bila lori datang dan tangkap ayam sy tengok2 ada 360 ekor saja.. terus lori marah sy sebab ayam tak cukup.. sedangkan lori tu datang dari jauh, Alor Setar dan dapat ayam sket aja. Lori cakap duit minyak pun tak lepas macam ni..

Dan lepas tu, CP call sy.. marah sy lagi sebab jual ayam kat luar... Sy pun cakap la, kan mula2 dia suruh sy jual ayam kat luar.. so, bila sy jual jangan la marah... Tapi, dia tetap marah gak kat sy... Memandangkan sy dah menjangkakan keadaan ni, sy pun dah bersedia mentally... So, buat rilek aja.. Tahan aja telinga kena marah... Lepas dia dah habis "bersyarah", sy minta maaf and end the conversation...

Yg penting, ayam habis dijual... Skrg kena setelkan baja taik ayam pulak.. Alhamdulillah, last minit ni ada pulak org order baja tahi ayam sy... Cepat la sket clear taik ayam kali ni.. Dan CP dah plannkan sy masuk anak ayam 19 dan 20hb ni...

Sy dah kira performance di EP07. Average weight 2.40kg, FCR 1.66 Mortality 2%... Untung.. hheheheheh... Alhamdulillah... Boleh senyum gak la...

Oklah.. That's all for now. Till then, wassalam..

1 ulasan:

  1. Alhamdulillah... & tahniah sbb berjaya jual ayam anda sehingga abis. Suami sy pn ternak ayam gak. Hampir 2 bln nk jualkn ayam sampai abis... Penuh dgn dugaan & cabaran..

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top